Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Pääkirjoitus: Tutkittu tieto on terveyspolitiikassa hyvä renki, mutta huono isäntä
Etusivu > Pääkirjoitus: Tutkittu tieto on terveyspolitiikassa hyvä renki, mutta huono isäntä

Pääkirjoitus: Tutkittu tieto on terveyspolitiikassa hyvä renki, mutta huono isäntä

Näyttöön perustuva lääketiede on oiva työkalu terveyspolitiikassa, ja lääkärit sitä myös paljon peräänkuuluttavat. Tutkittu tieto on tärkeässä roolissa, kun arvioidaan eri vaihtoehtojen seurauksia, mutta poliittisissa päätöksissä on kyse lopulta myös arvovalinnoista. Terveydenhuollossa tehdään jatkuvasti linjauksia inhimilliseltä pohjalta, minkä takia terveyspolitiikan arvokeskusteluun kaivataan mukaan myös lääkäreitä. 

Asiantuntijoina lääkäreiden on helppo piiloutua tutkimusnäytön taakse, mutta tutkittu tieto ei tule kertomaan esimerkiksi mikä on sopiva hintaa laatupainotteiselle elinvuodelle tai kuinka pitkä on hyväksyttävä odotusaika kiireettömään hoitoon pääsyssä. Arvomme määrittävät vastaukset tällaisiin kysymyksiin. 

Politiikassa raha on hyvä arvostuksen mittari. Jos arvostus esimerkiksi terveydenhuoltoa tai koulutusta kohtaan ei näy budjetissa, sopii kysyä, miten asioita todellisuudessa arvotetaan. Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on kriittisessä pisteessä, mutta onneksi vaalien aikaan ilmassa on aina paljon ratkaisuehdotuksia. Jännityksellä voimme odottaa, löytyykö uudesta hallitusohjelmasta terveydenhuollon ongelmien ratkaisuksi toiminnan tehostamista, leikkauksia vai arvostusta.

Niin lääketieteellinen asiantuntemus kuin käytännön työssä kertyneet kokemukset voivat tuoda paljon terveyspoliittiseen keskusteluun. 

Terveydenhuoltojärjestelmän murroksen keskellä lääkäreitä kaivataan mukaan arvokeskusteluun, kun toimintoja järjestellään uudelleen soteuudistuksen takia. Niin lääketieteellinen asiantuntemus kuin käytännön työssä kertyneet kokemukset voivat tuoda paljon terveyspoliittiseen keskusteluun. 

Lääkärit ovat taitavia keskustelemaan lääketieteen substanssista, mutta vielä olisi kuitenkin varaa opetella keskustelemaan arvoista. Arvot eivät ole pelkkää sanahelinää strategioissa ja puheissa, vaan ne kertovat siitä, millaisia ihmisiä me olemme. 

Anssi Mykkänen
lääketieteen lisensiaatti, päätoimittaja 
paatoimittaja@nly.fi