Lääkärin työajasta iso osa kuluu tietokoneen ääressä ja käytännössä kaikki terveydenhuollon tieto on sähköisessä muodossa. Olemme paitsi lääkäreitä, myös tiedontuottajia kirjoittaessamme potilastekstejä ja lausuntoja päivittäin. Vaikka merkittävä osa potilasteksteistä voidaankin sanella, olisi silti sujuvasta konekirjoittamisesta valtava hyöty. Rohkenen väittää, että paperitöihin hukkuminen osaltaan selittyy sillä, että kirjoitamme tietokoneella liian hitaasti. Usein luennoilla näen kollegoiden näppäimistöillä hyökkääviä lokkeja, joissa näppäimiä painelee kaksi terävää etusormea. Kirjoitustahti on verkkaista ja näppäinäänet omia ajatuksia äänekkäämpiä.
Yksi hyödyllisimmistä valinnaisista kursseista yläasteella oli konekirjoittaminen, jossa opettelimme erityisen ohjelman avulla kirjoittamaan kymmenellä sormella. Toinen kollega oppi kirjoittamaan nopeasti Runescapessa. Oli tapa mikä hyvänsä, nopea kirjoitustaito on hyväksi. Tämän taidon opettelu on jo kymmenessä vuodessa säästänyt minulta satoja tunteja aikaa, kun voin olla koko ajan ajatukseni kintereillä ja käyttää aikaa ennemminkin tekstin hiomiseen tarvittaessa. Erilaiset näppäinoikotiet kannattaa myös opetella. Ei aikaakaan, kun käsi tuskin koskee hiireen ollenkaan.
Opetusministeriön ja yliopistojen rahoittamassa MEDigi-hankkeessa tavoitteena on harmonisoida lääketieteen opetusta ja luoda sähköisiä oppimateriaaleja. Hanke on aloittanut toimintansa viime vuonna ja tällä hetkellä eri yliopistoissa toimivat oppialakohtaiset jaostot luovat pilottimateriaaleja opiskelijoille testattavaksi. Medisiinan lisäksi opiskelijat ovat toivoneet perusopetukseen myös eHealth-opetusta eli tietojärjestelmien käyttämistä ja teknologian hyödyntämistä lääkärin työssä. Tällaista opetusta voisi MEDigi-hankkeen siivittämänä olla esimerkiksi kymmensormijärjestelmän opettaminen medisiinan mausteella ja kurssi toteutettaisiin tietysti täysin verkossa.
Me nuoret kollegat olemme varmasti tietokoneen käytössä lääkärikunnan kärkeä. Voimme esimerkillämme jakaa toimintamalleja heille, joille tietokoneiden käyttö on haaste. Suosittelen nopean kirjoittamisen opettelua jokaiselle. Teet silloin ennen kaikkea itsellesi suuren palveluksen.
Rikhard Mäki-Heikkilä
Suomen Medisiinariliiton hallituksen jäsen
MEDigi-hankkeen johtoryhmän jäsen
Kirjoitusnopeus 75 sanaa minuutissa