Lääkärin uralla, erityisesti nuorena lääkärinä, työpaikan vaihtuminen on tavanomaista arkea. Pelkästään kandina ja erikoislääkärikoulutuksen aikana nuori lääkäri työskentelee yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta vähintään neljässä eri toimipaikassa. Todellisuudessa tämä luku on vielä huomattavasti suurempi, kun vastavalmistuneena omaa urapolkua vasta hahmotellaan.
Hyvä ja riittävä perehdytys on kriittinen osa uudessa työpaikassa aloittamista erikoisalasta ja tehtävänkuvasta riippumatta. Hyvällä perehdytyksellä parannetaan työntekijän työssä jaksamista ja työturvallisuutta sekä lisätään työntekijän tehokkuutta. Terveydenhuollon kontekstissa riittävällä perehdytyksellä on myös huomattava vaikutus potilasturvallisuuteen. Perehdytyksen tulisi olla strukturoitua ja sen toteutumista tulisi arvioida. Vastuu riittävästä perehdyttämisestä on työnantajalla.
Vaikka riittävä perehdytys on jokaisen työntekijän oikeus, joka parantaa niin työssä jaksamista kuin työpaikan pitovoimaa, on toimipaikkakohtaisissa perehdyttämiskäytännöissä valitettavan paljon vaihtelua. Monissa paikoissa perehdytys on hyvin järjestettyä ja systemaattista. Näissä työpaikoissa uusi työntekijä saa ensin laadukkaan perehdytyksen ilman potilasvastuuta, minkä jälkeen perehdytys jatkuu esimerkiksi kevennetyillä työlistoilla, jotka mahdollistavat työpaikan ja alueen toimintatapoihin tutustumisen ilman liiallista aikapainetta.
Paljon on kuitenkin työpaikkoja, jotka ohittavat vastuunsa uuden työntekijän riittävästä perehdyttämisestä. Vuonna 2023 NLY:n ja Lääkäriliiton Koulutuspaikkakyselyssä 28,3 % vastaajista kertoi perehdytyksensä kestäneen korkeintaan yhden päivän. Jopa 55 %:lla vastaajista perehdytys kesti korkeintaan kolme päivää. Noin 25 % vastaajista antoi perehdytyksen kokonaisarvosanaksi tyydyttävä tai heikko, ja vastaava osuus koki perehdytyksen olleen riittämätöntä itsenäisen työskentelyn varmistamiseksi.
Lääkärien perehdytykselle ei ole luotu valtakunnallisia laatustandardeja. Uuden työntekijän riittävä perehdyttäminen on työnantajan lakisääteinen velvollisuus. Hyvällä perehdytyksellä huolehditaan (nuoren) lääkärin työhyvinvoinnista sekä parannetaan potilas- ja työturvallisuutta.
Tulevalla valtuuskuntakaudella Lääkäriliiton tulee laatia kansallinen perehdytyssuositus ja pyrkiä siten varmistamaan riittävä perehdytys jokaiselle lääkärille.
Markus Hautamäki
Ehdokas #6, NLY – Erikoissairaanhoito -vaaliliitto
Sisätauteihin erikoistuva lääkäri
Kanta-Hämeen keskussairaala, OmaHäme
Katariina Seittenranta
Ehdokas #57, NLY – Perusterveydenhuolto ja työterveys -vaaliliitto
Yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri
Maskun terveysasema, Varha