Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Talviurheilu 2.0
Etusivu > Talviurheilu 2.0

Talviurheilu 2.0

Hiihtolomien vietto on käynnissä ympäri maata. Lääkärin kiireisen arjen keskellä hyvinvointia tukevaa kuntoliikuntaa ei kannata unohtaa, vaikka lomaa ei parhaalla hiihtokaudella viettäisikään. Nuori Lääkäri haastatteli urheilufysioterapeutti Peetu Lehmusta, joka työssään R5 Athletics and Health Oy:llä vastaanottaa ja ohjaa niin huippu-urheilijoita kuin tavallisia aktiiviliikkujiakin. Nappaa tästä jutusta tukiharjoitukset hiihto- ja luistelulenkkien rinnalle ja kehonhuoltoon. 

Nuori Lääkäri tapasi Peetu Lehmuksen R5 Athletics and Healthin tiloissa Helsingissä. Keskustelimme talviurheilusta ja urheilufysioterapeutin eri rooleista. Ei ehkä ensimmäisenä tule mieleen, miten fysioterapeutti on hyötynä huippu-urheilijan taustatiimissä. Yhdelle ohjelmoin kokonaan voimaharjoittelun, toisella on pidempi loukkaantumishistoria niin siinä olen seuraamassa, että tehdään tiettyjä ominaisuuksia kehittäviä harjoitteita, jotta urheilija pysyy kunnossa.” 

Huipputason urheilufysioterapeutin työnkuva on laaja. Vastaanottotyö muodostaa työviikon rungon. Lisäksi Lehmus vaikuttaa useiden huippu-urheilijoiden taustatiimeissä. Tiimityöskentelyyn kuuluu muun muassa preventiivistä harjoittelua ja kuormituksen seurantaa. 

Urheilufysioterapeuttina tulee kiinnitettyä huomiota urheilijan kokonaiskuormitukseen: Mulla on vastuu arvioida harjoittelun ja myös muun elämän stressin määrää ja osaltani huolehtia, että se pysyy aisoissa. Toimenkuvani vaihtelee: jos urheilijalla on ollut loukkaantumisia, oma rooli korostuu sillä puolella.” 

“Vastaanotolla on edustettuna noin 15 eri urheilulajia viikossa. Mielenkiintoisia ovat tapaukset, kun tulee vastaan itselle ihan uusi laji eikä ennalta tiedä, mitä lajissa tapahtuu, ei ole edes telkkarista nähnyt. Asiakas pääsee sitten selittämään tai videolta näyttämään, mitä lajissa tehdään. Tällaisissa tilanteissa pääsee haastamaan itseään. Tärkeintä on ymmärrys ihmisestä ja ihmisen liikkumisesta. Lajilla ei loppupeleissä ole niin suurta merkitystä sen suhteen.” 

Palautumisvinkkisi harrastelijahiihtäjälle? 

“Jos hiihtoa ei ole tullut puoleen vuoteen, saati sitten viiteen vuoteen tehtyä, ja nyt on varattu lomareissu ja ajattelee, että pääsee viikoksi hiihtämään, on ilmeistä, että se on aika valtava sokki, mikä kropalle äkkiä tulee.”

“Kannattaa miettiä treenaamisen nousujohteisuutta ja miten alkaa rasituksen määrää lisäämään. Jos siirtymä on nollasta 200 kilometriin muutamassa päivässä, ero on valtava. Sopiva määrä on yksilöllinen kullekin. Riittävän maltillinen lenkki, riittävän maltillinen vauhti, tarpeeksi taukoja. On myös hyvä miettiä, tuleeko päälle vielä muunlaista kuormitusta, eli nouseeko kuormituspiikki vielä suuremmaksi.”

 

Kuka?

 • Peetu Lehmus, 30  
 • Koulutukseltaan sertifioitu urheilufysioterapeutti. Peruskoulutuksen lisäksi kouluttautunut Suomen Urheilufysioterapeuttien kautta urheilufysioterapeutiksi.  
 • Aiemmalta koulutukseltaan liikuntaneuvoja ja personal trainer. Työskennellyt myös valmentajana yläasteikäisestä tähän päivään saakka. 
 • Tekee vastaanottotyötä R5 Athletics and health –yrityksen alla, lisäksi useiden urheilijoiden taustatiimissä huippu-urheiluun painottuen. Mukana myös seuratoiminnassa joukkuefysioterapeuttina.  
 • Harrastaa kuntosalitreeniä sekä monipuolisesti muuta liikuntaa. Pelannut jalkapalloa puoliammattilaiseksi asti ja seuraa edelleen lajia aktiivisesti. 
 • Asiakkaat ovat urheilijoita sekä aktiivisesti treenaavia. Asiakkaiden ikähaitari 15-40+. Enimmäkseen 20-30-vuotiaita huippu-urheilijoita. Lajikirjo on valtava: vastaanotolla on edustettuna noin 15 eri lajia viikossa. Yleisimmät lajit vastaanotolla ovat yleisurheilu, juoksu, erilaiset palloilulajit sekä voima- ja fysiikkalajit kuten esimerkiksi crossfit ja painonnosto.  
 • Asuu Järvenpäässä. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta. 

 

Peetun suosittelemat tukiharjoitukset talviurheilijalle: 

Liikkeet voi toteuttaa ilman välineitä. Mikäli kaipaat lisähaastetta, voit ottaa sopivan suuruisen painon käsiisi. Huomioithan, että liikkeet eivät välttämättä sovi kaikille. Jos liikkeen suorittaminen tuntuu huonolta tai epävarmalta, älä jatka sitä vaan käänny fysioterapeuttisi tai valmentajasi puoleen. Toista liikkeet 8-12 kertaa molemmin puolin, tee yhteensä kolme sarjaa tai sen verran kuin tuntuu hyvältä.

Liike 1
Bulgarialainen askelkyykky päkiän varassa  

 1. Etujalan kantapää ilmassa, sääri ja selkä pystyssä.  
 2. Laskeudu mahdollisimman alas pitämällä kuitenkin kantapää ylhäällä. 

  

 

 

 

 

 

Liike 2
Luisteluhyppy 

 1. Vie vapaa jalka takaa ristiin.
 2. Ponnista suoraan vastakkaiselle sivulle. Tukijalka pysyy paikallaan.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liike 3
Lantionnostot  

 1. htö selinmakuulta, kädet ojennettuna pään päälle, toinen jalka koukussa. 
 2. Nosta lantio ilmaan, samanaikaisesti tuo kädet suorana kohti kattoa. 

 

 

 

 

 

 

Liike 4
Vatsat  

 1. Tuo kädet suoraksi lähelle lattiaa. Varpaat ja sormet mahdollisimman kauas toisistaan.  
 2. Rutista vatsalihakset, ja tuo kädet ja jalat yhteen.

 

 

 

 

 

 

Teksti: Sonja Laitinen
Kuvat: Taavi Kaartinen 
Malli: Sara Kaartinen

Avainsanat: