Ilmastonmuutos ja ympäristökriisi ovat aikamme suurimpia haasteita, ja terveydenhuollolla on niissä merkittävä rooli. Kansainvälisesti terveydenhuolto vastaa noin viidestä prosentista kasvihuonekaasupäästöjä ja kuormittaa ympäristöä häiritsemällä ekosysteemien toimintaa. Miten yksittäinen lääkäri tai lääketieteen opiskelija voi vaikuttaa tilanteeseen?
Tehokkain tapa edistää kestävää terveydenhuoltoa on lisätä tietoisuutta aiheesta
Tehokkain tapa edistää kestävää terveydenhuoltoa on lisätä tietoisuutta aiheesta. Sen avulla jokainen voi tehdä kestävämpiä valintoja ja kannustaa työyhteisöään vastuullisiin päätöksiin.Sairaaloiden energiankulutus, lääkejäämät luonnossa ja kertakäyttöisten materiaalien valtava määrä tekevät terveydenhuollosta ympäristölle raskaan sektorin. Lääkkeiden valmistus, kuljetus ja hävittäminen jättävät merkittävän hiilijalanjäljen. Lisäksi turhat laboratoriotestit, kuvantamistutkimukset ja lääkejätteet kuormittavat sekä ympäristöä että terveydenhuollon resursseja.
Karoliinisessa yliopistosairaalassa kertakäyttökäsineiden vuotuinen käyttö tuottaa 600 tonnia hiilidioksidipäästöjä – sama määrä kuin 30 kerrostaloasunnon vuosipäästöt tai 50 auton 20 000 kilometrin ajot. Yksi magneettikuva vastaa energiankulutukseltaan matkaa Helsingistä Tampereelle sähköautolla. Ja kun lääkkeet päätyvät vääriin paikkoihin, seuraukset voivat olla yllättäviä: Intiassa luontoon ajautunut diklofenaakki romahdutti korppikotkakannan, mikä johti raatojen kasautumiseen, vauhditti kulkutautien leviämistä ja aiheutti yhteiskunnalle arviolta 31 miljardin euron lisälaskun.
Ekologisesti kestävä terveydenhuolto alkaa pienistä, tietoisista päätöksistä. Lääkkeitä määrätessä voi suosia ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja ja välttää tarpeettomia lääkekuureja, jotka lisäävät lääkejäämiä luonnossa. Joissain Käypä hoito -suosituksissa, kuten astman lääkehoidossa, ympäristönäkökulma on jo otettu huomioon. Lisäksi sähköisten potilasasiakirjojen suosiminen, kestävien työvälineiden käyttö ja energiatehokkaan jätehuollon huomioiminen voivat vähentää ympäristövaikutuksia.
Lääkäri voi vaikuttaa työyhteisössään jakamalla tietoa ympäristövaikutuksista ja ehdottamalla kestäviä käytäntöjä. Esimerkiksi jätehuollon parantaminen, ympäristöystävälliset hankinnat ja lääkkeiden suunnitelmallinen käyttö ovat konkreettisia keinoja pienentää terveydenhuollon ympäristöjalanjälkeä. Yhteiset käytännöt, kuten avattujen lääkeainepurkkien keskitetty säilytys ennen uusien avaamista, voivat merkittävästi vähentää lääkejätettä ja kulutusta.
Työyhteisön lisäksi lääkäri voi vaikuttaa laajemmin osallistumalla järjestötoimintaan tai ympäristöpolitiikkaan. Esimerkiksi Ilmastolääkärit, Health Care Without Harm ja Doctors for Greener Healthcare ovat järjestöjä, jotka pyrkivät edistämään ekologisesti kestävää terveydenhuoltoa.
Ekologisesti kestävä terveydenhuolto on kaikkien terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen velvollisuus. Jokainen lääkäri ja opiskelija voi osaltaan edistää muutosta tekemällä kestäviä valintoja, lisäämällä tietoisuutta ja vaikuttamalla käytäntöihin. Kun tietoisuus ja arjen teot yhdistyvät, terveydenhuollosta voi tulla sekä potilaan että maapallon parasta tavoitteleva järjestelmä.
Perttu Laamanen