Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Nuori Lääkäri ihmettelee: Outo rytmi ja heikotuksia (osa 1/2)
Etusivu > Nuori Lääkäri ihmettelee: Outo rytmi ja heikotuksia (osa 1/2)

Nuori Lääkäri ihmettelee: Outo rytmi ja heikotuksia (osa 1/2)

Viisissäkymmenissä oleva nainen oli potenut jo vuosia kolotuksia, joiden syyksi oli arveltu nivelkulumia. Vakituisina lääkkeinään hän käytti glukosamiinia, kipukynnystä nostamaan amitriptyliiniä ja klooridiatsepoksidia sisältävää yhdistelmävalmistetta ja tarvittaessa tulehduskipulääkkeitä sekä parasetamolin ja kodeiinin yhdistelmää. Kunto oli ollut hyvä ja elämäntavat terveelliset, mutta molemmilla vanhemmilla oli iäkkäinä todettu sepelvaltimovikaa.

Sitten hänelle alkoi ilmaantua väsymys- ja heikotuskohtauksia. Ponnistelut sujuivat vaivatta, mutta niihin liittymättä rinnassa oli toisinaan tuntemuksia, ja lisäksi sydän joskus ikään kuin muljautteli.

Kliinisesti tutkimalla ei todettu erikoista. Sydän sykki tasaisesti ja säännöllisesti 56 kertaa minuutissa ja verenpaine oli 144/78 mmHg.

Pieni verenkuva ja munuaisten sekä kilpirauhasen toiminta olivat kunnossa. Plasman elektrolyyttien, transaminaasien ja glukoosin pitoisuudet olivat viitealueilla. LDL-kolesterolin määrä oli 2.5 mmol/l ja HDL-kolesterolin lukuarvo 2.1 mmol/l. Thoraxkuva oli normaali.

Selvitysten kuluessa otettu EKG ja kaksi otosta vuorokauden pitkäikaisnauhoituksesta ovat ohessa.

Mistä oli kyse?

Kuva 1. Tuntemuksia tutkittaessa rekisteröity EKG.

 

Kuva 2. Otos EKGn vuorokauden nauhoituksesta.

 

Kuva 3. Toinen otos EKGn vuorokauden nauhoituksesta.

Katso tapauksen ratkaisu täältä!