Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Pääkirjoitus: Odotuksia, toiveita ja pelkoja
Etusivu > Pääkirjoitus: Odotuksia, toiveita ja pelkoja

Pääkirjoitus: Odotuksia, toiveita ja pelkoja

Noin vuosi sitten pohdin, millainen vuosi minua uutena päätoimittajana odottaa. Enpä tiennyt. 

Korona on näkynyt nuorten lääkäreiden työssä, koulutuksessa ja vapaa-ajassaOlemme joutuneet kysymään, toteutuuko työsuojelu, miten varmistetaan erikoistumiskoulutuksen toteutuminen ja miten työssä jaksaa poikkeusoloissa. Monet ovat myös muussa arjessaan venyneet tavallista enemmän. 

Lääketieteen tutkimus on ehkä paras keinomme selvitä pandemiasta. Tässä numerossa puhutaan paljon siitä ja näyttöön perustuvasta lääketieteestä. Ne ovat tänä vuonna olleet poikkeuksellisella tavalla myös koko kansan puheenaihe. Otsikoihin ovat vuorotellen nousseet remdesiviirimaskit, laumasuoja, rokotteetturvavälit, ja taas maskit.  

Myös loputon uuden tiedon virta voi uuvuttaaLääkärit on koulutettu arvioimaan uutta tietoa kriittisesti. Tällaisina aikoina, kun varmaa tietoa on vähän mutta alustavia tuloksia paljon, iskee helposti ähky. Lääkärikään ei ole immuuni sille, että omia vakiintuneita käsityksiä on vaikea kyseenalaistaa.  

Kohta koittaa joulu, joka ei sekään ole tavanomainen. 

Tämän joulun reseptiin eivät kuulu suuret perhejuhlat, joululaulukonsertit tai lomamatka ulkomaille.

Vaikka jouluperinteiden puuttuminen konkretisoi monelle senettä elämme poikkeuksellista aikaa, voi se tuoda myös mahdollisuuksia. Joulu voi olla kaikkien odotusten, perinteiden ja suurten tunteiden takia kiireistä ja jopa stressaavaa aikaa. Ehkä tänä jouluna voimme perinteiden tilalla antaa aiempaa enemmän aikaa ja tilaa itsellemme. 

Toivon, että jokainen nuori lääkäri saa jossain vaiheessa tämän joulun aikana hengähtää, unohtaa koronauutiset ja kaikki odotukset ja pysähtyä kysymään, mitä itselle ja läheisille kuuluu. Ja kun mietimme, mikä meitä ensi vuonna odottaa, toivon, että odotukset ovat kaikesta huolimatta optimistisia ja tulevaisuuteen luottavia. 

Hyvää vuotta 2021!

 

Minna Lehtisalo
LL
Nuori Lääkäri -lehden päätoimittaja