Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Terveyspolittiikasta: Kun resurssit liikkuu, mutta Erkki ei – ja muita päätöksenteon ongelmia
Etusivu > Terveyspolittiikasta: Kun resurssit liikkuu, mutta Erkki ei – ja muita päätöksenteon ongelmia

Terveyspolittiikasta: Kun resurssit liikkuu, mutta Erkki ei – ja muita päätöksenteon ongelmia

Rankan päivän jälkeen sopiva hetki lysähtää sohvalle lukemaan Nuori Lääkäri -lehteä. Kuhan kukaan ei nyt ainakaan tässä lehdessä kirjoittaisi politiikasta… Se toive valitettavasti jää toteutumatta, sillä aluevaalit ovat tulossa.

Enää ei ehdi ehdolle, mutta vähintäänkin on jo aika pohtia, miksi pitäisi kiinnostaa. Monesti kuulee jurnutusta siitä, kun ylhäältä sanellaan eikä kukaan ole kuunnellut käytännön työntekijää. Keskitetään päivystys jonnekin keskuskaupunkiin, mutta hitsi kun Erkki asuu maaseudulla eikä ole ajokorttia tai rahaa ajaa taksilla. Erkkihän tulee steminsä kanssa omaan terkkariin kuitenkin. Kun resurssit on jo siirretty, niin helppokos sitä nyt on sitten hoitaa.

Kukaan tuskin tekee tahallaan tyhmiä päätöksiä, joten onkohan ongelmana päätöksentekijät vai rakenteet. Tiivistetysti valtuusto tekee päätöksiä viranhaltijoiden ehdotusten perusteella. Suurin osa valtuutetuista ei ole sote-alalta, eikä esimerkiksi IT-taustaiselle valtuutetulle ole varmastikaan kovinkaan helppoa hahmottaa, mihin ylätason päätös käytännössä vaikuttaa. Tarkoitus voi olla hyvä, mutta lopputulos päinvastainen.

Tässä astuu kuvaan lääkärit. Meille on jo peruskoulutuksessa opetettu, ettei ihminen ole vain kasa sairauksia vaan kokonaisuus. Kun kokonaisuuksien käsityksen yhdistää sote-kentän ymmärrykseen, on helpompaa ajatella päätöksien vaikutuksia kokonaisvaltaisesti. Lääkärin työ on auttaa ihmisiä, kohdata ja kuulla heitä. Juuri sitä myös päätöksenteossa tarvittaisiin. 

Mutta eihän valtuustolla ole mitään valtaa? Terveysasemien ja päivystyspisteiden sulkemiset sekä rahoituslakien noudattamatta jättämiset on päätetty valtuustoissa. Valtaa siis on, mutta hankalimmat päätökset on monesti päätetty ulkoistaa viranhaltijajohtoon. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla.

Anna edes pieni hetki epäseksikkäille aluevaaleille

Jos olet koskaan kiroillut, kuinka tämäkin asia voitaisiin tehdä helpommin ja fiksummin, niin anna edes pieni hetki epäseksikkäille aluevaaleille. Jos ärsyyntyminen ei riittänyt ihan ehdolle asettumiseen asti, niin ainakaan hyväksi tyypiksi todettua lääkäriä äänestämällä ei mene kamalan vihkoon. Valittaminen auttaa, mutta vain jos sen tekee oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan.

Mikko Airo
Terveydenhuoltoon erikoistuva lääkäri
Tarpeeksi ärsyyntynyt