Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuori Lääkäri ihmettelee: Kaukomatkailijan kuume ja verimuutokset (osa 1/2)
Etusivu > Nuori Lääkäri ihmettelee: Kaukomatkailijan kuume ja verimuutokset (osa 1/2)

Nuori Lääkäri ihmettelee: Kaukomatkailijan kuume ja verimuutokset (osa 1/2)

Kuusissakymmenissä oleva nainen oli ollut terve. Mitään lääkityksiä ei tarvittu eikä hän tupakoinut, ja alkoholin käyttökin oli hyvin vähäistä. Hän matkusteli paljon ja oli juuri käynyt kahden viikon turistimatkalla Laosissa ja Thaimaassa. Malarian estolääkitystä hän ei ollut ottanut.  

Kahden vuorokauden kuluttua kotimaahan palattuaan hänelle nousi suorastaan hyttyyttävä kuume aina 39 C:een tasolla. Samalla joka paikkaa kolotteli, mutta hengitystieoireita, ripulia tai virtsavaivoja ei ollut.  

Päivystyspoliklinikalla neljäntenä tautipäivänä hän oli kuumeinen mutta hyväkuntoinen. Sydän sykki tasaisesti ja säännöllisesti 90 kertaa minuutissa, ja verenpaine oli 138/92 mmHg.  Auskultoiden tai palpoiden ei todettu erikoista. Nielu, korvat, iho, imusolmukkeet, maksa ja perna olivat kliinisesti tutkimalla kunnossa.  

Veressä ei ollut malarian plasmodiumeja tai bakteereita.  Verilitra sisälsi 140 g hemoglobiinia, 2.0 E9 valkoista solua ja 76 E9 verihiutaletta.  Leukosyyttien erittelylaskennassa neurofiilien suhteellinen määrä oli 41 % (viite 41-81 %) ja lymfosyyttien lievästi kohonnut 47 % (viite 20-45 %) mutta muuta poikkeavaa kuten esimerkiksi solujen nuoruusmuotoja ei nähty. Plasmalitrassa oli normaali määrä glukoosia, kreatiniinia, kaliumia, natriumia ja alaniiniaminotransferaasia ja vain 3 mg C-reaktiivista proteiinia. Virtsa oli puhdas.  

EKG ja thoraxkuva ovat ohessa. 

Mikä nosti lämpöä ja laski valkosoluja ja verihiutaleita?

Kuva 1. Päivystyspoliklinikalla nauhoitettu EKG

 

Kuva 2. Tullessa otettu thoraxkuva.

Katso tapauksen ratkaisu täältä!