Stetoskooppi on monelle lääkärille keskeinen potilastyön väline, ja stetarit ovatkin muodostuneet vuosien saatossa jopa lääkärikunnan symboliksi. Lisäksi värillä on väliä – ja mikä parasta, sen voi valita itse. Nuori lääkäri selvitti minkä värisiä stetareita kollegoilta löytyy (kaiverruksia unohtamatta) ja sen, miten omat stetarit saa pysymään asianmukaisessa kunnossa vuodesta toiseen.
Jo vuonna 1816 kehitetty stetoskooppi on oiva työväline potilaan tutkimiseen. Ensimmäiset versiot olivat puisia ja putkimallisia, ja värivaihtoehtoja tuskin juuri oli, mutta asiaan päästiin, kun letkuosa korvakappaleineen kehitettiin tästä noin 30 vuotta myöhemmin. Stetoskooppien evoluutio on johtanut 200 vuodessa siihen, että valinnanvaraa valmistajista ja malleista eri tarkoituksineen on hyvin paljon, ja värivalikoimasta löytyy jokaiselle jotain.
Stetoskooppien värien jakaumaa selvitettiin tätä juttua varten Facebookin suljetun Lääkärit-ryhmän avulla. Kysely valmiiksi annettuine värivaihtoehtoineen toteutettiin helmikuussa 2023, ja siihen tuli yli 1200 vastausta. Edustavan otoksen myötä jakaumaa voikin pitää luotettavana tuloksena lääkärikunnan stetareiden väreistä. Aihe herätti vilkasta keskustelua, ja myös kommentteja tuli seitsemisen kymmentä.
Kaksi suosituinta väriä kattavat kahdestaan yli puolet vastauksista
Minkä värisiä stetareita kollegoilta sitten oikein löytyy? Kyselyn tulos on selkeä; kaksi suosituinta väriä kattavat kahdestaan yli puolet vastauksista. Suosituin väri on 28 % osuudella odotetusti aina luotettava ja klassinen musta. Se toimii myös kaiken vaatetuksen kanssa, olipa päällä sitten lääkärintakki tai omat vaatteet. Kommenteista selvisi, että monella on yhä esimerkiksi lääkefirmalta jo opiskeluaikana lahjaksi saadut, nimenomaan mustat stetarit.
Toinen väri on yllättävämpi – viininpunaiset stetarit on 23 %:lla lääkäreistä. Vaihtoehtona kyselyssä oli erotusdiagnostiikkaa varten myös erikseen punainen, joka löytyy neljältä prosentilta vastaajista, mutta tummempi versio vei selvän voiton. Viininpunainen, toiselta nimeltään burgundy, on tyylikäs valinta, joka kestää aikaa; se ei myöskään erotu liikaa, mutta intensiivisyydellään vakuuttavan säväyksen stetoskooppiin.
Hyvänä kolmosena tulee tummansininen 9,1 % tuloksellaan. Tummempien sävyjen linjaa jatkavan sinisen kuvattiin kommenteissa valikoituneen väriksi muun muassa siksi, että se erottuu hyvin mustasta, ja pysyvät siten paremmin tallessa.
Voittajakolmikon värit löytyvät myös yleensä lähes kaikkien stetoskooppimallien vaihtoehdoista
Huomionarvoista on, että taustaselvityksen mukaan voittajakolmikon värit löytyvät myös yleensä lähes kaikkien stetoskooppimallien vaihtoehdoista. Tulos noudattelee siten myös väritarjonnan jakaumaa. Vertailun vuoksi esimerkiksi vaaleansinistä on tarjolla selvästi vähemmän eri malleissa, joten vaikka tietyn värin haluaisikin, ei sitä välttämättä ole aina tarjolla.
Värillä on väliä
Harvinaisimpia värejä olivat kyselyn mukaan valkoinen, keltainen, oranssi ja harmaa, jotka saivat kukin alle 1,5 % äänistä. Valkoiset stetarit löytyivät vain kahdelta vastaajalta. Osa kertoikin valinneensa erottuvamman värin joko lempivärinsä mukaan tai juuri siksi, että omat tunnistaa helposti, ja ne palaavat kadottuaan todennäköisemmin omistajalleen. Jopa työkaverit tietävät pelkän värin perusteella, kenen stetoskoopista on kyse.
Stetoskoopin väri on toisinaan valittu sointumaan yhteen samanväristen työkenkien kanssa, ja toisinaan myös potilaat on huomioitu värivalinnassa: “Keltaiset. Ajattelin että on kivat lapsipotilaille ja hyvää palautetta olen niistä saanutkin.” Monet kertoivat omistavansa useammat, jopa kolmet stetarit, joista jokaisen väri valittu huolella sen mukaan missä niitä käytetään.
Pelkkä letkun väri ei aina määritä stetareiden koko väriä, vaan myös muut osat voivat olla värikkäitä
Pelkkä letkun väri ei kuitenkaan aina määritä stetareiden koko väriä, vaan myös muut osat voivat olla värikkäitä. Muun muassa rintakappaleen metalliosassa on usein valinnanvaraa, ja se voikin olla esimerkiksi kiiltävä, mattapintainen, sateenkaaren tai “tietenkin samppanjan värinen“. Pienet erot ruusukultaisista yksityiskohdista lähtien helpottavat myös omien stetareiden tunnistamista, ja niiden koetaan tuovan piristystä päivään; ”jos nyt ostaisin, olisi ihan varmasti väriä tai sitten kimallusta” toisen kompatessa “Glitterpinkit tietty”.
Stetoskoopin kaiverrus on suosittu ja varsin kätevä tapa osoittaa stetoskoopin omistajuus
Lisäksi stetoskoopin kaiverrus on suosittu ja varsin kätevä tapa osoittaa stetoskoopin omistajuus. Moni onkin kaiverruttanut stetoskooppiin ainakin nimensä, sillä se helpottaa tunnistamista ja kadonneiden stetarien palautumista. Suosittuja olivat nimen yhteydessä myös esimerkiksi lyhenteet Dr., LL tai sitten valmistumisvuosi.
Tarkkasilmäinen voi lisäksi bongata työpaikan stetareista myös kekseliäämpiä kaiverruksia, kuten erään kollegan sisäpiirivitsinä kaiverruttama “TINDE 2014 yolo” – samaa tekstiä ei varmasti löydy muilta. Myös yksilöllisempiä puumerkkejä löytyy, kuten toisen kollegan kokomusta stetoskooppi ”nykyisen mummokoirani pentuna tekemillä kaiverruksilla.”
Ja voihan stetoskoopin merkitä muullakin tavalla! “Minulla mustat, mutta lisänä vaaleanpunainen rusetti!” Eräällä kollegalla puolestaan on rintakappaleessa koiran kuva.
Vaikka väri ei vaikutakaan äänenlaatuun tai muuhun käyttöön, koettiin väri merkitykselliseksi
Vaikka väri ei vaikutakaan äänenlaatuun tai muuhun käyttöön, koettiin väri merkitykselliseksi. Mikäli uuden stetoskoopin hankinta on ajankohtaista, väriä vielä pohtivalle voineekin siis antaa vielä kollegoiden antamien värinvalintavinkkien lisäksi ohjeen: Kuuntele mitä sydän sanoo, ja valitse stetareiden väri sen mukaan.
Teksti ja kuvat
Mea Ylä-Soininmäki-Pyöriä