Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Helteiden alkoholittomat virkistäjät
Etusivu > Helteiden alkoholittomat virkistäjät

Helteiden alkoholittomat virkistäjät

Kesätuuli kutittelee kasvojasi auringon kimaltaessa hiuksissasi – ja kielesi alkaa kaivata raikasta virvoketta hikikarpalon vierähtäessä poskellesi. Terassi houkuttelee, mutta mikä eteen, kun haaveilemissasi vaihtoehdoissa on tilanteeseen nähden liikaa tilavuusprosentteja? Ei hätää – Nuori Lääkäri asteli jo ennakoivasti ulos aurinkoon ja testasi joukon ilahduttavia uutuuksia puolestasi jo etukäteen! Ota siis vinkit talteen – ja alkoholiton juoma mukaan kesäterassille, mökkilaiturille tai vaikkapa kesäillan illanistujaisiin.

Maistelun Nuori Lääkäri -lehdelle suoritti kolme ennakkoluulotonta ja alkoholittomiakin vaihtoehtoja mielellään suosivaa kollegaa, joiden makumieltymykset välillä kohtaavat ja välillä eriävät – mutta hyvässä seurassa alkoholiton drinkki maistuu aina.

Arvostelijat on merkitty nimikirjaimin:

MYSP = Mea Ylä-Soininmäki-Pyöriä
LP = Lari Pyöriä
TYS = Tomi Ylä-Soininmäki

Undone No. 7 This is not Orange Bitter

– se alkoholiton “aperol spritz”

3/5

Aperol Spritzien ystävien iloksi klassikkojuomaa saa myös alkoholittomana Undonen muunelmana, joka tällä kertaa tilattiin kahvilaterassilla ollessa. Aperol Spritzistä innoitteensa saavan juoman maku ei ole yhtä voimakas, mutta kokemus on raikas ja drinkki on hieno, ja aurinkoisella säällä juoma maistuu kivasti. Väri ei ole yhtä vahva kuin perinteisessä aperolissa, vaan hieman vaaleampi, ja makukin on vähemmän makea, mikä voi sopia tietylle maistelijakunnalle paremmin kuin hyvin. Alkuperäiselle alkoholilliselle drinkille tuttu pirskahtelevuus jää kokemuksesta aavistuksen puuttumaan, ja vaikka elämys onkin vaisumpi, toivotamme vaihtoehdon oikein tervetulleeksi kesäterassille. Saatavissa mm. Alkoista.

(MYSP, LP)

 Corona Cero

– positiivisesti yllättävä uutuusolut

5-/5

Corona Cero on tervetullut uutuus, joka vakuuttaa maistajansa heti. Pullo erottuu sisaruksestaan vaaleansinisellä etiketilläsekäisolla 0.0%-merkinnällään, ja koko on tutut 330ml. Maku on hämmästyttävän samanlainen alkuperäisen Coronan kanssa, ja ensihörpyn jälkeen testaajien piti erikseen pulloa vilkaisten varmistaa, olihan kyse nimenomaan alkoholittomasta versiosta. Lime kuuluu myös tämän Coronan kaveriksi antaen mukavan sitruksisen vivahteen raikkaalle oluelle. Cero sopii erinomaisesti kesäjuomaksi taaten helteellä varmasti viilentävän elämyksen. Eräs maistajien kommentti olikin “yksi parhaista alkoholittomista oluista”. Saatavissa myös ruokakaupoista.

(MYSP, LP)

Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei

– vehnäoluiden veteraani

2/5 

Terassilla tilatun, jo useamman vuoden markkinoilla olleen vehnäoluen väri on hyvä ja lasiin kaataessa pintaan muodostuu vaahto myös pullosta kaataessa. Oluella on kokoa puoli litraa ja tuoksu aavistuksen banaaninen ja sitruksinen. Maku ole liian vahva, mutta vehnäoluiden ystävää ensikokemus ei täysin vakuuttanut. Kokemus jäi hieman vaisuksi, ja vehnäoluille ominainen loppumaku puuttuu. Kesäterassilla tämäkin olut silti maistuu, vaikkakaan ei maistelijoiden ykkösvalintana. Saatavissa myös ruokakaupoista. 

(LP, MYSP)

Ceder’s Wild Non-Alcoholic Distillate

– mausteisen vivahteikas Gin

4-/5

Ceder’sin alkoholittomasta, katajalla, neilikalla ja rooiboksella maustetusta Wild-ginistä tehty drinkki tehtiin tilattuna Fever-Treen Raspberry & Rhubarb -toniciin, mikä toimi yhdistelmänä varsin mainiosti. Väri oli tonicin myötä kauniin punainen, ja laidasta laitaan olevat yllättävätkin mausteyhdistelmät pelasivat yhteen hienosti. Gin loi vivahteikkaan maun drinkille, josta pystyi myös erottamaan neilikan hienoisen aromin. Appelsiiniviipale sopi drinkkiin tuoden elämykseen kevyen makeuden. Saatavissa mm. Alkosta. 

(MYSP)

Roti G 0,5%

– “The G for your T”

4/5

Suomalaisen Rotin gini kehottaa lisäämään G:hen T:n – tässä tapauksessa Fever-treen perustonicin – tuoden lopputulokseksi onnistuneen alkoholittoman version Gin & Tonicista. Tarkalleen ottaen katajanmarjaisessa ginissä on 0,5% alkoholia, mikä lantraantuu yhä toniciin sekoittaessa. Tällä kertaa drinkki tarjoiltiin mustikoiden kera, eivätkä kaikki laajennetun testiseurueen jäsenet heti hoksanneet kyseessä olevan alkoholiton versio. Perinteisillä ginimausteilla maustettu Roti G onnistuu jäljittelemään alkoholillista versiota viekkaasti, ja siitä tehty drinkki onkin kokeilemisen arvoinen, joka todennäköisesti miellyttää myös hieman vaativampiakin gin & tonicin ystäviä. Saatavissa myös ruokakaupoista.

(MYSP, LP, TYS)

Crisp Hoppy Lager

– hedelmällinen uutuus

3/5

Crisp Hoppy Lager on vuoden 2022 uutuus alkoholittomien oluiden ripeästi kasvavassa maailmassa. Oluesta pystyy tunnistamaan samankaltaisia piirteitä kuin Brooklynin Special Effects -oluessa, joka voitti toissa vuonna Helsingin Sanomien alkoholittomien oluiden vertailun. Aivan samalle tasolle tämä hedelmäisillä humalilla maustettu lager-olut ei nouse, mutta saattaa olla kuitenkin helpommin lähestyttävä ja huokeampi versio kuivahumaloitujen oluiden ystävälle. Hinta-laatu-suhteeltaan hyvä ostos. Saatavissa myös ruokakaupoista.

(TYS)

Highball Italian spritz

– vaihtelua valmisdrinkillä

 3-/5

Alkoholiton valmisdrinkki jäljittelee mukavasti perinteisen Aperoliin tehdyn drinkin kirpeyttä. Väri on punertavan oranssi jakierrekorkki helppo avata. 250 ml drinkki on appelsiininen, ja maistuu kylmänä raikkaalta. Drinkissä on sekä makeutta että katkeruutta, joista jälkimmäinen on etiketin kuvauksessakin. Hiilihappoisuus katosi loppua kohden, eikä kokemus ei ole maailmoja mullistava, mutta juoma tuo mukavaa vaihtelua muiden alkoholittomien juomien lomaan. Saatavissa mm. Alkoista.

(MYSP)

 

Teksti ja kuvat: Mea Ylä-Soininmäki-Pyöriä