Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Tieteen laitamilta 3/21
Etusivu > Tieteen laitamilta 3/21

Tieteen laitamilta 3/21

Tässä numerossa pureudutaan tieteellisen käsikirjoituksen yksityiskohtiin ja submissioon.

 

Rakkaustiedettä

Oletko koskaan miettinyt, ovatko läheisesi oikeasti lukeneet julkaisusi tai väitöskirjasi? Tätä mietti väitöskirjatyötekijä Rui Long. Hän päätti tehdä testin artikkelissaan Performance analysis for minimally nonlinear irreversible refrigerators at finite cooling power (Physica A: Statistical Mechanics and Its Applications 2018). Artikkelin acknowledgements-osio kuului seuraavasti: “Rui Long wants to thank, in particular, the patience, care and support from Panpan Mao over the passed [sic] years. Will you marry me?” Ilmeisesti Long sai myöntävän vastauksen. Tarina ei kuitenkaan kerro, miten tähän päädyttiin.
Tieteeseenkin voi siis yhdistää romantiikkaa – ei kuin kokeilemaan!

 

Mihin kellonaikaan tiedettä tehdään?

Nuorten lääkärien yhdistys (NLY) on viimeisten vuosien aikana nostanut toistuvasti esiin sen, että asiantuntija-ammatissa tulisi olla työaikaa myös itsensä kehittämiselle, kuten tieteen tekemiselle. Vaikutelma kentältä on kuitenkin se, että varsinkin monella kliinikkotutkijalla tutkimustyö kuuluu edelleen iltoihin ja viikonloppuihin.

Tutkijoiden työaikoja selvitettiin tarkastelemalla British Medical Journaliin submittoitujen artikkeleiden ajankohtia (Barnett A, Mewburmn I, Schoter S. Working 9 to 5, not the way to make an academic living: observational analysis of manuscript and peer review submissions over time. 2019. BMJ). Tutkimuksessa osoitettiin, että merkittävä osa artikkelien submissioista tehdään virka-ajan ulkopuolella, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Tuloksia vertailtiin myös tutkijan kotimaan perusteella. Havaittiin, että Kiinassa, Taiwanissa ja Etelä-Koreassa virka-ajan ulkopuolinen, lomilla ja viikonloppuina työskentely oli tyypillisintä, kun taas Pohjoismassa pysyttiin paremmin virka-ajalla. Pohjoismaista Suomi erottui kuitenkin ”edukseen” virka-ajan ulkopuolisessa työskentelyssä.

Tutkimuksessa ei arvioitu vaikuttiko submissioajankohta artikkelin hyväksymiseen. Tämä olisi seuraava mielenkiintoinen kysymys.

 

Enni Sanmark
LT
Allekirjoittanut aikoo ainakin lukea jatkossa artikkelit loppuun asti.