Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Edunvalvonnan perusteet: Palkkalaskelman salat
Etusivu > Edunvalvonnan perusteet: Palkkalaskelman salat

Edunvalvonnan perusteet: Palkkalaskelman salat

Tänä vuonna moni lääkäri on tuskaillut jopa kymmensivuisten palkkakuittien kanssa. Kysyimme palkanlaskennasta, miksi lääkäreiden palkanlaskenta on niin monimutkaista. 

Virheitä kannattaa etsiä erityisesti, jos on palkkakauden aikana ollut tavallisesta poikkeavia poissaoloja

Lääkärien lounaspöydässä palkkalaskelman tulkinta on ollut kevään kuuma keskustelunaihe. Lääkärien uuden uraporrasjärjestelmän myötä moni on saanut verkkopankkiinsa useiden sivujen mittaisia palkkalaskelmia, jotka sisältävät käsittämättömien lyhenteiden lisäksi erilaisia plus- ja miinusrivejä. 

Tilanne luonnollisesti aiheuttaa lääkäreissä tuskaa: miten laskelmaa olisi tarkoitus tulkita? Osa kollegoista kaivaa tulkintaa varten esiin oman Excel-taulukon. Osa on puolestaan päättänyt luottaa siihen, että palkka on ammattilaisten laskemana ainakin suurin piirtein oikein.

Nuori Lääkäri päätti ottaa laskimen käteen ja kysyä palkanlaskijoilta, ovatko lääkärien palkkalaskelmat todella vaikeaselkoisempia kuin muiden palkansaajien. Vai onko vika sittenkin vastaanottavan pään kyvyssä ymmärtää lukemaansa?

Lääkäreillä palkanlaskentaa monimutkaistavat useat palkkaerät

Pirkanmaan Monetran palvelupäällikkö Raika Turunen ja palkka-asiantuntija Heidi Viitaharju suhtautuvat lääkärien tuskaan ymmärtäväisesti. Heidän mukaansa lääkärien palkkalaskelmat todella ovat monimutkaisempia ja vaikeammin tulkittavia kuin monien muiden työntekijöiden. Turunen ja Viitaharju ovat todellisia palkkakuittien ammattilaisia, sillä Monetra toimii useiden julkisyhteisöjen palkanmaksusta vastaavana toimistona. Monetran asiakkaita ovat muun muassa Pirkanmaan ja Keski-Suomen hyvinvointialueet.

“Lääkärien palkkalaskelmat ovat haasteellisempia, koska heillä on enemmän erilaisia palkkioita kuin muulla henkilöstöllä”, Viitaharju selventää. Päivystävällä sairaalalääkärillä palkkalaskelma saattaa esimerkiksi sisältää tehtäväkohtaisen palkan, ylityökorvauksia, päivystyspalkkioita, lausuntokorvauksia, viikkolepokorvauksen ja lomarahoja. Perusterveydenhuollon puolella maksetaan lisäksi usein erilaisia toimenpidepalkkioita. 

Eri erät näkyvät omina riveinään tarkasteltavan ajanjakson osalta. Näin ollen tavanomaisenkin palkkalaskelman rivimäärä saattaa olla varsin runsas verrattuna vain virka-aikaa tekevän ammattilaisen palkkalaskelmaan, jossa palkan muodostaa lähinnä tehtäväkohtainen palkka ja satunnaiset lomapalkan erät. Lisäksi palkkalaskelmassa tulevat näkyviin erilaiset palkasta tehtävät vähennykset, kuten ennakkopidätys ja työntekijän eläkemaksut.

Palkkojen korjaaminen lisää rivien määrää

Erityisen runsaasti palkkalaskelmaan muodostuu rivejä, jos jo maksettuja palkkoja joudutaan palkanmaksun jälkeen korjaamaan. Tällöin palkkalaskelmaan jo maksettu palkka peritään pois miinusmerkkisenä ja korjataan plusmerkkisenä rivinä. 

“Jos esimerkiksi korjataan jotakin aiemmin maksettua summaa niin, että tuleekin esimerkiksi enemmän lausuntopalkkioita, joudumme tekemään takautuvan laskennan. Takautuva laskenta muodostaa jokaiselle omalle palkkalajille miinusrivin ja tuo plus rivin uudella summalla. Näiden summien erotus on maksuun menevä summa tai se mikä peritään liikamaksuna.” Viitaharju sanoo.

Yksittäisen erän yksittäinen muutos ei siis välttämättä vaadi kuin kaksi riviä. Monimutkaisemmaksi tilanne muuttuu esimerkiksi silloin, kun muutetaan sellaista palkan perustetta, joka vaikuttaa laajasti useisiin palkkaeriin. “Kun jokin korjaus vaikuttaa kaikkiin palkkalajeihin, niin sitten tulee paljon rivejä sen takia, kun niitä palkkoja on niin paljon millä niitä maksetaan”, Viitaharju jatkaa. Tällaisia useisiin palkkalajeihin vaikuttavia muutoksia ovat esimerkiksi palkkojen yleiskorotukset.

Uraporrasjärjestelmä tuotti jopa kymmensivuisia palkkakuitteja

Poikkeuksellisen pitkiä palkkalaskelmia lääkärit ovat saaneet tänä vuonna, kun lääkärien uusi palkkausjärjestelmä, eli niin kutsuttu uraporrasjärjestelmä, otettiin takautuvasti käyttöön 1.6.2023 lukien. 

Uusi järjestelmä on vaatinut laajoja muutoksia hyvinvointialueiden palkkajärjestelmiin, joten uuden järjestelmän mukaisten palkkojen maksu venyi monella alueella pitkälle kevääseen. Lisäksi palkkaukseen on pitänyt kevään ja kesän mittaan korjata takautuvasti palkankorotukset viime kesästä lähtien.

Pitkältä ajalta tulevat, kaikkia palkkalajeja koskevat muutokset ovat aiheuttaneet mittavia korjaustarpeita jo maksettuihin palkkoihin. “Jos tehdään pitkältä ajanjaksolta takautuvia laskelmia, niin sehän tekee jokaiseen palkkapäivään mainitut plus- ja miinusrivit”, Turunen sanoo. “Eli silloin palkkalaskelma voi olla pahimmillaan jopa useamman kymmentä sivua. Tiedän, että meilläkin on ollut kolmenkymmenenviiden sivun mittaisia palkkalaskelmia. Kehitämme palkkalaskelmien luettavuutta yhdessä järjestelmätoimittajan kanssa mahdollisuuksien mukaan.” Turunen jatkaa

Suuret muutokset kuten palkkajärjestelmän muutos aiheuttavat palkanlaskentaan runsaasti työtä. Uraporrasjärjestelmän käyttöönoton yhteydessä palkkoja on tarvinnut muuttaa lääkäreille yksitellen käsityönä, minkä takia muutokset ovat vieneet aikaa. Tästä johtuu myös se, että lääkärit ovat saaneet korjaukset palkkoihinsa eritahtisesti.

Virheet liittyvät useimmiten poissaoloihin

Vaikka palkkalaskelma voi lukijan silmiin näyttää monitulkintaiselta, päätyy palkkoihin virheitä Monetran toimesta suhteellisen harvoin. Turusen mukaan virheellisten palkkojen osuus on korkeintaan muutaman prosentin luokkaa. Syitä palkkojen virheellisyydelle on useita, mutta useammin virhe tapahtuu silloin, kun palkkaa käsitellään jollain tavalla manuaalisesti. Koneelliset tiedot ovat siis tässä suhteessa vähemmän häiriöherkkiä.

Ihan sinisilmäisesti omaan palkkanauhaan ei ole kuitenkaan syytä suhtautua. Virheitä kannattaa etsiä erityisesti, jos on palkkakauden aikana palkan maksamiseen vaikuttavia poissaoloja. “Osapalkkaiset ja palkattomat poissaolot ja jos ne viedään myöhässä järjestelmään, ovat ehkä useimmin ne missä tulee jotain virheitä ja jotka vaikuttavat palkan takaisinperintään”, Viitaharju sanoo.

Teksti Joel Kontiainen