Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Paikallistoimintaa omiin tarpeisiin
Etusivu > Paikallistoimintaa omiin tarpeisiin

Paikallistoimintaa omiin tarpeisiin

En edes muista, kuinka mones korona-aalto oli juuri pahimmillaan, kun hyppäsin vuodenvaihteessa mukaan NLY:n hallitukseen paikallisosastovastaavan rooliin. Vaikka uusi pesti tuntui innostavalta, oli minulla samalla varsin jännittynyt olo. Olisiko parin vuoden kokoontumisrajoitusten ja “sit ku” -puheiden jälkeen enää yhtäkään paikallistoimijaa mukana kuvioissa? Motivaatio oli ollut itse kullakin järjestöaktiivilla pitkään koetuksella, joten en uskaltanut asettaa kovin suuria odotuksia muidenkaan innostukselle lähteä nostamaan paikallisosastoja uuteen nousuun.

Sain kokea kuitenkin positiivisen yllätyksen ollessani yhteydessä eri kaupunkien yhteyshenkilöihin. Ympäri Suomea löytyi vielä paljon periksiantamattomia ja optimistisia nuoria lääkäreitä, joilla oli vaikka mitä suunnitelmia valmiina tulevalle vuodelle. Iso kiitos heille siitä! Kisaväsymystä oli kuitenkin myös havaittavissa laajalti, ja osassa kaupunkeja toiminta oli melko lailla jäissä. Noh, tämäkin tilanne oli nähtävissä uuden alkuna, joten koko paikallistoiminnan ydin laitettiin tarkemman pohdinnan alle. Ajoittain tylsähköt kokoukset ja tietynlainen virallisuus kuuluvat olennaisesti järjestötoimintaan, mutta eivät välttämättä ole parhaita houkuttimia uusia jäseniä ajatellen. Tärkeämpää olisi antaa kaikille mahdollisuus tehdä sellaisia asioita, jotka tuntuvat juuri omalle paikallisosastolle sillä hetkellä tarpeellisilta.

Jatkossa tarkoituksena on taata jokaiselle paikallisosastolle mahdollisuus toteuttaa oman näköistään toimintaa. Johtokunnat, säntilliset kokouspöytäkirjat ja nimetyt vastuuhenkilöt ovat edelleen luonnollisesti sallittuja, mutta eivät mitenkään välttämättömiä.

Olennaista on, että nuoret lääkärit pääsevät pitkän tauon jälkeen kohtaamaan toisiaan, jakamaan ajatuksiaan ja toivottavasti pitämään hauskaakin yhdessä.

Haluamme, että kynnys hypätä mukaan paikallisosaston remmiin on mahdollisimman matala eikä vaadi aiempaa järjestökokemusta tai liikaa sitoutumista. Näin pyrimme huolehtimaan siitä, ettei NLY heikentäisi kenenkään jaksamista työn ja muiden elämän haasteiden keskellä.

Paikallisuus tarjoaa paljon sellaista, mitä kansallisella tasolla ei voida yhtä hyvin toteuttaa. Koulutukset, edunvalvonta ja muu vapaa-ajan puuhailu voidaan kohdentaa juuri omia paikallisia tarpeita palvelevaksi. Esimerkiksi toisilla paikkakunnilla voi olla enemmän kandeja, toisilla taas lapsiperheitä — tämä luonnollisesti vaikuttaa siihen, millaisille tapahtumille löytyy kysyntää. Tietenkin tarjolla on aina emojärjestön tuki ja valmiita paikallisella tasolla hyödynnettäviä yhtenäisiä konseptipohjia, jos näille ilmenee tarvetta. Palkkakuitinlukutilaisuudet, valtakunnalliset etäkoulutukset ja kandien jäseneksikutsumiset ovat esimerkkejä tapahtumista, joissa paikallisosastojen ei tarvitse itse keksiä pyörää uudelleen.

Nyt kesällä paikallisosastokaupunkeja yhdistää NLY:n kesäkiertue, joka sisältää samankaltaisia rentoja hengailutapahtumia pitkin kesää eri puolella Suomea. Luvassa on ainakin saunomista, wakeboardingia, padelia ja toivottavasti paljon auringonpaisteesta nauttimista. Jos et ole vielä lähtenyt mukaan paikallistoimintaan, niin nyt on hyvä hetki tehdä se! Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki paikkakunnalla sillä hetkellä oleskelevat NLY-mieliset kollegat. Tervetuloa!

Rebekka Laitinen
Paikallisosastovastaava
NLY:n hallitus