Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Pääkirjoitus: Hiki laiskan lomaillessa, vilu sotea odotellessa
Etusivu > Pääkirjoitus: Hiki laiskan lomaillessa, vilu sotea odotellessa

Pääkirjoitus: Hiki laiskan lomaillessa, vilu sotea odotellessa

Nuori Lääkäri on palannut, jos ei ansaitulta, niin ainakin tarpeelliselta, kesälomaltaan. Toisin kuin eräät HUS-johtajat saattavat kuvitella, nykyajan hektisyyden keskellä myös nuoret koulutetut aikuiset saattavat kaivata lomaa sen sijaan, että olisivat koko kesän töissä. Todellisuudessa päivystysten ongelmat eivät johdu opiskelijoiden lomailusta, vaikka mediassa tällaisia väitteitä esitettiinkin. Taustalla on monia muita syitä, joista suurimmat juontuvat terveydenhuoltojärjestelmän kroonisesta aliresursoinnista ja rakenteellisista ongelmista. 

Terveydenhuoltojärjestelmän rakenteiden tulevaisuuteen liittyen voit lukea tästä lehdestä nuorten lääkäritaustaisten aluevaltuutettujen terveisiä siitä, miten aluevaltuustojen toiminta on lähtenyt käyntiin. Pyysimme heitä kertomaan esimerkiksi, millaisia haasteita eri hyvinvointialueilla esiintyy. Esille nousi hyvin samankaltaisia teemoja kaikilla alueilla, mutta onneksi vastauksissa esiintyi myös toiveikkuutta siitä, että asiat vielä saadaan järjestymään.  

Vaikka sote-uudistus voikin tuntua puuduttavalta ja tulee varmasti melkein kaikilta jo korvista ulos, kannattaa nuorten lääkärien jaksaa olla hereillä sen suhteen. Uudistus tulee ravistelemaan suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää merkittävästi tulevien vuosien aikana, ja jännittävimmät hetket ovat edessä piakkoin, kun vuodenvaihteessa vastuu terveyspalveluiden järjestämisestä siirtyy uusille hyvinvointialueille.  Puheenjohtajan palstalla on hieman avattu, miten valtaosalla edessä oleva työnantajan vaihtuminen saattaa vaikuttaa lomiin ja ylityövapaisiin. 

Onneksi lehdestä löytyy myös hieman kevyempiä ja piristävämpiä aiheita. Kansikuvajutussa pohditaan muun muassa, mitä hyötyä taiteesta tai improvisoinnista voi olla vuorovaikutustaitojen opettelussa. Lisäksi päätoimittajan iloksi lehteen löytyi tällä kertaa myös pakina. 

Anssi Mykkänen
lääketieteen lisensiaatti, päätoimittaja
paatoimittaja@nly.fi  

Avainsanat: