Siirry suoraan sisältöön

Vaalit 2024

Syksyllä 2024 valitaan Lääkäriliitolle uusi valtuuskunta. Nyt kokoamme NLY:n ehdokaslistaa – haluamme näkyä ja kuulua vaaleissa ja sitä kautta vaikuttaa Lääkäriliitossa.

Lähde mukaan vaikuttamaan – asetu ehdolle!

Lähde ehdokkaaksi Lääkäriliiton valtuuskunnan vaaleihin!

Haluaisitko vaikuttaa lääkärin työn arkeen, palkkaukseen ja tulevaisuuteen? Et tarvitse aiempaa kokemusta, kiinnostus vaikuttaa asioihin yhdessä riittää. Voit asettua ehdolle, jos olet Lääkäriliiton jäsen. Tutustu vaaliteemoihimme ja asetu ehdolle Lääkäriliiton vaaleihin NLY:n vaalirenkaassa.

NLY:n vaaliteemojen lisäksi joka ehdokkaalla on yleensä yksi tai useampi oma teema, mikä erottaa ehdokkaat toisistaan vaalikampanjassa.

Ilmoittaudu ehdolle mahdollisimman pian ja lähde tekemään positiivista kampanjaa kanssamme!

Teema 1: Me huolehdimme tulevaisuudestasi

Millaisia vaikutuksia lääkärintyöhön on sairaalaverkon ja päivystysten supistuksilla? Mitä taitoja vaatii ja miltä näyttää lääkärin työ vuonna 2040? Tätä me NLY:ssä mietimme – sinun tulevaisuuttasi.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Nettisivukuvat-11.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Nettisivukuvat-11.jpg

Teema 2: Väsymätöntä työtä palkan eteen

Vuonna 1928 apulaislääkärit työskentelivät ruokapalkalla. NLY on niistä ajoista lähtien työskennellyt lääkärien paremman palkkauksen eteen. Viime vuonna voimaan astuneeseen lääkärisopimukseenkin saimme monta hyvää parannusta. Nykyinen uraporraspalkka on erikoistuvan kannalta jo paljon parempi.

1. Sairausajan palkka myös päivystyksistä

Lääkärikin tarvitsee ennakoitavuutta tuloihin. Päivystävillä aloilla iso osa palkasta koostuu päivystyslisästä. Sairauspoissaolo voi pahimmillaan tiputtaa päivystävän lääkärin tulot jopa puoleen. 

Kyse on viime kädessä potilasturvallisuudesta. On kaikkien etu, että lääkäri malttaa jäädä puolikuntoisena kotiin sairastamaan.

Tavoitteemme: 

  • Sairausajan palkkaan korvaus työvuorolistaan merkityistä päivystyksistä.
2. Palkkaharmonisaatio saatettava loppuun

Lääkäreiden palkkaharmonisaatio Suomessa on vielä kesken. NLY toimii eri alueiden äänitorvena ja huolehtii yhdenvertaisuudesta. Viimeisenkin lääkärin tulee tietää, mistä palkka koostuu ja miten ansiotaso kehittyy.

Sopimuksen käyttöönotto on viivästynyt ja erityisesti nuorten usein työpaikkaa vaihtavien lääkäreiden osalta se tarkoittaa epäselvyyttä palkassa ja palkkakuiteissa. 

NLY vaatii, että uusien uraportaiden palkat on oltava vaatimustason mukaiset ja niiden pitää tukea erikoistumista. Neuvottelut jatkuvat, työ ei ole valmis. 

Tavoitteemme:

  • Terveyskeskuslääkäreiden palkat harmonisoidaan viivytyksettä ja nuoren lääkärin eduksi.
  • Vaativat erikoistuvan työt (1E-porras) tulee olla läpinäkyvä ja tasavertaisesti käytössä.
  • Uuden uraportaan palkat korreloivat työn vaatimustasoa myös jatkossa.
3. Sairaalalääkärit ylös palkkakuopasta

Lääkärin peruspalkan pitäisi olla riittävän hyvä myös sairaalassa, jotta julkisella puolella työskentely motivoi jatkossakin. Peruspalkan korotus nostaa myös päivystyksistä saatua kompensaatiota. Näin turvataan, että sairaaloiden kilpailukyky työnantajana säilyy henkilöstön yhä vähentyessä.

Tavoitteemme:

  • Vaikuttaa aktiivisesti paikallisissa palkkaneuvotteluissa sairaalalääkäreiden peruspalkkaan.
  • Nostaa peruspalkkaa, jolloin myös päivystysajan kompensaatiot kasvavat motivoimaan päivystysajan työskentelyä. 
  • Sairaalaerikoistumiseen veto- ja pitovoimaa.

Teema 3: Kohti parempaa työelämää

Kaiken tekemisemme tavoitteena on parantaa lääkäreiden arkea. Miten turvaamme lääkäreiden jaksamisen keskellä kriisiytynyttä sotea? Miten lisäämme inhimillisyyttä lääkärintyöhön? Parempi työelämä tarkoittaa meille esimerkiksi tätä:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Nettisivukuvat-11.jpg

Seuraa NLY:tä sosiaalisessa mediassa

Instagram

Facebook

Twitter