Kaikille lienee itsestään selvää, etteivät kaikki nuoretkaan lääkärit päädy kliinisiin töihin. Yhä useampi nuori lääkäri löytää itsensä konsulttimaailmasta, johtamistyöstä, tutkimasta tai opettamasta. Hyppy opiskelijasta opettajaksi on varmasti ainakin yhtä iso kuin siirtyminen kandidaatista lisensiaatiksi. Kukaan ei opeta kädestä pitäen millainen on hyvä luento, kuinka suoritukset rekisteröidään tai miten päivitetään Moodlea. Tarvetta vertaistuelle siis on.
Tämän tarpeen tunnistivat myös Helsingin lääketieteellisessä tiedekunnassa etiikkaa opettava Aleksi Pajunen ja vuorovaikutusopetuksesta vastaava Daniel Folger, jotka perustivat syksyllä 2020 nuorten opettajien verkoston.
”Opettajana ei työskentele juurikaan vastavalmistuneita lääkäreitä. Kuitenkin myös opettajana kaipaan jonkinlaista työyhteisöä”, Daniel Folger taustoittaa.
Nuoret opettajat tapaavat noin kerran kuukaudessa vapaamuotoisesti aamukahvilla tai aftereilla. Agendaa tapaamisissa ei ole, ja kaikki ovat tervetulleita mukaan. ”Hyödyllisimpänä näen ideoiden vaihtamisen ja vertaistuen”, toteaa Pajunen. ”Ryhmän kautta saa helpoiten apua ja ei tarvitse hävetä ’tyhmiäkään’ kysymyksiä. Lisäksi syntynyt sosiaalinen työyhteisö parantaa konkreettisesti työhyvinvointia”, Folger jatkaa.
Kyseessä ei ole pelkästään lääkäreiden sisäpiiri, vaan verkostoon kuuluu myös statistiikan, psykologian ja logopedian opettajia Meilahden kampukselta. ”On hyödyllistä saada erilaisia näkökulmia, jakaa asiantuntemusta sekä keskustella työskentelytavoista. Monen alan ammattilaisten kesken keskustellessa on myös saanut paremman kuvan tiedekunnasta ja sen toiminnasta”, kertoo verkostoon kuuluva tilastotieteilijä Paula Bergman.
Tästä lehdestä löydät Koulutuspaikkakyselyn 2020 tulokset. Niitä tarkastelemalla huomaa nopeasti, että ohjauksen ja työympäristön rooli ovat keskeisiä niin uuden oppimiselle kuin työhyvinvoinnille. Työantajan roolia riittävän ohjauksen ja miellyttävän työympäristön takaajana ei tule vähätellä, mutta tämä ei estä edistämästä asioita myös itse. Jo pienillä muutoksilla voi olla huomattava merkitys työhyvinvointiin ja sitä kautta työssä suoriutumiseen.
HUOMIO! Idean saa vapaasti kopioida minne tahansa työpaikkaan tai kampukselle. Se on jopa suotavaa.
Teksti: Enni Sanmark, LT
Kirjoittaja opettaa satunnaisesti Lääkiksessä ja on kokenut tapaamiset hyödyllisiksi, oppinut paljon muiden alojen kollegoilta ja ihan vaan nauttinut kivojen ihmisten seurasta.
Kuva: Onni Jaskari