Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Niin mitä se Nuori Lääkäri -lehden päätoimittaja tekeekään?
Etusivu > Niin mitä se Nuori Lääkäri -lehden päätoimittaja tekeekään?

Niin mitä se Nuori Lääkäri -lehden päätoimittaja tekeekään?

Tästä numerosta lähtien Nuori Lääkäri-lehden puikkoihin asettuu Anssi Mykkänen. Uusi päätoimittaja asettui hetkeksi myös jutun juureksi, kun pyysimme häntä kertomaan ensin vähän itsestään ja sitten aikeistaan sekä visioistaan Nuori lääkäri -lehden suhteen.

Haastattelija: Sinut on siis nyt valittu Nuori Lääkäri -lehden päätoimittajaksi. Miltä nyt tuntuu?
Anssi: Mitäköhän sanoisin, hirveän hankala kysymys… Osittain innostunut, osittain paniikissa. Kauhunsekaista innostusta. 

Kuka sinä olet?
Olen siis… Minkähän ikäinen minä olen? Ainakin vielä vähän aikaa 27-vuotias (lehden ilmestyessä 28) kliinisen farmakologian erikoistuva lääkäri Helsingistä.  

Mitä sinä teet?
Valmistuin Helsingistä 2020 keväällä koronan alkaessa. Sen jälkeen olen tehnyt erikoistuvan lääkärin hommia ja väitöskirjaa kliinisellä farmakologialla. Aloitin väitöskirjan tekemisen jo opiskeluaikana ja sitten siitä olen jatkanut sitä. 

Mikä sinusta tulee isona?
Hyvä kysymys, sen kun tietäisi. Ehkä tutkija, ehkä lääkäri, ehkä jotain muuta. Olisi siistiä olla tutkija, mutta tutkijaksi haluaminen ei takaa tutkijaksi pääsemistä. Tutkimuksen tekemisen myötä mieli voi myös muuttua aika nopeasti. Ehkä parasta olisi, jos saisin tehdä jotain, missä olisi monipuolisesti tutkimukseen ja ehkä jopa yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen liittyvää asiaa, mutta lääkärin töistäkin olen tykännyt. Lopullinen vastaus on varmaan kliininen farmakologi. Se minusta tulee. Mitä kliiniset farmakologit tekevät, on sitten eri asia… Onneksi tässä on aikaa pohtia.   

Miten päädyit tämänhetkiseen tilanteeseen?
Minulla on aika paljon taustaa opiskeluajalta järjestötoiminnasta, olin oman kandiseuran hallituksessa neljä vuotta kokonaisuudessaan ja yhden vuoden hallituksen puheenjohtajanakin. Olen ollut myös aktiivinen ylioppilaskunnassa edustajistossa ja jonkun vuoden myös kävin Suomen Medisiinariliitossa katselemassa toimintaa ylioppilaskunta-asioiden osalta. 

Sinulla on siis paljon taustaa järjestötoiminnasta jo opiskeluajoilta. Mitä olet mieltä, pitääkö porttiteoria paikkansa tällaisissa vastuujutuissa?
Joo ja ei. Osan se tempaisee kunnolla mukaansa ja osa kokeilee vähäsen ja tulee siihen tulokseen, että ei ehkä kuitenkaan nappaa. Ehkä aika moni, joka lähtee mukaan, tykästyy ja tekee mielellään enemmänkin.  

Luetko itsesi tähän joukkoon?
Joo, kyllä. Kun opiskeluaikana oli tullut tehtyä aika intensiivisesti hommia, niin valmistumisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että nyt riittää toviksi.

Tässä kahden sapattivuoden jälkeen tuli sellainen olo, että voisi taas keksiä jotain tekemistä.

Miten päädyit Nuori lääkäri -lehden pariin?
Vahingossa. Edeltäjäni Minna Lehtisalo on työkaverini ja kaverini muutoinkin jo opiskeluajoilta. En ehkä muutamia viimeisimpiä numeroita lukuun ottamatta aikaisemmin ole ollut niin paljon lehden teossa mukana, mutta olen seurannut sivusta, miten Minna on tehnyt lehteä. Mulla on taustaa LKS:n lehden Q-kautisen toimituksesta ja olin myös aikanani Ylioppilaslehden kustannusyhtiön hallituksessa eli lehtihommat ovat jokseenkin tuttuja. Kun Nuori Lääkäri-lehdelle etsittiin uutta päätoimittajaa, tajusin, että mullahan on ihan relevanttia kokemusta.

