Siirry suoraan sisältöön

Ohjelma

NuoriLääkäriPäivien 2025 ohjelma julkaistaan keväällä 2025! Aiempien vuosien ohjelmat pdf-versioina löydät tältä sivustolta Liput ja info -alasivulta.

Myös vuoden 2025 tapahtumaa haetaan erikoislääkäritutkinnon teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi useille eri erikoisaloille.

8.00-9.00 Ilmoittautuminen, aamupala ja näyttely

Tervetuloa! Runsas aamupalatarjoilu sekä kahvi/tee on katettuna. Aamupala sisältyy LiveNLP-lipun hintaan.

9.00-10.00 Avajaiset

Avaussanat: Katariina Seittenranta ja Lauri Heiskanen, NLY

Keynote: 24/7/365, Marjo Niskanen LL, yleislääketieteen ja akuuttilääketieteen el, Pirkanmaan hyvinvointialue

Pääyhteistyökumppaneitten puheenvuorot:

Ylpeys vai ennakkoluulo: Mikä ajaa uravalintoja? Sakari Jukarainen, LT, Mehiläinen

Sattuma, tahto, kohtalo Maria Virkki, LT, lastentautien ja lasteninfektiosairauksien el, EMBA, Strategic External Development Lead, Pfizer

Onko akuuttia? Miten päivystyksen lääkäristä tuli hyvinvointialuejohtaja Santeri Seppälä, LL, terveydenhuollon el, hyvinvointialuejohtaja, Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa

Vuoden Nuoren Kollegan palkitseminen ja palkitun puhe

10.00-10.30 Tauko ja näyttely

Tutustuminen näyttelyyn

Luennot

10.30-12.00 Paneelikeskustelu: Eri urapolut

Panelistit (päivitetty paikalla 10.10.24 olleet):

Heidi Puharinen, LL, Ttk, lastentautien evl, väitöskirjatutkija

Jari Vainio, LL, yrittäjä, Mehiläinen

Tuomo Ketomäki, LL, yleislääketieteen el, ylilääkäri, Riippuvuushoidonkeskus, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Mikko Franssila, LL, akuuttilääketieteen el, päivystyksen ylilääkäri, Kanta-Hämeen hyvinvointialue

Jesper Perälä, LL, päällikkölääkäri, Sotilaslääketieteen keskus

Puheenjohtajat:

Tino Ruotsalainen, LL, yleislääketieteen el, Pirkanmaan hyvinvointialue

Anni Kyyranta, LL, naistentautien ja synnytysten evl, Etelä-Karjalan hyvinvointialue

Yksi koulutus, niin monta yksilöllistä urapolkua. Lääkärin työ on monipuolisuudessaan upea ammatti. Saman pohjakoulutuksen perusteella voi hakeutua selvittämään pohjoisen pikkupaikkakunnan ihmeitä rautaisena terkka-ammattilaisena, syventyä aivokemian maailmaan, tehdä upean uran yrittäjänä tai auttaa maailman haavoittuvimmassa asemassa olevia. Tai ihan jotain muuta! Mielenkiintoiset panelistimme valottavat omia urapolkujaan ja saamme nähdä, miten erilaista työtä lääkärinä voikaan tehdä. 

10.30-11.15 Keskustelua kuolemasta

Luennoitsija: Eeva Rahko, LT, syöpätautien el, palliatiivinen erityispätevyys, OYS

Tervetuloa kuulemaan palliatiivisen lääkärin näkökulma siihen, mitä kuolevan potilaan hoidossa tulisi huomioida ja miten hoitaa potilaan yleisimpiä oireita. Lisäksi keskustellaan siitä, miten kuoleva potilas ja hänen omaisensa tulisi kohdata ja milloin hoidonrajaukset ovat aiheellisia. 

