Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Edunvalvontavaliokuntakolumni: Uraporrasjärjestelmä vaikuttaa palkkakuittiisi
Etusivu > Edunvalvontavaliokuntakolumni: Uraporrasjärjestelmä vaikuttaa palkkakuittiisi

Edunvalvontavaliokuntakolumni: Uraporrasjärjestelmä vaikuttaa palkkakuittiisi

Edunvalvonnan saralla mielessäni päällimmäisenä on uraporrasjärjestelmä. Vaikka en ole henkilökohtaisesti osallistunut uraporrasjärjestelmän käyttöönoton paikallisiin neuvotteluihin, niin silti asia on pyörinyt mielessäni kuukausien ajan, kuten myös monen muun julkisessa terveydenhuollossa työskentelevän lääkärin. Paljonko saan palkkaa? Maksetaanko palkkani oikein? Entä jos en edes ymmärrä palkkakuittiani tai niitä portaita?

Työpaikallani Lapin hyvinvointialueen perusterveydenhuollossa saimme uraportaiden ohjeet tietoomme 14.3.2024. Tietoa ehdittiin odotella kuukausia. Osalla hyvinvointialueista palkkaporrastaulukot ovat edelleen työn alla. Järjestelmästä päätettiin vuoden 2023 kesällä, ja sen piti olla alunperin valmis jo vuodenvaihteessa. 

Lopulta uudessa palkkakuitissani oli vain yksi rivi, kiinteä kuukausipalkka, joka on sama kuin aiemmin. Huh, pääsin helpolla. Hetkinen. Palkkakuitistani puuttuu yksi lisä, johon olen uuden portaikon myötä oikeutettu. Laitanpa ensi viikolla viestiä esimiehelleni ja korjataan asia.

Viime kuukausina olen kuullut ympäri Suomea monenlaisista haasteista nuorten lääkäreiden palkoista uraporrasjärjestelmässä. Osalla erillisten lisien muuttumisen myötä todellinen palkka pienenisi siirryttäessä korkeammalle portaalle. Toiset ovat kertoneet noin 10-sivuisista palkkakuiteista, joiden tulkitsemista varten ei tahdo löytyä lukutaitoista henkilöä, vaikka apua pyytäisi. Mikä tähän olisi avuksi?

NLY tekee, ja on jo tehnyt, edunvalvontatyötä uraporrasjärjestelmän parissa. Aktiivinen toiminta Lääkäriliitossa on keskeinen osa tätä edunvalvontatyötä. Ammattiliittomme Lääkäriliitto edustaa työntekijöitä uraporrasjärjestelmän käyttöönottoon liittyvissä neuvotteluissa ja on siten äärimmäisen keskeisessä roolissa paikallisissa sopimusneuvotteluissa.

Monella alueella neuvottelut ovat edenneet jo niin pitkälle, että uraporrasjärjestelmän käyttöönotto näkyy nuoren lääkärin palkkakuitissa. Neuvottelut ja NLY:n edunvalvontatyö jatkuvat. Jos uraportaat narisevat pahasti tai huomaat niissä kohdallasi kompastumisen vaaran, kerro siitä NLY:lle.

Juuri nyt tärkeintä edunvalvontaa on se, että jokainen nuori lääkäri itse tarkistaa uuden palkkakuittinsa. Sitä NLY ei voi tehdä jäsentensä puolesta. Palkkakuitista on syytä katsoa, että tehtäväkohtainen palkka ja mahdolliset lisät on maksettu oikein. Korotukset pitäisi olla maksettu takautuvasti 1.6.2023 alkaen. Jos et saa selvää palkkakuitista tai uraporrasohjeistuksesta kysy neuvoa kollegalta, lähiesimieheltä, palkkatoimistosta tai Lääkäriliiton luottamusmieheltä.

NLY on perinteisesti järjestänyt palkkakuitinlukutilaisuuksia tarpeen mukaan. Jos kollegoidesi kanssa keskustellessa tuntuu, että sellainen olisi tarpeen nyt uraporrasjärjestelmäuudistuksen myötä, pyydä koulutuksen järjestämistä omalta NLY:n paikallisosastoltasi.

Mikko Kivivuori
Erikoistuva lääkäri, yleislääketiede
Edunvalvontavaliokunnan jäsen