Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Toivelistalla muutoksen muskettisoturit – yhteistyö, viestintä ja viestintä
Etusivu > Toivelistalla muutoksen muskettisoturit – yhteistyö, viestintä ja viestintä

Toivelistalla muutoksen muskettisoturit – yhteistyö, viestintä ja viestintä

Mikä yhdistää kaikkia onnistuneita muutoksia? Mikä estää uudistusten läpilyömistä? Tarjoamani avaimet onnistuneisiin muutoksiin ja hyvän kierteen ylläpitämiseen ovat yhdessä tekeminen sekä sisäinen ja ulkoinen viestintä.

Yksin voi saada aikaan paljon. Ilman muiden osallistumista ja osallistamista aikaansaannos kuitenkin jää helposti yksinkertaiseksi ja vaille innovatiivista moniulotteisuutta. Urheilussa hyvä joukkuehenki ja taustatiimi ovat avaintekijöitä yksilön menestymiselle. Koulutuspaikkakyselyssä koulutuspaikankin merkittäväksi suosittelun syyksi nousee yhdessä tekemisen ilmapiiri. Tämä korostuu myös kaikkien palkittujen koulutuspaikkojen vastuuhenkilöiden puheissa: ei kukaan yksin, vaan me yhdessä.

Viesti hyvistä koulutuspaikoista on yhtenäinen. Se nostaa valokeilaan viestinnän kaksoset: sisäisen ja ulkoisen viestinnän

Kommunikaatio on hyvän yhteistyön ehdoton edellytys.

Hyvässä koulutuspaikassa sitä tarvitaan niin esimiesten ja alaisten välillä kuin koulutuskierron ja työlistojen suunnittelijoiden välillä.  

Kuten kaksosten kanssa voi käydä, saattavat myös sisäinen ja ulkoinen viestintä sekoittua tai toinen jäädä toisen varjoon. Näin ei kuitenkaan saisi tapahtua. On yhtä tärkeää ohjeistaa työntekijöi pandemiapoliklinikalla työskentelystä kuin opastaa potilaita sinne saapumisesta ja siellä käyttäytymisestä. Vastaava pätee myös erikoislääkärikoulutuksen uudistukseenAjan tasalla on pidettävä niin koulutusta järjestävät tahot kuin erikoistuvat lääkäritkin. Tämän toteutuminen huolestuttaa NLY:ssä jatkuvasti.

Kuka järjestäisi yliopiston vastuuhenkilöille viestinnän koulutustaMonet heidän johtamansa hienot uudistukset uhkaavat ajaa karillekun niitä valmistellaan kabineteissa ja julkaistaan lopulta intranetin pimeissä syövereissä.

Ehdottoman tärkeää on pitää kentän kouluttajat ajan tasalla uusista suunnitelmista, jottei luotettavina pidetyistä lähteistä tule väärää informaatiota tuoreemman tiedon puutteessa. Väärä tieto aiheuttaa turhaa kärsimystä erikoistuville lääkäreille, kun he yrittävät taistella tietään elämässä eteenpäin – sovitella siviilielämäänsä jatkuvasti vaihtuviin vaatimuksiin vailla varmuutta vuoden, saati kahden päässä häämöttävästä. 

Maailma olisi paljon parempi paikka, kun muutosprosesseissakin huolehdittaisiin ensiavusta tutusta ABC:stä: viestintäkanavien avoimuudesta ja saavutettavuudesta sekä kaikkien osallisten mahdollisuudesta ventiloida ja kommentoida valmisteltuja ehdotuksia, joita tulisi kierrättää aina keskuksista periferiaan ja takaisin. Aloittaa voitaisiin asettamalla tavoite valtakunnan yhteisistä erikoislääkärikoulutuksen verkkosivuista vuodelle 2022! 

 

Sara Kaartinen, LT
NLY:n Koulutusvaliokunnan puheenjohtaja, joka usein vastailee kysymyksiin, joiden vastauksien tulisi löytyä yliopistojen nettisivuilta.