Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > SML-kolumni: Parempaa palautumista pienillä muutoksilla
Etusivu > SML-kolumni: Parempaa palautumista pienillä muutoksilla

SML-kolumni: Parempaa palautumista pienillä muutoksilla

Mitä vaativampaa päivittäinen elämä on, sitä enemmän tulisi panostaa palautumiseen. Tunnetusti se on kuitenkin usein helpommin sanottu kuin tehty. Kun väsymys ja arki kiireineen painavat päälle, terveellisten elämäntapojen ylläpito hankaloituu entisestään. Päivystys sujuu mukavasti karkin ja energiajuoman voimalla. Pitkän päivän jälkeen sohva kutsuu luokseen varmasti kovempaa kuin lenkkipolku ja vapaapäivänä haluaa mieluummin edistää taas vähän väitöskirjaa kuin lähteä marraskuiseen räntäsateeseen ulkoilemaan. Töiden lisäksi energiaa pitää riittää myös muuhun elämään kuten harrastuksiin ja ihmissuhteisiin. Kenenkään ei pitäisi joutua elämään niin, että jaksaa työssä tai opinnoissa, mutta vapaa-aika menee pääasiassa niiden aiheuttamasta rasituksesta toipumiseen. 

Yhtä lailla kuin huonot myös hyvät tavat kumuloituvat. On mullistavaa huomata, miten dramaattisesti oma jaksaminen paranee, kun panostaa hieman pidempiin yöuniin, kunnon lounastaukoon ja jokapäiväiseen ulkoiluun vaikkapa työmatkaliikunnan muodossa. Paineita tästä asiasta ei kuitenkaan tule ottaa, vaan pyrkiä pieniin muutoksiin, jotka ajan mittaan muuttuvat rutiiniksi. Alussa tapojen muuttaminen vaatii panostusta, mutta varmasti myös palkitsee. Positiivinen kierre ruokkii lopulta itse itseään.

Liikunnan, terveellisen ruokavalion ja riittävän yöunen merkitys terveydelle ovat varmasti kaikille lääketieteen ammattilaisille täysin selviä asioita. Silti esimerkiksi allekirjoittanut joutuu usein tietoisesti panostamaan siihen, että nämä toteutuisivat omassa arjessa vähintään tyydyttävällä tasolla. 

Burnoutin ollessa jo lähes sukupolvikokemus, on tärkeää, että työyhteisö, työntekijä itse sekä yhteiskunta panostavat työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen

Kuka tahansa voi huonoissa työoloissa tai vaativassa elämäntilanteessa palaa loppuun. Burnoutin ollessa jo lähes sukupolvikokemus on tärkeää, että työyhteisö, työntekijä itse sekä yhteiskunta panostavat työhyvinvointiin ja työssä jaksamiseen. Työelämässä pitäisi jaksaa hyvin ja pitkään, ja työurien pidentyessä oman työkyvyn ylläpito nousee entistä suurempaan rooliin. Ammattikuntamme valitettavasti tuntuu olevan myös jossain määrin melko armoton jaksamiseen liittyvien teemojen osalta. 

Liian kovan paineen alla ja burnoutin uhatessa juuston vaihtamisesta kevyempään tai jokapäiväisestä kävelylenkistä ei ole kumoamaan liian kovan rasituksen vaikutuksia. Jaksamista tukevat, terveelliset elämäntavat voivat kuitenkin toimia pienenä puskurina, jonka turvin on helpompi lähteä arjen haasteita kohti, oli tavoitteena sitten selvitä työviikosta, vaativasta tentistä tai Suomen talvesta.

Siiri Markkanen
Medisiinariliiton hallituksen varajäsen