Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Jokainen tsäänssi on mahdollisuus!
Etusivu > Jokainen tsäänssi on mahdollisuus!

Jokainen tsäänssi on mahdollisuus!

Väsyneiden poliitikkojen haastattelut kabinettien suljettujen ovien edessä vähenevät ainakin toistaiseksi sote:n jälleen kaaduttua. Mediassa puidaan epäonnistumisia vielä pitkään. Mikä meni vikaan? 

Toimittajat työskentelevät mediayhtiöille, joilla on paineita katsojalukujen suhteen. Jos poliitikko menettää hermonsa, voidaan haastattelua pitää onnistuneena. Hän edustaa omaa puoluettaan, mutta esiintyy haastattelussa kuitenkin yksilönä. Hän ei halua puhua ohi suunsa tai menettää mainettaan kansan keskuudessa. Jos haastattelutilanteesta riisuu pois kaiken ylimääräisen, jäljelle jää kahden ihmisen välinen keskustelu, jossa kahden yksilön intressit kohtaavat. Haastattelusta jää paha mieli, jos omat intressit eivät täyty. Olemmehan vain ihmisiä. 

Epäonnistumiset ja virheet kuuluvat lääkärin ammattiin. Jos haluaa potilaan parasta, on ajoittain myönnettävä oma epätäydellisyytensä ja kysyttävä neuvoa. Konsultointi on tärkeä työväline lääkärille. Myös konsultoimisessa voi epäonnistua, vaikka tämä ei suoraan vaikuttaisi potilaan hoitoon. Potilaan kohtaamisen tärkeys nousee usein esille lääketieteen opinnoissa, mutta entä kollegan kohtaaminen? Konsultoimisen taito kehittyy työelämässä aidoissa tilanteissa. Ensin opitaan, että potilas on hyvä käydä tutkimassa, laboratoriokokeet tarkistaa ja kertomushistoriaan tutustua ennen konsultaatiota. 

Konsultointia voidaan pitää kahden ihmisen välisenä neuvottelutilanteena. Kuten poliitikot edustavat omia puolueitaan, lääkärit edustavat omaa erikoisalaansa. Päivystysaikana jokaisella erikoisalakonsultilla on vastuulla koko erikoisalan toiminta. Konsultaatiopuhelussa ilmenevän tiuskimisen taustalla voi olla tupaten täynnä oleva osasto tai mielessä pyörivä haastava päivystysleikkaus, joka on juuri alkamassa. Jos haluaa kehittyä hyväksi neuvottelijaksi, täytyy tietoa alkaa etsimään lääketieteen ulkopuolelta. Kaupallisella alalla hyvät neuvottelutaidot ovat yhtä tärkeitä kuin ultraääni kardiologille. 

“The most important trip you may take in life is meeting people halfway.” Henry Boyle 

New Yorkin Sternin yliopiston professori Seth Freeman on tehnyt elämäntyönsä neuvottelutaitojen kehittämisestä ja opettamisesta. Hän kehottaa ennen neuvottelujen alkamista miettimään, mitä todella itse haluat ja miksi. Valmistaudu neuvotteluun niin hyvin kuin mahdollista. Ennen monikansallisia huippukokouksia diplomaatit valmistelevat neuvotteluja useita kuukausia, mutta jo muutaman minuutin valmistelu voi merkittävästi parantaa lopputulosta. Hyvä neuvottelija ei pyri ajamaan häikäilemättömästi omaa etuaan, vaan ottaa huomioon neuvottelun muut osapuolet. Empaattisuus erottaa toisistaan taitavat ja keskinkertaiset neuvottelijat. Omien tavoitteiden tunnistamisen lisäksi tulisi ymmärtää myös toisen osapuolen intressit. Voi olla hyödyllistä myös miettiä parasta vaihtoehtoista lopputulosta, mahdollisesti useampaakin vaihtoehtoa. Jos ortopedi ei ehdi tänään arvioimaan potilasta osastolla, olisiko parempi, että potilas tulisi käymään myöhemmin poliklinikalla vai pyydetäänkö röntgenkuva olkapäästä valmiiksi ja konsultoidaan uudelleen leikkauksen loputtua. Jos neuvottelussa ei ole valmis joustamaan, huomaa usein jäävänsä tyhjin käsin. 

Luovalla ajattelulla ja valmistautumisella voi löytää useita vaihtoehtoja, joita ei tule ensin ajatelleeksi. Professori Freeman korostaa myös neuvotteluympäristön vaikutusta lopputulokseen. Toiseen konsultaatioon sopii paremmin kasvotusten keskustelu, kun taas toiseen soitto puhelimella. Joskus kiireetön konsultaatio paperilla on paikallaan. Harvemmin saat haluamaasi lopputulosta kuitenkaan jättämällä Post-it®-lapun konsultin tietokoneen eteen. 

Sote:n kaaduttua eri puolueet julkaisevat kilvan omia versioitaan uudistuksesta. Ennen vaaleja on selkeää optimismia ilmoilla. Tällä kertaa media toimii myös poliitikkojen intressien mukaisesti. Meidän versiomme on paras ja tällä mennään maaliin asti. Seuraavat neljä vuotta kertovat totuuden. Meni syteen tai saveen joutuvat poliitikot jälleen vastaamaan toimittajien kysymykseen; miltä nyt tuntuu? 

“Kaikki on all right ainakin minulla. En tiedä, onko muilla.” Matti Nykänen 

 

Eero Latva-Rasku 
Terveyspoliittinen valiokunta