Miltä lehti tulee näyttämään sinun valtasi alla?
Ihan samalta kuin ennen, ei kun… Ei vaan, pääosin toivottavasti samalta kuin ennen. Haluaisin, että lehdessä on nuoria lääkäreitä kiinnostavia juttuja ja nuorille lääkäreille relevantteja asioita, esimerkiksi erikoistumiseen ja edunvalvontaan liittyen. Toivoisin, että siellä olisi noiden lisäksi hauskaa ja ei niin vakavasti otettavaa sisältöä, niin kuin nyt on ollutkin. Sitten myös jotain lääkärikuplan ulkopuolelta. Eli todennäköisesti lehti pysyy aika saman näköisenä. 

Parasta on, että nyt pystyn vaikuttamaan enemmän siihen, millaisia juttuja tänne tulee, jos vaan löytyy kirjoittajia. Pakinapalstan haluaisin, kun hyviä pakinapalstoja ei oikein ole enää missään. 

Jos kaikki lukijat eivät tiedä, niin mitä päätoimittaja käytännössä tekee? Päätoimittajahan ei ole se, joka kirjoittaa eniten.
Tavoitteena on, ettei kuhunkin lehteen itse tarvitsisi kirjoittaa kuin pääkirjoitus. Jos pääsen siihen, niin olen tehnyt kaiken oikein. Päätoimittaja siis vastaa lehden sisällöstä yhdessä toimituksen kanssa pohtimalla, millaisia juttuja lehteen halutaan ja jakaa tehtävät siitä, kuka tekee mitäkin. Roolia on myös lehden talouden suunnittelussa ja pyörittämisessä yhdessä NLY:n toimiston kanssa.  

Onko joku asia tässä vielä melko lyhyen päätoimittajuuden aikana ehtinyt yllättää?
Ehkä se on vähän yllättänyt, mitä kaikkea se vaatiikaan, että se lehti lopulta tulee ajallaan postiluukusta. Siinä on yllättävän paljon hommaa ja aika monen ihmisen kanssa pitää olla tekemisissä. Lehti on aika paksu ja kaikki jutut pitää saada ajoissa eteenpäin. 

Onko sinulla jotain lempijuttua vanhoista Nuori Lääkäri -lehdistä, itse tehtyä tai jonkun toisen tekemää?
Kiinnostavia kansikuvajuttuja on ollut kyllä paljon. Ehkä voisin hehkuttaa tätä uuttaa palstaa, jossa haastatellaan lääkärivaikuttajia vähän kevyemmällä otteella. Janne Aaltosen haastattelua oli tosi mielenkiintoista tehdä.  

Oletko enemmän paperisen vai nettilehden kannattaja?
Nykyisen nettisivut ovat hieman hankalat ja ne pitäisi uudistaa. Olisi nykypäivää, jos lehteä pystyisi siirtämään enemmän verkkoon, mutta nykyiset nettisivut eivät mahdollista sitä kunnolla. 

Onko siis päätoimittajakautesi tavoitteena nettisivujen saaminen sellaiseen muotoon, että nettilehti olisi mahdollinen?
Joo, toivoisin, että minun kauteni aikana sitä voisi jo tehdä. Toki nettisivu-uudistus on NLY:n osalta isompi muutos, mutta kyllä voisi olla ihan realistista tulevaisuudessa saada lehden painopistettä siirrettyä enemmän verkkoon. 

Mikä olisi hyvä lyhenne Nuori Lääkäri -lehdelle? “Nuori lääkäri” ja “Lääkärilehti” kun ovat molemmat käsitteinä jo varattuja, ja Nuori Lääkäri -lehti on aika pitkä ja kömpelö.
Tämä on kyllä paha. Itse tulee puhuttua usein ihan Nuori lääkäri -lehdestä, mutta lyhenne voisi olla NL-lehti… Neuvostoliitto-lehti. Ehkä jos saisi riittävän hyvin käsitteellistettyä, että olisi pelkkä NL vähän samaan malliin kuten esimerkiksi HS tai TS, jotka kaikki tunnistavat heti. Pitää nostaa näkyvyyttä niin, että kaikki lääkärit tietävät, että NL on Nuori lääkäri -lehti. 

Kuitenkin riittää, että kaikki lääkärit tunnistavat NL-lyhenteen, että ihan kaikkien muidenkin ei tarvitse tunnistaa?
Huolestuttaa, mitä olisin tehnyt siinä vaiheessa, jos kaikki ihmiset tuntisivat Nuori lääkäri -lehden lyhenteen. 

Olisiko vielä jotain terveisiä lukijoille?
Ei ole mitään kauhean hienoa loppukaneettia, mutta kannattaa lukea lehteä ja jos ei miellytä, niin laittakaa palautetta. Se otetaan itkien vastaan. 

Jos tähän loppuun vielä saisi lempimeemin omaan työhön liittyen?

 

 

 

 

 

 

Teksti: Kristiina Karikko
Kuva: Minna Lehtisalo 

Avainsanat: