Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Pääkirjoitus: Pidä huolta – itsestäsi ja muista
Etusivu > Pääkirjoitus: Pidä huolta – itsestäsi ja muista

Pääkirjoitus: Pidä huolta – itsestäsi ja muista

NLY:n Koulutuspaikkakyselyn tuloksista on tätä numeroa varten selvitetty, mitkä tekijät saavat nuoret lääkärit suosittelemaan omaa koulutuspaikkaansa. Vastaus ei ole uusi eikä yllättävä: kärjessä ovat hyvä työilmapiiri, sujuvat konsultointimahdollisuudet, seniorituki ja kohtuullinen työmäärä. Näitä asioita on viime aikoina käyty läpi niin somen keskustelupalstoilla kuin osittain myös päivälehtien sivuilla. Samanlaiset tekijät ovat tärkeitä myös työssä jaksamisen kannalta.

Entistä useampi lääkäri koki työkykynsä alentuneen Työterveyslaitoksen kyselyssä.

Lääkärilehti uutisoi tammikuun lopussa, että yhä useampi lääkäri kokee työkykynsä alentuneeksi. Työterveyslaitoksen Kunta10-kyselyyn vuonna 2020 vastanneista lääkäreistä 24 % ilmoitti työkykynsä olevan alentunut, kun vielä vuonna 2018 osuus oli 19 %. 

Joku voi ajatella, että lääkärillä on riittävä osaaminen pitää itse huolta omasta hyvinvoinnistaan. Pelkkä teorian hallinta ei kuitenkaan välttämättä auta löytämään omaan arkeen sopivia keinojaOlen itse aloittanut tänä vuonna ainakin vegaanihaasteen, lankkuhaasteen ja lukuhaasteen, mutta ainoa haaste, jossa olen onnistunut, oli työpaikan järjestämään viikoittaiseen etäliikuntahetkeen osallistuminen. 

äkärikin tarvitsee hyvien työolosuhteiden lisäksi myös konkreettisia tönäisyjä oikeaan suuntaan. Käytännön neuvot työnhallintaan, työnohjaus, vinkit, joilla palautua pitkistä työvuoroista tai valmistautua niihin, yhteiset tauot ja Teams-jumppa voisivat auttaa jaksamaan arjessa. 

Tässä lehdessä sivutaan useampaan kertaan lääkärin hyvinvointia: puhutaan palautumisesta, mielenterveydestä ja siitä, miten nokoset auttavat pysymään virkeänä yöpäivystyksessä. Pitämällä aihetta jatkossakin yllä keskustelussa voidaan luoda kulttuuri, jossa on itsestään selvää ja helppoa pitää huolta omasta jaksamisestaan.

 

Minna Lehtisalo
LL, päätoimittaja
paatoimittaja@nly.fi