Kenellekään ei varmasti enää lehden ilmestyessä tule yllätyksenä, että historian ensimmäiset aluevaalit ovat aivan kulman takana. Aihe on ollut näkyvästi esillä, kun vuoden loppu lähenee.
Ainakin aikaisemmin syksyllä sote tuntui kuitenkin yllättäneen monet. Se on muistuttanut aikajanaltaan hieman Berliinin uutta lentokenttää tai Länsimetroa. Jos ei ole säännöllisesti asian kanssa tekemisissä, koko jutun ehtii matkan varrella unohtaa ja lopulta ihmettelee, että nytkö se sitten valmistui.
Epäselvää on voinut olla myös, mistä esimerkiksi aluevaaleissa valituksi tulevat päättäjät aivan konkreettisesti päättävät. Hallintotieteiden professori Jari Stenvall kertoi Helsingin Sanomissa marraskuussa, että jotkut ehdokkaiden vaalilupauksetkin menevät ohi aiheen – mikä tosin ei ole pelkästään aluevaalien ominaisuus. Aihetta on avattu ansiokkaasti eri medioissa, mutta kaikkiin kysymyksiin ei välttämättä edes ole vielä vastauksia.
Epäselvyys voi vaimentaa intoa osallistua äänestämällä tai asettumalla ehdolle.
Tällaisessa tilanteessa on kuitenkin erityisen tärkeää ja myös ainutlaatuinen mahdollisuus olla mukana vaikuttamassa siihen, millainen uudesta järjestelmästä tulee.
Toivottavasti mahdollisimman moni lääkäri on tavalla tai toisella mukana vaikuttamassa terveydenhuoltojärjestelmämme tulevaisuuteen ja vie myös viestiä niin kentältä päätöksenteon pöytiin kuin niistä vielä hieman salaperäisistä aluevaltuustoista muille kollegoille.
Teimme tähän lehteen jutun, jossa selvitimme, millaisia ovat yksittäisen lääkärin tai kuntapoliitikon vaikutuskanavat tällä hetkellä. Niitä on valtavasti ja eri tasoilla – myös tulevaisuudessa.
Länsimetro täytti hiljattain neljä vuotta. Myös sote lakkaa ennen pitkää olemasta uudistus ja muuttuu osaksi normaalia elämää.
Minna Lehtisalo, LL
Päätoimittaja
paatoimittaja@nly.fi