Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Kantaako siivet
Etusivu > Kantaako siivet

Kantaako siivet

Istuin mökin terassilla katsellen linnunpoikasta, joka oli lähdössä ensi lennolleen pöntöstä. Pelokkaalla linnulla meni tovi ennen hyppyä tuntemattomaan. Mistä lintuemo osaa määrittää oikean ajan lähteä lentoon? Miten poikanen päätyy kokeilemaan siipiään?

Mieleeni juolahti yhtäläisyys ensimmäisiin kesätöihin lääkärinä ja jännitykseen siitä, miten tästä kaikesta selviää. Yliopisto valmentaa sen mitä pystyy, mutta ensimmäiset “lennot” tulee jokaisen itse ottaa. Mistä tietää, että kandi on valmis? Mistä löytyy uskallus kokeilla omia siipiä? Jälkikäteen nousee hymy huulille, kun takavuosien ensimmäisiä töitä ja niiden aloitusta pohtii. Paljon ei osattu, mutta hyvin siitä selvittiin.

Luottamus omaan tekemiseen rakentuu monien asioiden summana.

Kannustusta ei voi liikaa korostaa uran alkumetreillä, kun epävarmuus omista lentotaidoista on koetuksella.

Erityisesti kannustukselle on tarvetta, jos keli on myrskyisä tai muuten vain vaihteleva. Ja vaikka lento olisi sujunut muutama päivänä jo moitteetta, ei varmuus ole sillä tasolla, etteikö olisi kiva hetkittäin nauttia kollegoiden tuesta.

Koronan myötä opetus on ollut erilaista, ja kevään työtaistelutoimet sairaaloissa peruivat vielä osan lääketieteen kliinisestä opetuksesta. Ovatko kandikurssit ja vastavalmistuneet sitten valmiita kokeilemaan siipiään? Uskon vahvasti, että ovat. Työpaikoilla tulee ymmärtää kandin osaaminen ja huolehtia siitä, että lentoharjoitukset tehdään kirkkaassa kelissä, kannustaen ja muistuttaen siitä, että kotipesään pääsee välillä lepäämään.

Nyt nautitaan kesästä! Takaraivossa kuitenkin kummittelee jo tulevaisuus: linnuilla syksyn muuttomatka, nuorella lääkärillä ehkä tie erikoislääkäriksi ja oman uran etsiminen lääkärinä. Näihin haasteisiin valmistautuminen alkaa jo ensimmäisissä lentoharjoituksissa. Muuttomatka jännittää jokaista ja on iso muutos uran alkuvaiheissa.

Niin muuttomatka kuin erikoistuminenkin avartaa maailmaa. Matka voi olla pitkä tai suoraviivaisempi. Parven mukana on helpompi lentää. Nuorelle lääkärille YEK on hyvä tapa lähteä ensimmäiselle matkalle muiden mukana. Lopulta jokaiselle löytyy kuitenkin oma kotipesä, johon pysähtyä ja rakentaa tulevaisuutta. On järkevää, että emme kaikki asetu samalle rannalle. Suomessa riittää vaihtelevaa maastoa ja erilaisia pesänrakennusaineksia jokaisen tarpeisiin.

Kun linnut olivat mökillä lentoharjoituksia tehneet, jäin pohtimaan, haikailevatko ne muualle katsomaan ruohon vihreyttä aidan takana. Mitä paikan vaihtaminen vaatisi linnulta? Nuoren lääkärin arjessa tämä on säännöllisesti mielessä, mutta pysyvyys tuo osaltaan turvaa. Vaihtamalla ei maasto välttämättä parane, mutta onneksi se on kuitenkin mahdollista.

Päädyn lopulta samaan lintujen kanssa. Tässä tilanteessa on järkevää kohentaa pesää rakennusainein ja tilkitä aukkoja myrskytuulen varalta. Kauniissa kelissä on mukava lennellä ja palata omaan kotikoloon. Tässä on tällä hetkellä mukava olla. Kyllä ne syksyn puhuritkin kestää, ja silloin on hyvä muistella näitä kesän rauhaisia päiviä.

Toivotan jäsenille aurinkoista ja leppoisaa kesää! Toivottavasti sää on otollinen kandeille harjoitella siipien kantavuutta ja valmistuneille suunnitella tulevia tutkimusmatkoja!

Riku Metsälä
Puheenjohtaja
Nuorten Lääkärien Yhdistys
puheenjohtaja©nly.fi

 

Avainsanat: