Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Puheenjohtajalta: Syksyn muistilista
Etusivu > Puheenjohtajalta: Syksyn muistilista

Puheenjohtajalta: Syksyn muistilista

Kuluva syksy muistetaan niin kriisissä olevasta terveydenhuollosta kuin viimeisenä syksynä ennen valtavaa muutosta, hyvinvointialueille siirtymistä. Näihin kumpaankin liittyy muutamia seikkoja, jotka tänä syksynä kannattaa erityisesti huomioida.

Elokuun loppu tuo mieleen aina uuden sivun kääntymisen, muistona koulu- ja opiskeluajoilta. Syksyllä oli usein uutta intoa ja jälleennäkemisen riemua kesän lomien jäljiltä. Toivottavasti vastaavaa toiveikkuutta on ilmassa myös työelämässä ja hankalista ajoista huolimatta.

Tänä syksynä kannattaa kuitenkin pitää mielessä muutama asia. Lomat ovat monella juuri takanapäin, mutta loma-asioita kannattaa pohtia ainakin kahdelta eri kantilta heti alkusyksystä. Ensinnäkin hyvinvointialueelle siirtyminen tekee väistämättömäksi sen, että lähes kaikilla työnantaja vaihtuu. Jo keväällä on annettu suosituksia lomien pitämisestä, ja nyt on korkea aika käydä esihenkilön kanssa tämä keskustelu vielä kertaalleen läpi. Kuinka paljon voi jättää lomia säästöön, vai tuleeko ne pitää syksyn aikana? Pitääkö säästössä olevat lomat pitää 1-3/23 vai voiko niitä säästää kesään asti?

Ylityövapaat tulee lähtökohtaisesti joka tapauksessa pitää tämän vuoden puolella, joten keskustelethan myös tämän asian selväksi yksikössäsi, jottei listoja tarvitse loppuvuodesta sen takia tehdä uusiksi. Varo myös keräämästä syksyn aikana isoa pottia ylityövapaata yli vuodenvaihteen tai sovi ainakin asiasta kirjallisesti. Lomat/ylityöt tulee toki maksaa sopimusten mukaisesti, mutta jos haluat pitää ne vapaana, kannattaa asiassa olla nyt tarkkana!

Toinen huomio lomailuun on tämä: Muistathan pitää lomaa riittävästi. Lomalla ei tarvitse edistää tutkimusta tai saada maailmaa valmiiksi – palautuminen haastavasta asiantuntijatyöstä on jo riittävästi. Tulevat vuodet terveydenhuollossa eivät tule olemaan helppoja ison uudistuksen keskellä, ja ensimmäisenä tulee huolehtia itsestä ja omasta perheestä. Vasta sen jälkeen tulevat potilaat ja urakehitys.

Muistilistalle kannattaa laittaa myös potilasturvallisuus, sillä valitettavasti koko terveydenhuollon tilanne on erittäin haastava. Jokainen meistä yrittää parhaansa, mutta jos mahdollisuuksia onnistua ei ole, on se kenelle tahansa raskas paikka. Se, mitä jokainen voi tehdä, on huolehtia omalta osaltaan laadukkaasta työotteesta, ja jos se ei sitä ole syystä tai toisesta, tulee siitä ilmoittaa esihenkilölle. Vuodeosastopaikkojen vähyys ja päivystysten kuormittuminen ovat olleet pitkän aikavälin ongelma, joka on nyt kesää kohden kriisiytynyt pahasti. NLY:ssä yritämme parhaamme olla mukana ratkaisemassa isoa haastetta, joka koskettaa käytännössä jokaista jäsentämme.

Haastavien edunvalvonnallisten aiheiden rinnalle suositan kaikkien muistilistalle myös niitä syksyn tuomia uusia tuulia. Itse ajattelin aktivoida vanhan harrastukseni uudelleen ja etsiä sitä kautta lisää virtaa arkeen. NLY:ssä meillä on myös tarjolla tekemistä niin paikallistoiminnan kuin vaikuttamisen saralla. Tervetuloa tähän innokkaaseen joukkoon, jos kaipaat uutta aktiviteettia!

Riku Metsälä
Puheenjohtaja
Nuorten lääkärien yhdistys
riku.metsala@nly.fi