Viime aikoina on keskusteltu paljon aivojen terveydestä, ja aivan syystä: hektinen työtahti heikentää työmuistia ja alentaa suorituskykyä. Siksi kun puhutaan työn tehokkuudesta, tulisi puhua hyvästä (työ–)hyvinvoinnista ja sen edellytyksistä.
Kahlattuani läpi erilaisia artikkeleita ja blogeja, havaitsin useita epäkohtia omassa työskentelyssäni. Aamulla kirjautuessani työkoneelle, kirjauduin samalla sekä henkilökohtaiseen että työsähköpostiini, WhatsAppiin ja hömppäsivustoille. Saatoin evästellä koneen äärellä pois lukien lounastauot. Aiemmin terveyskeskuksessa yritin joka vastaanoton välissä uusia reseptejä, ja tauot olivat pääasiassa vain lyhyitä biopausseja. Puhelin oli tietysti pöydällä, jotta sopivana hetkenä voisin sitä vilkuilla, ja jokainen valonvälkähdys näytössä herätti huomioni. Ei ihme, että välillä oli vaikeaa muistaa edes sairaalan viiden numeron mittaisia lyhyitä puhelinnumeroita.
Nyt pystyn pitämään jopa normaalin mittaisen puhelinnumeron hetken aikaa työmuistissani. Palautuminen, vaikkakin vielä keskeneräinen, ei tullut itsestään. Lakkasin kirjautumasta koneella WhatsAppiin, sähköpostia katsoin vasta iltapäivällä, kun työt oli tehty, hiljensin puhelimesta lähes kaikki ilmoitukset ja siirsin sen työpäivän ajaksi taskuun. Someen ja mielihyvää herättäviin ilmoituksiin koukuttuminen käy helposti, mutta luopuminen on vaikeampaa. Onneksi siihen löytyi motivaatiota.
Jokainen muuttuu – halusimme tai emme, sillä ympäristömme vaikuttaa meihin joka päivä. Muutoksen hyväksyminen helpottaa ja auttaa siirtämään voimavarat ohjaamaan muutosta haluttuun suuntaan. Valitsin työmuistiani parantavia vaihtoehtoja saadakseni aikaan haluamani muutoksen. Alla on parhaaksi kokemani vinkit. Vaikka työympäristö ei aina tue aivojen työergonomiaa, omaan vaikutuspiiriin kannattaa silti kurkistaa.
1. Opettele priorisoimaan ja tekemään päätöksiä. Mieti, mikä on tärkeintä, ja valitse sen mukaisesti. Priorisointi tekee valinnoista helpompia.
2. Luo uusi työskentelykulttuuri. “Näin on aina tehty” tähän hetkeen asti, ja tästä hetkestä alkaen voidaan asiat tehdä uudella tavalla. “Ennen kaikki oli paremmin”, mutta tänään on uusi päivä ja mahdollisuus tehdä asiat vielä paremmin.
3. Vaadi työrauha. Keskustele työpaikallasi työn kuormituksesta ja sen hallinnasta. Jatkuvat keskeytykset vähentävät työtehoa, joten miksi sallia ne? Toki akuutit asiat erikseen, mutta konsultaatioita voidaan järjestellä hoidettavaksi eri tavoin.
4. Multitasking on illuusio, unohda se. Fiilis jatkuvasta puurtamisesta voi saada aikaan ahkeran olon, mutta lopputulos voi jäädä heikommaksi kuin tekemällä yhden asia kerrallaan valmiiksi. Tehtävälista auttaa siirtymään seuraavaan tehtävään.
5. Kirjaa muistettavat asiat ylös suojellaksesi muistiasi ja välttääksesi unohtamisen aiheuttaman harmin.
6. Tauota ja juttele. Rupattelutauko työkavereiden kanssa kesken työpäivän auttaa purkamaan paineita ja edistää työskentelyä etenkin, jos samalla ratkeavat töihin liittyvät ongelmat. Siirtyminen vapaa-ajallekin onnistuu paremmin.
7. Hengitä. Ajattele rauhassa tai tuijota vain tyhjyyteen. Minuutinkin mittainen tauko kannattaa käyttää lepäämiseen puhelimen räpläämisen sijaan. Toki joskus Instagramin selaaminen voi auttaa viemään ajatukset pois töistä, mutta jos se lyhentää biopaussiesi pituutta, heikentää oppimismahdollisuuksiasi tai pidentää työpäivääsi, voi olla tarpeen tarkastella erilaisia vaihtoehtoja viettää taukoja.
8. Hallitse puhelintasi, jotta se ei hallitse sinua. Tämä valinta auttaa sinua löytämään puhelimesta ne toiminnot, jotka vähentävät häiriöitä. Sama koskee sähköpostia: avaa se vasta, kun ehdit sitä lukea.
9. 80% riittää. Jatkuva täydellinen suoriutuminen on raskasta ja auttaa erityisesti tiellä kohti työuupumusta. Priorisoimalla voit kohdentaa voimavarat tärkeimpiin asioihin, ja ehkä puuttuvat 20% voi suorittaa toisella kertaa tai jättää kokonaan sikseen. Lisäksi jatkuva (yli–) suorittaminen vie aikaa ajattelulta, oppimiselta ja palautumiselta.
10. Nuku. Tarvitset unta palautumiseen, uuden oppimiseen ja hyvinvointiasi varten. Uni ei tule käskemällä, mutta valitsemalla unen muiden vaihtoehtojen sijaan voit parantaa untasi. Puoli tuntia aiemmin sänkyyn, puhelin olohuoneeseen ja analoginen herätyskello sängyn laidalle, illalla vain kevyttä nukahtamista helpottavaa liikuntaa ja huolet ja tehtävät asiat paperille. So classic but so true.
Sonja Aukee
Puheenjohtaja
NLY:n Edunvalvontavaliokunta