10.30-11.30 Raskaana olevan UKK

Luennoitsija: Anu Mähönen, LL, anestesiologian ja tehohoidon el, lastenneuvola- ja kouluterveydenhuollon erityispätevyys, neuvolan apulaisylilääkäri, Kanta-Hämeen hyvinvointialue

Äitiysneuvola on kiehtova paikka ja monesti edessä uraansa aloittelevilla. Kysymyksiltä siellä ei kuitenkaan voi välttyä. Tällä luennolla perehdymme äitiysneuvolan yleisiin, mutta ehkä hiukan omituisiin tai jännittäviinkin kysymyksiin, joita raskaana olevat ja heidän omaisensa esittävät. Kysymyksiä esimerkiksi supistusten vaarallisuudesta, ruokarajoituksista ja vahingossa niiden rikkomisesta tai liikunnasta raskauden aikana. Asioita, jotka tulevat usein esille äitiysneuvolassa, mutta joihin ei ehkä ole Terveysportissakaan valmista vastausta!

11.30-12.15 Radikuloiva selkäkipu

Luennoitsija: Juhani Määttä, LT, dosentti, fysiatrian el, OYS, fysiatria

Raajaa polttelee, sähköttää ja puutuu: radikuloivan selkäkivun arviointi, milloin konservatiivinen hoito, mitä se tarkoittaa ja milloin tulee harkita leikkaushoitoa?

Pienryhmät

10.15-12.15 Jalkaterävaivojen tutkiminen

Kouluttajat: Mona Kujari, LL, ortopedian ja traumatologian el, fysiatrian el, OYS, Kuntoutuksen poliklinikat

Sara Pakaslahti, fysioterapeutti, OYS, Kuntoutuksen poliklinikat

Pienryhmämuotoinen opetus yleisimmistä jalkaterävaivoista ja hands-on -tyyppisesti johdatus jalkaterävaivojen tutkimiseen ja arviointiin parityöskentelynä.

10.15-12.15 Kun ensihoidosta soitetaan

Kouluttajat: Minna Halinen, LL, Yleislääketieteen el, osastonlääkäri, koulutusylilääkäri, asiantuntijalääkäri, HUS Akuutti, Asiakas- ja Potilasturvallisuuskeskus, PVK (potilasvakuutuskeskus)

Aapo Liukko, ensihoitaja AMK, ensiapukouluttaja, Keski-Suomen hyvinvointialue

Jännittääkö ottaa vastaan ensihoidon konsultaatioita puhelimitse? Mikä on ISBAR? Mitä lisätutkimuksia ensihoidolta voi pyytää ja mitä kaikkea ensihoito voi “kentällä” tehdä? 

Tule mukaan rentoon pienryhmäopetukseen, jossa käydään läpi sitä, kuinka ensihoitopalvelu toimii ja miksi ensihoidon konsultaatioita ei kannata jännittää.

10.30-17.00 Päivystäjän ultraäänikurssi

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. 

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: SLT, AAA, sappirakko, rakkoretentio ja hydronefroosin poissulku, alaonttolaskimo, ilmarinta. 

11.30-13.15 Lounas ja näyttely

Tarjolla monipuolinen ja herkullinen buffet-lounas. Lounaan lomassa myös tutustuminen laajaan kumppaninäyttelyyn.

Luennot

13.00-14.00 Miten suojelen työssä jaksamistani

Luennoitsija: Suvi Laukkanen, LL, yleislääketieteen el, psykoterapeutti, lääkärityönohjaaja, Mentoria Oy

Huolettaako oma työssä jaksaminen? Tällä luennolla kokenut yleislääketieteen erikoislääkäri, kouluttajapsykoterapeutti ja työnohjaaja Suvi Laukkanen avaa keinoja työ- ja tunnekuorman säätelyyn sekä ilon ja merkityksellisyyden säilyttämiseen lääkärin työssä.

13.15-14.00 Ylä- vai alahengitystieinfektio

Luennoitsija: Juha Auvinen, LT, professori, yleislääketieteen el, Oulun Yliopisto

Kuumetta, nuhaa ja yskittää. Miten erottaa toisistaan ylä- ja alahengitystieinfektiot? Milloin antibioottia ja kuinka pitkään?

13.15-14.00 Palkkakuittiluento

Luennoitsija: Joel Kontiainen, LL, syöpätautien evl, NLY edunvalvontavaliokunnan pj, Lääkäriliiton hallituksen jäsen, TAYS

Onko palkkakuittisi kuukaudesta toiseen täynnä käsittämättömiä termejä ja kertoimia? Tällä luennolla käydään läpi yleisimmät palkkakuitilta löytyvät kirjaukset sekä palkanlaskennan sudenkuopat

14.30-15.30 Mokapoli

Luennoitsija: Janne Liisanantti, LT, professori, anestesiologian ja tehohoidon el, OYS

Valitettavasti virheiltä ei voi välttyä elämässään – eikä välttämättä urallaankaan. Kokenut anestesialääkäri kertoo nyt uransa aikana sattuneista omista virheistään, mitä niistä seurasi ja mikä tärkeintä, miten niistä pääsee yli. 

14.15-15.15 Hirvittääkö huimaus?

Luennoitsija: Lauri Heiskanen, LL, akuuttilääketieteen evl, Kanta-Hämeen hyvinvointialue, Kanta-Hämeen keskussairaala

“Tulosyy: Huimaus.” Milloin epäilen keskushermostoperäistä syytä? Riittääkö normaali pään TT sulkemaan pois aivotapahtuman? Onko spontaani nystagmus aina viite jostain vakavammasta? Miten ihmeessä teen ja tulkitsen HINTS-tutkimuksen ja milloin sitä oikein voikaan käyttää? Luennolla saat vastauksen näihin kysymyksiin ja lisäksi käymme läpi systemaattisen lähestymistavan akuuttiin huimaukseen.

14.15-15.15 Väsynyt potilas vastaanotolla

Luennoitsija: Anna Aalto, LL, yleislääketieteen el, Pirkanmaan hyvinvointialue

Mietityttääkö mitä tehdä kun potilas tulee vastaanotolle väsymyksen takia? Tällä luennolla käsittelemme kattavasti väsyneen potilaan kohtaamista vastaanotolla ja tarvittavien jatkotutkimuksien ohjelmoimista perusterveydenhuollossa. Käymme myös läpi milloin potilas on syytä lähettää erikoissairaanhoitoon. 

Pienryhmät

13.15-15.15 Jalkaterävaivojen tutkiminen

Kouluttajat: Mona Kujari, LL, ortopedian ja traumatologian el, fysiatrian el, OYS, Kuntoutuksen poliklinikat

Sara Pakaslahti, fysioterapeutti, OYS, Kuntoutuksen poliklinikat

Pienryhmämuotoinen opetus yleisimmistä jalkaterävaivoista ja hands-on -tyyppisesti johdatus jalkaterävaivojen tutkimiseen ja arviointiin parityöskentelynä.

13.15-15.15 Kun ensihoidosta soitetaan

Kouluttajat: Minna Halinen, LL, yleislääketieteen erikoislääkäri, lääkärikouluttajan erityispätevyys, terveydenhuollon laadun ja potilasturvallisuuden erityispätevyys, koulutusylilääkäri Asiakas- ja Potilasturvallisuuskeskus, PVK (potilasvakuutuskeskus)

Aapo Liukko, ensihoitaja AMK, ensiapukouluttaja, Keski-Suomen hyvinvointialue

Jännittääkö ottaa vastaan ensihoidon konsultaatioita puhelimitse? Mikä on ISBAR? Mitä lisätutkimuksia ensihoidolta voi pyytää ja mitä kaikkea ensihoito voi “kentällä” tehdä? 

Tule mukaan rentoon pienryhmäopetukseen, jossa käydään läpi sitä, kuinka ensihoitopalvelu toimii ja miksi ensihoidon konsultaatioita ei kannata jännittää.

