Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Tieteen laitamilta 1/22
Etusivu > Tieteen laitamilta 1/22

Tieteen laitamilta 1/22

Onko operatöörin sukupuolella väliä?

Ihmiset valitsevat lääkärinsä monin perustein. Yksi tällainen, yleensä epärelevanttina pidetty perustelu, on lääkärin sukupuoli. Perustelu ei kuitenkaan ole niin epärelevantti kuin moni ajattelee, selviää JAMA Surgeryssa julkaistussa Cristopher J.D Wallis et al. artikkelissa Association of Surgeon-Patient Sex Concordance with postoperative outcomes (2021). Yli miljoonan potilaan ja lähes 3000 kirurgin aineistossa havaittiin, että kirurgin ja potilaan ollessa eri sukupuolta ovat hoitotulokset huonompia, kuin jos kirurgi ja potilas edustavat samaa sukupuolta. Erityisesti mieskirurgien hoitamien naispotilaiden hoitotulokset olivat huonompia kuin muilla yhdistelmillä. 

Huomionarvoista on, ettei tutkimuksessa paneuduttu muihin hoitotulokseen vaikuttaviin tekijöihin. Näin ollen toimitus ei suosittele kirurgin valintaa pelkän sukupuolen perusteella. 

  

James Bondin matkailuterveydestä

James Bondin matkailuterveyteen perehdytään ansiokkaasti Teun Bousema et al. artikkelissa No time to die: An in-depth analysis of James Bond´s exposure to infectious disease. Travel Medicine and Infectious disease (2021). Tutkimus toteutettiin käymällä läpi koko James Bond -tuotanto vuosilta 1962 – 2021 arvioiden James Bondin riskiä seuraaville tartuntataudeille 1) sukupuolitaudit 2) ripulitaudit ja ruokamyrkytykset 3) pisara ja ilmavälitteisesti tarttuvat hengitystieinfektiot 4) vektorivälitteiset taudit. 

Tutkijat tulivat siihen lopputulokseen, että James Bond on keskimäärin erittäin huonosti varustautunut matkoilleen. Bondin havaittiin olevan piittaamaton ohjeista ja neuvonnasta, joka altistaa hänet etenkin extreme-lajeja harrastettaessa suureen sairastumis- ja loukkaantumisvaaraan. Riskin vatsataudeille ja auringonpolttamille havaittiin myös olevan kohonnut, sillä Bond pesee koko tuotannon aikana käsiä vain kahdesti ja aurinkorasvaa hänen ei havaita laittavan kertaakaan. Sukupuolitautien riski havaittiin myös kasvaneeksi. Tämä perusteltiin sillä, että partnerit vaihtuvat tiuhaan eikä seksuaalihistorian vaihtoa ennen tositoimiin ryhtymistä juuri tapahdu. Lisähuomiona tutkijat havaitsivat seksin harrastamisen James Bondin kanssa johtavan kasvaneeseen kuolleisuuteen, mutta tämän ei havaittu johtuvan sukupuolitse leviävistä taudeista. 

Artikkeli on oikein miellyttävää luettavaa ja allekirjoittanut suosittelee lämpimästi siihen tutustumista. Juonipaljastuksia ei ole luvassa, joten tästä ei tarvitse huolehtia.  

 

Enni Sanmark, LT 

Avainsanat: