Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Miten erikoistumaan käytännössä haetaan?
Etusivu > Miten erikoistumaan käytännössä haetaan?

Miten erikoistumaan käytännössä haetaan?

Erikoistumiskoulutuksen opinto-oikeutta haetaan osallistumalla valtakunnalliseen valintamenettelyyn. Valintamenettelyn tarkoituksena on varmistaa hakijan soveltuvuus ja motivaatio alalle sekä ohjata erikoislääkärien ja –hammaslääkärien kouluttautumista maantieteellisesti ja erikoisaloittain siten, että se vastaisi terveydenhuollon tarpeita.

Tällä hetkellä erikoislääkärikoulutuksen päähaku järjestetään elo-syyskuussa, jolloin koko lukuvuoden aloituspaikat ovat haettavissa. Syksyn haussa täyttämättä jääneet paikat avataan hakuun kevään lisähaussa, joka perinteisesti järjestetään tammi-helmikuussa. Hakijan on mahdollista hakea vain yhteen hakukohteeseen.

Alle on koottu tiiviit ohjeet erikoistumishakuun sekä muistilista hakemukseen tarvittavista liitteistä. Lisätietoa löydät erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallisilta verkkosivuilta: https://www.laaketieteelliset.fi/ammatillinen-jatkokoulutus/opinto-oikeuden-hakeminen.

MITEN HAEN?

  1. Siirry Opintopolku-portaaliin opintopolku.fi.
  2. Kirjoita sivun yläreunan hakukenttään “erikoislääkäri”.
  3. Valitse valikosta oma erikoisalasi.
  4. Valitse sivun alaosasta hakukohteesi (yliopistokaupunki).
  5. Valitse ”Täytä hakulomake”. Tällä sivulla voit tutustua vielä myös valintaperusteisiin sekä koulutuksen tavoitteisiin ja sisältöön.
  6. Lähetä hakulomake kaikkine liitteineen hakuajan päättymiseen mennessä! Listan hakulomakkeen liitteistä löydät alta. Voit esikatsella hakemustasi ennen lähettämistä. Hakuaikana voit myös täydentää hakemuksesi tietoja ja liitteitä.

 

MUISTILISTA HAKULOMAKKEEN LIITTEISTÄ

  1. Todistus itsenäisistä ammatinharjoittamisoikeuksista eli Valviran laillistamispäätös
  2. Ulkomailla valmistuneelta tutkintotodistus (ja sen virallinen käännös) – Suomessa suoritetusta tutkinnosta riittävät tiedot suorituspaikasta ja -ajasta
  3. Motivaatiokirje valitsemaasi hakukohteeseen
  4. Työtodistukset terveyskeskustyöstä, hakukohteena olevan erikoisalan työkokemuksesta ja muiden erikoisalojen työkokemuksesta (hakuajan alkamiseen asti). Jokaisessa työtodistuksessa tulee olla tieto keskeytyksistä ja poissaoloista tai maininta siitä, ettei niitä ole.
  5. Yliopiston myöntämä tutkintotodistus suoritetusta tohtorintutkinnosta tai yliopiston opiskelutodistus, josta käy ilmi tohtorintutkinnon suoritusoikeus
  6. Tieteelliset artikkelit tai sähköpostivahvistus julkaisemiseen hyväksymisestä

 

VALINTAPERUSTEET

Erikoislääkärikoulutuksen valintaperusteet on koottu valtakunnallisille verkkosivuille: https://www.laaketieteelliset.fi/ammatillinen-jatkokoulutus/opinto-oikeuden-hakeminen. Tuoreen Valintaperusteet-oppaan löydät kyseiseltä sivustolta.

Valinta tapahtuu alkupisteytyksen, motivaatiokirjeen ja haastattelun perusteella. Hakijan alkupisteet lasketaan työkokemuksen ja tieteellisen kokemuksen perusteella (ks. tarkemmin alla). Haastatteluihin kutsutaan alkupisteytyksessä menestyneet. Erikoisaloilla, joilla ei ole kilpailua, kaikki valitaan haastatteluun. Hakemusliitteistä vain motivaatiokirje toimitetaan haastattelijoille eivätkä haastattelijat saa hakijan alkupisteitä tietoonsa.

Haastattelun kysymykset kattavat neljä eri teemaa (kokemus alasta ja motivaatio perehtyä alaan, tiimityöskentely- ja vuorovaikutustaidot, erikoisalakohtaiset kysymykset sekä erityistaidot ja paineensietokyky) ja jokaisesta teemaosiosta on saata vähintään puolet pisteistä, muutoin hakijaa ei voida valita opiskelijaksi. Maksimipisteet koko haastattelusta ovat 10 pistettä, ja yhdestä kysymyksestä voi saada enimmillään yhden pisteen.

Syksystä 2024 alkaen koulutukseen voi tulla valituksi myös varasijalta, jos hyväksytty hakija jättää paikan vastaanottamatta ja jonossa on haastattelun hyväksytysti suorittanut hakija.

Haussa hyväksytty hakija saa määräaikaisen kahden vuoden opinto-oikeuden, jonka aikana hänen tulee suorittaa kuuden kuukauden koejakso. Koejakson suorittaminen on siten osa erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelyä. Hyväksytyn koejakson jälkeen erikoistuva lääkäri saa lopullisen 10 vuoden opinto-oikeuden, jonka kestoon sisältyy myös käytetty määräaikainen opinto-oikeus. Lisätietoa koejakson keskeytyksestä tai siirtämisestä löytyy verkosta: https://www.laaketieteelliset.fi/ammatillinen-jatkokoulutus/koejakso.

  

ALKUPISTEET

Työkokemus on jaettu kolmeen osa-alueeseen: terveyskeskustyö, hakukohteena olevan erikoisalan työkokemus ja työkokemus muilta erikoisaloilta. Alkupisteitä voi saada vain työkokemuksesta, jota on kerrytetty laillistettuna lääkärinä Suomessa, ja vain hakuajan alkamiseen asti kertynyt työkokemus lasketaan. Myös kevään lisähaussa alkupisteet huomioidaan vain syksyn päähaun alkamispäivään saakka.

Työkokemuslaskuri on rakennettu helpottamaan työkokemuksen laskemista: https://www.laaketieteelliset.fi/site/files/ammatillinen-jatkokoulutus-dokumentit/Valmistuminen/Erikoistumislaskuri_2018-2.xlsx. Työkokemus osoitetaan työtodistuksin, joista jokaisessa tulee olla tieto keskeytyksistä ja poissaoloista tai maininta siitä, ettei niitä ole.

Tieteelliseksi kokemukseksi hyväksytään JUFO-luokitellut julkaisut (tasot 1–3). Niitä ovat eri tieteenalojen johtavat julkaisut eli kansainväliset vertaisarvioidut lehdet ja kotimaiset alan näkökulmasta keskeisimmät julkaisukanavat eli tasokkaat kotimaiset tieteelliset julkaisut. Tällaisia tasokkaita kotimaisia julkaisuja ovat esimerkiksi Duodecim ja Lääkärilehti (JUFO 1). Paikallisia julkaisukanavia, kuten yliopistojen omia sarjoja ei hyväksytä. Voit tarkistaa oman julkaisusi Julkaisufoorumin hakupalvelusta: https://www.tsv.fi/julkaisufoorumi/haku.php. Liitteeksi lisätään julkaistu artikkeli tai sähköpostivahvistus artikkelin hyväksymisestä julkaisuun.

  

MOTIVAATIOKIRJE

Tarkka tehtävänanto motivaatiokirjeen kirjoittamiseen löytyy Opintopolun hakulomakkeesta. Motivaatiokirjeen tarkoituksena on saada hakija pohtimaan perusteluja hakea juuri kyseiseen yliopistoon ja kyseiselle alalle sekä omaa soveltuvuuttaan aiempien kokemuksiensa, ominaisuuksiensa ja ammatillisten tavoitteidensa puitteissa. Lisäksi motivaatiokirje toimii taustatietona haastatteluille. Kirjeen maksimipituus on 6000 merkkiä.

  

ERIKOISALAN VAIHTAMINEN

Vaihtaessaan erikoisalaa tai yliopistoa erikoistuvan on osallistuttava uudelleen valintamenettelyyn. Hakijan vanha opinto-oikeus toisella erikoisalalla tai toisessa yliopistossa päätetään siinä vaiheessa, kun hän on suorittanut uuteen opinto-oikeuteen kuuluvan koejakson hyväksytysti eli saanut lopullisen 10 vuoden opinto-oikeuden. Jos erikoistuva myöhemmin haluaa palata vanhalle erikoisalalleen, hänen tulee hakea opinto-oikeutta uudelleen valintamenettelyn kautta.

NLY kerää palautetta, huolia, murheita, toiveita ja erityisesti kehitysideoita valintamenettelyyn liittyen. Voit olla yhteydessä koulutusvaliokunnan puheenjohtajaan tai NLY:n puheenjohtajistoon.

Alkuperäinen artikkeli Nelli Roininen (2021)
Artikkeli päivitetty 8.9.2024.