10.30-17.00 Päivystäjän ultraäänikurssi

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. 

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: SLT, AAA, sappirakko, rakkoretentio ja hydronefroosin poissulku, alaonttolaskimo, ilmarinta. 

15.00-16.30 Iltapäiväkahvi ja näyttely

Näyttelyalueelle katetulla kahvitorilla tarjolla kahvia/teetä ja makeaa/suolaista herkkua. Kahvitori kuuluu liveNLP-lipun hintaan.

Luennot

16.15-17.00 Valitukset, kantelut, muistutukset

Luennoitsija: Minna Halinen, LL, yleislääketieteen el, osastonlääkäri, koulutusylilääkäri, asiantuntijalääkäri, HUS Akuutti, Asiakas- ja Potilasturvallisuuskeskus, PVK (potilasvakuutuskeskus)

Mikä ihmeen muistutus? Ai minun pitäisi tehdä joku vastine?
Tule mukaan oppimaan valitusten, kanteluiden ja muistutusten roolista terveydenhuollossa! Luontomme keskittyy siihen, miten terveydenhuollon ammattilaiset voivat asianmukaisesti varautua ja reagoida näihin tilanteisiin.
Puhumme myös siitä, millaisilla työkaluilla voit ammattilaisena parantaa potilasturvallisuutta ja edistää avoimuutta ja vastuullisuutta terveydenhuollossa.

16.00-17.00 Rannemurtumat päivystyksessä

Luennoitsija: Antti Riuttanen, LL, ortopedian el, apulaisylilääkäri, TAYS

Tervetuloa oppimaan olennaiset taidot rannemurtumien hoidosta päivystyksessä. Luennolla käsitellään kattavasti diagnostiikkaa ja hoitokäytäntöjä, jotka auttavat sinua hallitsemaan haastavia tilanteita tehokkaasti. Liity mukaan ja varmista, että olet ajan tasalla uusimmista hoitomenetelmistä!

16.00-17.00 PSA:ta ottamassa, mitä tulee ottaa huomioon?

Luennoitsija: Otto Ettala, LT, dosentti, urologian el, TYKS

Eturauhassyöpä on useimmiten diagnoosivaiheessa oireeton ja syöpä löytyykin hyvin usein pelkän PSA-nousun perusteella. Koska PSA:n ottaminen on helppoa ja halpaa, pitäisikö kaikilta miehiltä mitata PSA? Vuosi sitten päivitetty eturauhassyövän Käypä hoito -suositus antaa tähän hyvän ohjenuoran.

Pienryhmät

10.30-17.00 Päivystäjän ultraäänikurssi jatkuu

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. 

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: SLT, AAA, sappirakko, rakkoretentio ja hydronefroosin poissulku, alaonttolaskimo, ilmarinta. 

19.00 Iltajuhla

Yhteinen iltajuhla Vanhalla ylioppilastalolla, vaatii erillisen ilmoittautumisen lipun ostamisen yhteydessä, kuuluu liveNLP-lipun hintaan! Iltahjuhlaan sisältyy ohjelma sekä illallinen ruokajuomineen. Pukukoodi rennon juhlava ts. smart casual.

Luennot

9.00-9.45 Lääkärinä kriisialueella

Luennoitsija: Sari Silventoinen, LL, naistentautien ja synnytysten el, Kanta-Hämeen hyvinvointialue, Aava

Oletko kiinnostunut siitä, millaista on toimia lääkärinä kriisin keskellä? Minkälaisia taitoja tarvitaan, miten työhön hakeudutaan ja miten sopia asioista työnantajan kanssa. Kokenut naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Sari Silventoinen kertoo kokemuksistaan kriisialueilta ja selvittää käytännön asioita.

9.00-9.45 Mitä tulee tietää seksitaudeista?

