Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Puheenjohtajalta: Aina nuoruus sydämiimme jää!
Etusivu > Puheenjohtajalta: Aina nuoruus sydämiimme jää!

Puheenjohtajalta: Aina nuoruus sydämiimme jää!

Niin on aika viimeiselle puheenjohtajan palstalleni. Sirkus jatkaa ja pellet vaihtuvat, kuten asiaan kuuluu.

Puheenjohtajakauteni osui maailmanhistoriassa sitten keskelle globaalia pandemiaa. Ottaahan se päähän, mutta ei sille mitään voi. Onnekseni minulla on ollut matkassani parhaat aktiivit ja työntekijät, joita vain tällaiseen tilanteeseen voi toivoa. Lehden loppupuolelta löytyy minun ja varapuheenjohtaja Lotan katsaus siihen, mitä kaikkea näinä aikoina on yhdistyksessä tehty. Oman kolumninsa (tai vaikka kokonaisen kirjan) ansaitsevat ne työt, joita nuoret lääkärit ovat työpaikoillaan näinä aikoina tehneet. Pysähdytäänpä nyt kuitenkin hetkeksi katsomaan, millaisessa tilassa on Nuorten Lääkärien Yhdistys.

Tämä aika on tavallaan antanut mahdollisuuden katsoa, mitä NLY on ytimessään. NLY on vuosi vuodelta vaikuttavampi itsenäinen ja profession sisäinen edunvalvoja ja keskustelija, johon luotetaan ja jota kuunnellaan yhteiskunnassa. Lääkärien koulutus ja työelämän ruuhkavuodet ovat erityisen huomion kohteena, mutta liikkeemme pystyy vakuuttavasti yhdistämään eri uravaiheet, erikoisalat, alueet ja terveydenhuollon sektorit yhden kehitysmyönteisen sateenvarjon alle.

Meidän työmme on rakentaa parempaa tulevaisuutta uudelle lääkärisukupolvelle.

Tämä viestimme puhuttelee myös kollegakuntaa. Olemme vaalien jälkeen edelleen vahvasti toiseksi suurin ryhmä Lääkäriliiton valtuuskunnassa 16 valtuuskuntapaikalla ja lisäsimme kannatustamme kolmen vuoden takaiseen tulokseen. Kahden tärkeän ja varmasti vaikean VES-kierroksen välissä tämä on NLY:lle erinomainen tulos, josta kiitos kuuluu jokaiselle ehdokkaalle, vaalityöhön osallistuneille sekä tietysti listaamme äänestäneille. Väylä Lääkäriliitossa on edelleen meille tärkeä keino vaikuttaa työehtoihin ja muihin ammattikunnan yhteisiin asioihin.

Poikkeusolojen NLY on toisaalta muistuttanut myös siitä, mikä on vapaaehtoistyön anti. Verkostoituminen, inspiroivat keskustelut kollegoiden kanssa ja yhteisöllisyys ovat luottamustehtävien palkkaa. Niiden puuttuminen on tehnyt työstä monille tavallista raskaampaa. Suurin osa aktiiveistamme ennustaa oman osa-alueensa olevan tätä vuotta antoisampi tulevina vuosina, enkä epäile sitä yhtään.

Tulevaisuus näyttääkin jo valoisammalta ja NLY:ssä siirrytään jonkinlaiseen normaaliin ainakin yhteisöllisyyden mahdollistavien tapaamisten osalta niin pian kuin se on mahdollista. Parin vuoden ajan kestäneen supistuneen toiminnan jälkeen yhteistä tekemistä ja kohtaamista elvyttävä ote tulee näkymään erityisesti paikallistoiminnassa. Kannustankin jokaista osallistumaan tai jopa järjestämään jonkin tapahtuman omalla alueellaan nuorten lääkärien kesken!

Hyvin me Nuoret Lääkärit olemme tämän pyytämättä ja yllättäen annetun tilanteen hoitaneet – sekä töissä että yhdistyksessä. Veikkaan ja toivon kuitenkin, ettei tätä kaiholla muistella tulevina vuosina, vaan edessä on paremmat ajat. Monta kertaa näiden koronavuosien aikana olen palannut Nuorlääkärimarssin aatoksiin:

“Vaikka vietäis meiltä valo auringon, aina nuoruus sydämiimme jää!”

Jesper Perälä
Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja

Avainsanat: