Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Koulutusvaliokuntakolumni: Alkuperäistutkimus: Kymmenen vinkkiä eikoistumishaastatteluun
Etusivu > Koulutusvaliokuntakolumni: Alkuperäistutkimus: Kymmenen vinkkiä eikoistumishaastatteluun

Koulutusvaliokuntakolumni: Alkuperäistutkimus: Kymmenen vinkkiä eikoistumishaastatteluun

Näytönaste: E – Erittäin heikko (Yhden kokemusasiantuntijan tulkinta (paras arvio) tiedosta, joka ei oikeastaan täytä minkäänlaisia tieteelliseen tutkimukseen perustuvan näytön vaatimuksia)

Tausta: Erikoislääkärikoulutuksen uudistettu haku- ja valintamenettely otettiin käyttöön vuonna 2019 osana erikoistumiskoulutuksen uudistusta. Nykyinen järjestelmä on kerännyt harvinaisen vähän soraääniä, joten uudistusta voidaan pitää jokseenkin onnistuneena. Tutkimuksen tarkoituksena on kerätä kokemuksia erikoistumishaastattelusta ja muodostaa vinkit erikoistumishaastattelussa onnistumiseen.

Metodit: Suoritin yhden koehenkilön empiirisen non-systemaattisen kvalitatiivisen tutkimuksen, jossa osallistuin yliopiston järjestämään erikoistumishaastatteluun. Ennen haastattelua selvitin kokemuksia ja vinkkejä eri erikoisalojen kollegoilta sekä perehdyin erikoislääkärikoulutuksen valtakunnalliseen opinto-oppaaseen. Kokosin näiden tutkimusmenetelmien pohjalta kymmenen vinkkiä, joilla haastatteluun osallistuja voi menestyä haastattelutilanteessa parhaalla mahdollisella tavalla.

Hyvällä etukäteisvalmistelulla maksimoit oman suorituksesi.

Tulokset: Etukäteiskartoitus kattoi noin kymmenen eri erikoisalan haastatteluja. Haastattelukäytännöt keräsivät etukäteiskartoituksessa lähinnä kehuja. Kirjoittajan kokemus haastattelusta oli erittäin myönteinen. Ennen haastattelua jännittää. Hyvällä valmistautumisella omaa haastattelukokemustaan voi parantaa. Alla koottuna kymmenen vinkkiä, miten hakija voi yltää haastattelussa parhaaseensa:

  1. Panosta motivaatiokirjeeseen. Kirjoittajan kokemuksen mukaan se ei lennä suoraan paperikoriin, vaan haastattelijat oikeasti lukevat sen. Hyvän motivaatiokirjeen kirjoittamalla saat hyvällä lykyllä myös mallivastaukset useampaan haastattelun kysymykseen.
  2. Lue ennalta EL ja EHL valintaperusteet -dokumentti, josta saat ennalta tietoon muun muassa haastattelun neljä eri teemaa, jotka toimivat haastattelun runkona:
    1. Kokemus alasta ja motivaatio perehtyä alaan
    2. Tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaidot
    3. Erikoisalakohtaiset kysymykset
    4. Erityistaidot ja paineensietokyky
  1. Harjoittele haastattelukysymyksiä. Tämän voi tehdä joko itse tai kaverin kanssa pohtimalla haastattelurungon mukaisia kysymyksiä ja vastauksia niihin. Muista, että vastauksiin saa käyttää keskimäärin maksimissaan kolme minuuttia aikaa.
  2. Kertaa etukäteen erikoisalasi yleisimpiä sairauksia sekä niiden hoitoa. Näistä todennäköisesti kysytään erikoisalakohtaisissa kysymyksissä.
  3. Muista ottaa haastatteluun henkilöllisyystodistus. Tämän unohtamalla voi mokata. Kaiva se jo etukäteen esille.
  4. Muista työhaastattelun perusasiat. Pukeudu tilanteeseen nähden asianmukaisesti, saavu paikalle hyvissä ajoin, esittäydy rohkeasti ja katso vastattaessa haastattelijoita silmiin.
  5. Muista haastattelun aikana, että haastattelijat ovat sinun puolellasi ja haluavat, että ulosmittaat itsestäsi parhaan mahdollisen suorituksen.
  6. Huolehdi, että vastaat moniosaisissa kysymyksissä kaikkiin kysymyksiin. Jos unohdat osan kysymyksestä, voit pyytää haastattelijaa toistamaan kysymyksen uudelleen.
  7. Puhu heikkouksistasi kehityskohteina, mikäli niistä kysytään. Tarkoituksenasi ei ole torpedoida omaa haastatteluasi vaan osoittaa, että tunnistat keskeisiä kehityskohteita, joihin erikoistumiskoulutuksen aikana voit vaikuttaa.
  8. Yritä nauttia! Kaikkien vastauksien ei tarvitse olla täydellisiä. Mitä enemmän pystyt olemaan oma itsesi, sen parempi.

10+1. Älä juo ennen haastattelua liikaa kahvia. Yhdistettynä pieneen jännitykseen voi (kuulemma) provosoida lisälyöntejä.

Johtopäätökset: Vähäisestä kritiikistä päätellen erikoistumisuudistus on erikoistumishaastattelun osalta onnistunut, joskin vaihtelua voi esiintyä erikoisaloittain. Hyvällä etukäteisvalmistelulla maksimoit oman suorituksesi.

Loppukiitokset: Kirjoittaja välittää nöyrimmät kiitokset etukäteiskartoitukseen osallistuneille kollegoille, joiden lupaa tietojen hyödyntämiseen ei kysytty.

Henri Vasara
Koulutusvaliokunnan jäsen
Erikoislääkärikoulutukseen hakija