Luennoitsija: Eija Hiltunen-Back, LT, dosentti, iho- ja sukupuolitautien el, HUS

 Aina ei voi vain ohjata potilasta seksitautien poliklinikalle, vaan välillä hänet saa hoitaa aivan itse. Tällä luennolla opit olennaisimmat asiat tärkeimpien seksiteitse tarttuvien tautien diagnostiikasta, hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Milloin ylipäänsä epäilen seksitautia? Mitä näytteitä/verikokeita määrään ja kenelle? Mitä hoidetaan terveysasemalta käsin ja milloin erikoissairaanhoito nappaa kopin?  

9.00-10.00 Milloin epäillä ADHD:ta, oikeasti?

Luennoitsija: Pekka Räisänen, LL, lasten- ja nuorisopsykiatrian el, osastonylilääkäri, HUS

ADHD on erittäin yleinen neuropsykiatrinen häiriö, etenkin lapsilla ja nuorilla. Mieliala- ja ahdistuneisuushäiriöt voivat kuitenkin vaikeuttaa erotusdiagnostiikka. Kympin oppilaan arvosanojen lasku lukiossa tai korkeakoulussa voi olla viite ADHD:sta –  tai sitten ei.

9.45-10.30 Tauko ja näyttely

Tauko, kahvia/teetä ja tutustuminen laajaan kumppaninäyttelyyn.

10.15-11.15 Pediatrian päivystyksessä

Luennoitsija: Niko Paalanne, LT, lastentautien el, OYS

Tule mukaan oppimaan yleisimmistä lasten päivystystapauksista, niiden oireista, diagnostiikasta, tutkimuksesta ja hoidosta!

10.15-11.00 ENMG 101

Luennoitsija: Janne Kananen, LT, kliinisen neurofysiologian evl, OYS, Kliininen neurofysiologia

ENMG -tutkimuksien teoreettinen tausta sekä menetelmien käyttö apuna diagnostiikassa: mitä, missä, milloin ja miksi?

10.30-11.30 Itsetuhoinen potilas vastaanotolla

Luennoitsija: Pihla Sassi, LL, psykiatrian el, psykiatrian avohoidon ylilääkäri, Keski-Suomen hyvinvointialue

Elina Hietala, LL, psykiatrian ja oikeuspyskiatrian el, tehostetun avohoidon yl, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue

Tervetuloa luennollemme, jossa keskustelemme varsin herkästä aiheesta. Tältä luennolta saat kattavan käsityksen itsetuhoisuuden potilaan tunnistamisesta ja kohtaamisesta sekä tk-vastaanotolla että päivystyksessä. Lisäksi opit ymmärtämään paremmin itsetuhoisen käyttäytymisen taustalla olevia syitä ja riskejä.

Pienryhmät

10.15-11.15 Arteria-astrup – tulkinta ja ottaminen

Kouluttaja: Valtteri Hellman, LL, akuuttilääketieteen el, TYKS Akuutti

Valtimoverikaasuanalyysi eli Astrup on yksi kriittisesti sairaan potilaan perustutkimuksista. Se kertoo potilaan verenkierron ja kaasujenvaihdon tilasta elimistössä. Lisäksi astrupista saadaan tietoa happo-emästasapainohäiriön taustatekijöistä, jotka voivat olla esimerkiksi metabolisia, respiratorisia tai näiden yhdistelmiä. Valtimoverikaasuanalyysistä voidaan tehdä päätelmiä myös oireen alkamisen ajankohdasta elimistön kompensaatiomekanismien perusteella. 

9.00-11.00 Pintaa syvemmältä – akuuttien haavojen haasteet

Kouluttajat: Virve Koljonen, LT, dosentti, professori, plastiikkakirurgian el, HUS, Helsingin yliopisto

Ilkka Helenius, LT, dosentti, professori, kirurgian el, lastenkirurgian el, ortopedian ja traumatologian el, HUS, Helsingin yliopisto

Akuutit haavat eivät ole aina suoria viiltoja. Pienryhmässä syvennytään akuuttien haavojen tutkimiseen ja suturaatiotekniikoihin sekä opitaan ommeltekniikoita käytettäväksi haastavissa tilanteissa.

8.30-12.00 Ultraäänen peruskurssi

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. Aamupäivän ja iltapäivän koulutusten sisältö on sama. Voit osallistua vain toiseen.

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: SLT, AAA, sappirakko, rakkoretentio ja hydronefroosin poissulku.

8.30-16.30 Kriittisesti sairaan potilaan UÄ-kurssi

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. 

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: Sydämen kohdennettu ultraääni. RUSH-protokollan hyödyntäminen huonokuntoisen potilaan tutkimisessa.

11.00-12.30 Lounas ja näyttely

Tarjolla monipuolinen ja herkullinen buffet-lounas. Lounaan lomassa myös tutustuminen laajaan kumppaninäyttelyyn.

Luennot

12.30-13.30 Sydämen vajaatoiminnan akuuttitilanteet

Luennoitsija: Jani Rankinen, LT, kardiologian evl, TAYS Sydänsairaala

Sydämen vajaatoiminta on vanhenevassa väestössä yleinen vaiva ja johtaa usein toistuviin päivystyskäynteihin. Tämän luennon tarkoituksena on selkeyttää sydämen vajaatoiminnan akuuttitilanteiden hoitoa päivystyksessä. Luennolla käsitellään kattavasti myös jatkohoitoa/tutkimuksia. Luento etenee opettavaisin potilastapauksin, joiden tarkoituksena on herätellä myös osallistuja itse miettimään mitä kyseisessä tilanteessa tekisi. 

12.15- 13.15 Toiminnalliset vatsavaivat

Luennoitsija: Perttu Lahtinen, LT, gastroenterologian el, Päijät-Hämeen hyvinvointialue

Toiminnalliset vatsavaivat ovat yleisiä perusterveydenhuollon ongelmia. Tavallisimpia niistä ovat ärtyvän suolen oireyhtymä, toiminnallinen dyspepsia, toiminnallinen ummetus ja ripuli. Potilailla esiintyy usein myös muita kuin maha-suolikanavan oireita, varsinkin depressiota ja ahdistuneisuutta useammin kuin elimellisissä suolistosairauksissa. Hoidossa on tärkeää selvittää potilaalle oireiden hyvänlaatuisuus ja kartoittaa mahdollisia oireita pahentavia tekijöitä. Lääkehoidon teho on rajallinen, ja suurin osa potilaista tulee toimeen ilman jatkuvaa lääkitystä. Lääkehoito suunnataan johto-oireen mukaan yleensä kipuun tai motiliteettihäiriöön.

12.30-13.30 Lastenneuvolan UKK

Luennoitsija: Iida Humalamäki, LL, yleislääketieteen el, Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa

Korvike? Unikoulu? Kiinteiden aloitus? Verta kakassa? Minkä värinen kakan kuuluisi olla? Tule mukaan kuulemaan kokeneen neuvolalääkärin vastauksia lastenneuvolan usein kysyttyihin kysymyksiin, joita lääkiksen aikana ei juuri käsitelty.

Pienryhmät

12.30-13.30 Arteria-astrup – tulkinta ja ottaminen

Kouluttaja: Valtteri Hellman, LL, akuuttilääketieteen el, TYKS Akuutti

Valtimoverikaasuanalyysi eli Astrup on yksi kriittisesti sairaan potilaan perustutkimuksista. Se kertoo potilaan verenkierron ja kaasujenvaihdon tilasta elimistössä. Lisäksi astrupista saadaan tietoa happo-emästasapainohäiriön taustatekijöistä, jotka voivat olla esimerkiksi metabolisia, respiratorisia tai näiden yhdistelmiä. Valtimoverikaasuanalyysistä voidaan tehdä päätelmiä myös oireen alkamisen ajankohdasta elimistön kompensaatiomekanismien perusteella. 

12.00-14.00 Pintaa syvemmältä – akuuttien haavojen haasteet

Kouluttajat: Virve Koljonen, LT, dosentti, professori, plastiikkakirurgian el, HUS, Helsingin yliopisto

Ilkka Helenius, LT, dosentti, professori, kirurgian el, lastenkirurgian el, ortopedian ja traumatologian el, HUS, Helsingin yliopisto

Akuutit haavat eivät ole aina suoria viiltoja. Pienryhmässä syvennytään akuuttien haavojen tutkimiseen ja suturaatiotekniikoihin sekä opitaan ommeltekniikoita käytettäväksi haastavissa tilanteissa.

13.00-16.30 Ultraäänen peruskurssi

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. Aamupäivän ja iltapäivän koulutusten sisältö on sama. Voit osallistua vain toiseen.

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: SLT, AAA, sappirakko, rakkoretentio ja hydronefroosin poissulku.

8.30-16.30 Kriittisesti sairaan potilaan UÄ-kurssi

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. 

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: Sydämen kohdennettu ultraääni. RUSH-protokollan hyödyntäminen huonokuntoisen potilaan tutkimisessa.

13.30-15.00 Iltapäiväkahvi ja näyttely

Näyttelyalueelle katetulla kahvitorilla tarjolla kahvia/teetä ja makeaa/suolaista herkkua. Kahvitori kuuluu liveNLP-lipun hintaan.

Luennot

14.15-16.15 Lääkärinä kentän laidalla
  • Lisää terveitä harjoitus- ja kilpailupäiviä terveysongelmia ehkäisemällä 30 min

    Luennoitsija: Kerttu Toivo, LT, liikuntalääketieteen el, Tampereen urheilulääkäriasema, UKK-instituutti

    Kilpa- ja aktiiviurheilijoita tapaa vastaanotolla niin akuuttipäivystyksessä kuin työterveysvastaanotollakin. Luennolta saat konkreettisia vinkkejä kokeneelta liikuntalääketieteen erikoislääkäriltä, miten ennaltaehkäistä urheiluun liittyviä vammoja ja terveysongelmia.
  •  Eväitä kentän laidalle -vammoihin ja sairauksiin varautuminen 30 min

    Luennoitsija: Ville Bister, LT, ortopedian ja traumatologian el

    Haluatko toimia lääkärinä urheilutapahtumissa tai joukkueen kanssa? Tilanteet poikkeavat tavanomaisesta vastaanottotoiminnasta. Tällä luennolla ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri kertoo, miten urheilutapahtumissa toimivan lääkärin tulee varautua urheilussa tuleviin vammoihin.
  •  Päävammat urheilussa ja paluu urheiluun aivotärähdyksen jälkeen 30 min

    Luennoitsija: Timo Hänninen, LT, liikuntalääketieteen el, Tampereen Urheilulääkäriasema, UKK-Instituutti, Pihlajalinnan Urheiluklinikka, Tampere

    Tuottavatko päävammat päänvaivaa? Ei enää. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Timo Hänninen valottaa, miten tunnistaa päävammoja urheiluun liittyvissä traumoissa ja kuinka ohjata urheilijaa takaisin harjoittelun pariin päävamman jälkeen. 
  • Urheilulääkärinä toimimisen juridiikka ja hyvät käytännöt 30 min

    Luennoitsija: Matti Andström, OTM, lakimies, Suomen Lääkäriliitto

    Kentän laidalla lääkärinä toimiminen on monella haaveena, mutta juridiset käytännöt ja vastuut saattavat jännittää aloittelevaa lääkäriä. Lääkäriliiton lakimies tulee selvittämään lakikiemuroita ja lääkärin vastuista urheilulääkärinä toimiessa.
14.15-15.00 Moniongelmainen potilas vastaanotolla

Luennoitsija: Ilona Mikkola, LT, dosentti, yleislääketieteen el, Käypä hoito -toimituspäällikkö, terveyskeskuslääkäri, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, Lapin hyvinvointialue

Miten toimia, kun vastaanotolla on moniongelmainen potilas? Voiko potilaan huolet kohdata ja priorisoida hoitoa samaan aikaan?

14.30-15.15 Lastensuojelu sosiaalityöntekijän ja lääkärin näkökulmasta

Luennoitsijat: Agnes Stenius-Ayoade, LT, yleislääketieteen el, päihde- ja mielenterveyspalvelujen ylilääkäri, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Hanna Holmberg-Soto, VTM, johtava sosiaalityöntekijä, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue

Terveydenhuollon ammattilaisilla on tärkeä rooli lapsiin kohdistuvan väkivallan, laiminlyönnin ja heidän hyvinvointiaan uhkaavien tekijöiden tunnistamisessa ja ehkäisemisessä.

15.15-16.00 Diabeteksen seurantakäynnit

Luennoitsija: Kaj Lahti, LL, sisätautien el, diabetologi, Pohjanmaan hyvinvointialue, diabetesvastaanotto

Diabetes on vakava krooninen sairaus joka vaatii seurantaa jotta voitaisiin laskea pitkäaikaiskomplikaatioiden riskiä. Luennossa keskitytään siihen, mihin pitää kiinnittää huomiota diabetespotilaiden kontrollikäyntien yhteydessä.

15.30-16.15 Rokotteet – Mitä? Kenelle? Miksi?

Luennoitsija: Markku Broas, LL, sisätautien ja infektiosairauksien el, infektiolääkäri, Lapin hyvinvointialue

Kenelle pneumokokkirokote ja mikä niistä? Onko TBE-rokotteesta haittaa, jos sen ottaa vain varmuuden vuoksi? Kenen kannattaa ottaa vyöruusurokote? Entä RSV? Saadaanko korkea-annoksisella influenssarokotteella hyötyä ja mille potilasryhmälle? Mitä yleisiä harhaluuloja rokotuksiin liittyen on?

Uusia rokotteita on tullut markkinoille ja moni niistä hyötyy, mutta kuka? Tällä luennolla kokenut infektiolääkäri antaa vastauksia mm. yllä oleviin kysymyksiin sekä vinkkejä siihen, mitä hyötyjä on saavutettavissa hiljattain saataville tulleista ja ns. rokotusohjelman ulkopuolisista rokotteista.

Pienryhmät

14.00-15.00 Arteria-astrup – tulkinta ja ottaminen

Kouluttaja: Valtteri Hellman, LL, akuuttilääketieteen el, TYKS Akuutti

Valtimoverikaasuanalyysi eli Astrup on yksi kriittisesti sairaan potilaan perustutkimuksista. Se kertoo potilaan verenkierron ja kaasujenvaihdon tilasta elimistössä. Lisäksi astrupista saadaan tietoa happo-emästasapainohäiriön taustatekijöistä, jotka voivat olla esimerkiksi metabolisia, respiratorisia tai näiden yhdistelmiä. Valtimoverikaasuanalyysistä voidaan tehdä päätelmiä myös oireen alkamisen ajankohdasta elimistön kompensaatiomekanismien perusteella. 

13.00-16.30 Ultraäänen peruskurssi

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. Aamupäivän ja iltapäivän koulutusten sisältö on sama. Voit osallistua vain toiseen.

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: SLT, AAA, sappirakko, rakkoretentio ja hydronefroosin poissulku.

8.30-16.30 Kriittisesti sairaan potilaan UÄ-kurssi

Lisämaksullinen pienryhmäkoulutus. 

Kouluttaja: Ultra-Mestarit

Sisältö: Sydämen kohdennettu ultraääni. RUSH-protokollan hyödyntäminen huonokuntoisen potilaan tutkimisessa.

Ota yhteyttä

Heräsikö kysyttävää? Lähetä meille viesti. Kuulemme sinusta mieluusti.

Yhteistyössä

Eloisa logo
Pfizer logo
Mehiläinen logo