Ensi keväänä käydään sekä alue- että kuntavaalit. Lääkärien näkökulmasta aluevaalit vaikuttavat todennäköisesti merkityksellisemmiltä, kun vastuu terveyspalveluiden järjestämisestä on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueille. Väestön terveyden edistämisen näkökulmasta kuitenkin myös kuntavaaleilla on edelleen suuri merkitys. Sote-uudistuksessa vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä jaettiin yhteisesti kunnille ja hyvinvointialueille.
Ensimmäisissä aluevaaleissa ehdokkaat lähtivät parantamaan lähipalveluita, mutta todellisuudessa niitä päädyttiinkin leikkaamaan. Hyvinvointialueiden karu taloudellinen tilanne kävi nopeasti uusille valtuutetuille ilmi ja hyvän jakamisen sijaan ryhdyttiin jakamaan niukkuutta. Koska hyvinvointialueiden taloustilanne on tiukka, eikä mahdollisuuksia vaikuttaa tulopuoleen juurikaan ole, aluevaltuustojen tosiasialliset vaikutusmahdollisuudet jäävät vähäisiksi. Etenkin, kun päätökset ovat pitkälle valmisteltuja aluehallitusten ja virkahenkilöiden toimesta, jää valtuustoille helposti kumileimasimen rooli.
Kunnissa sen sijaan tilanne on huomattavan erilainen kuin ennen, kun sote-palvelut eivät enää vie leijonanosaa budjetista, toki myös tulopuoli on supistunut huomattavasti. Etenkin pienissä kunnissa aiemmin toimintaa järjestettiin sen mukaan, mitä soten jälkeen jäi rahaa. Nyt suurin kuluerä on soten sijaan koulutus ja varhaiskasvatus.
Nuorten terveyden kannalta juuri varhaiskasvatuksella ja koulutuksella on suuri merkitys. Todennäköisesti nuorten terveyden ja hyvinvoinnin kannalta sillä on suurempi merkitys kuin yksittäisen terveyskeskuksen sijainnilla. Esimerkiksi puuttumalla aktiivisesti kiusaamiseen ja syrjäytymistä ehkäisevillä toimilla, kuten ehkäisevällä päihdetyöllä, kunnat voivat aktiivisesti edistää terveyttä.
Toinen tärkeä tapa vaikuttaa kuntalaisten hyvinvointiin on kaavoitus, jolla voi vaikuttaa kansalaisten liikkumiseen. Kuntapäättäjät voivat edistää merkittävästi kuntalaisten terveyttä esimerkiksi kehittämällä liikuntamahdollisuuksia ja huomioimalla kävely- ja pyöräilymahdollisuudet infrahankkeissa. Liikkumattomuus on yksi aikamme suurimpia terveyshaasteita, mutta siihen on valitettavasti hankala vaikuttaa lääkärin vastaanotolla.
Kuntavaalien merkitystä ei pidä väheksyä, koska päivittäisellä elinympäristöllämme on suuri vaikutus myös terveyteemme.
Kuntavaalien merkitystä ei pidä väheksyä, koska päivittäisellä elinympäristöllämme on suuri vaikutus myös terveyteemme. Prevention kannalta lääkäri tapaa potilaan tyypillisesti vasta liian myöhäisessä vaiheessa. Väitän, että terveyden edistämisessä kuntapäättäjä on lääkärin paras kaveri.
Anssi Mykkänen
Terveyspoliittisen valiokunnan jäsen