Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Tulevaisuuden nuori lääkäri – NuoriLääkäriPäivät 2020
Etusivu > Tulevaisuuden nuori lääkäri – NuoriLääkäriPäivät 2020

Tulevaisuuden nuori lääkäri – NuoriLääkäriPäivät 2020

Vuonna 2020 mikään ei ole ollut ennallaan, ei myöskään 30-vuotias NuoriLääkäriPäivät. NLY teki jo keväällä päätöksen järjestää nuorten lääkäreiden suosituimman koulutuspäivät virtuaalisena. Aikaisella päätöksellä paitsi näytettiin vastuun mallia muille tapahtumajärjestäjille, myös mahdollistettiin laadukkaan, eheän ja täysin uudenlaisen kokonaisuuden järjestäminen. Kun päätös virtuaalimaailmaan siirtymisestä toukokuussa tehtiin, siirrettiin jo lähes valmis suunnitelma syksyn päivien suhteen sivuun ja aloitettiin täysin uudenlaisen kokonaisuuden työstäminen. Miltä uudistunut, virtuaalinen, 30-vuotias NuoriLääkäriPäivät näytti, kuulosti ja tuntui?

 

NuoriLääkäriPäivät hehkui vaalean roosan ja sinisen sävyissä 

NuoriLääkäriPäiville (NLP) osallistuneet ja tätä lehteä tai NLY:n somea lukeneet ovat huomanneet, että NuoriLääkäriPäivät on saanut uuden värityksen ja ulkoasun. Juhlavuoden kunniaksi Nico Vehmas toi 30-vuotiaan ulkonäköön ja olemukseen selkeyttä ja ryhtiä, mutta samalla vaaleanpunertavan värityksen myötä pehmeyttä. 

NuoriLääkäriPäivät sai hieman aiempaa NLY:n tyyliä itsenäisemmän uuden ulkoasun. Tapahtuma kasvaa kokoa, ja se on jo nyt yksi tunnetuimmista ja pidetyimmistä kotimaisista lääkärien koulutustapahtumista”, Vehmas kommentoi.

”Halusin uuden ilmeen vastaavan tätä profiilia.”

Aluksi ulkoasua lähdettiin suunnittelemaan perinteisemmälle livetapahtumalle julisteineen ja kävijäkortteineen, mutta suunnitelmien muututtua ilme piti luoda aivan uudenlaiselle virtuaaliselle koulutuskokonaisuudelle. 

Nähtäväksi jää, millä tavalla uusi ilme näyttäytyy tulevien vuosien livetapahtumissa – jos ja kun sellaisista vielä päästään nauttimaan. 

”Olemme saaneet ulkoasusta jo nyt paljon hyvää palautetta. Tästä on hyvä jatkaa kohti uudenlaisia ja upeita NuoriLääkäriPäiviä”, Vehmas suunnittelee.

 

Medisiinan lisäksi muutakin sisältöä 

Aiempien vuosien tapaan tarjolla oli laaja kattaus kliinisiä aiheita rintakivusta unettomuuteen ja edelleen suun ja hampaiden hoitamiseen. Luentokattausta oli rakennettu täyttämään nuorten lääkäreiden osaamisen aukkoja (kuten suu ja hampaat!) sekä toisaalta pureutumaan monen nuoren ja kokeneemmankin lääkärin mielestä niihin kaikista hankalimpiin ongelmiin. Varmasti itse kukin on kokenut riittämättömyyttä toiminnallisten häiriöiden ja kivunhoidon haasteissa. Lisäksi nuoret lääkärit saivat neuvoja esimerkiksi siihen, miten lentokoneessa tulisi toimia, kun lääkäriä kuulutetaan, tai kuinka tulkita uutta työehtosopimusta. 

”Saimme kasattua kokoelman keskenään erilaisia luentoja ja puheenvuoroja, joiden joukosta jokainen varmasti löysi jotakin uutta ja kiinnostavaa”, kommentoi NLP:n ohjelmavastaava Emma Puosi.

Tänä vuonna key note –puheenvuorojen määrää oli kasvatettu. Perjantain livelähetyksessä päästiin seuraamaan löytöretkeilijä Pata Degermanin oppeja ryhmäytymisestä, lääkäri-hyvinvointivalmentaja Lari Karjulan innostavaa puhetta lääkäreiden työhyvinvoinnin parantamisesta sekä lääkäri Iivo Hetemäen analyyttista ja kiehtovaa analyysiä siitä, mitkä tekijät altistavat lääkärit virheille. 

”Tulevaisuuden nuori lääkäri vaikuttaisi siis olevan raudanlujan kliinikon lisäksi omasta ja työyhteisönsä hyvinvoinnista huolta pitävä ammattilainen, joka oppii virheistä ja haluaa pureutua potilaan moniulotteisiin ja vaikeisiinkin vaivoihin ymmärtäen ja kuunnellen. Luentoihin ja Iivo Hetemäen key note -puheenvuoroon pääset tutustumaan Oppiportissa marraskuusta lähtien.

Etänäkin voi kokea osallistuvansa 

Koronavuoden aikana erilaiset virtuaaliset koulutukset, kokoukset ja kohtaamiset ovat tulleet varmasti itse kullekin turhankin tutuiksi. Tieto siirtyy, mutta jos tunne osallistumisesta ja kohtaamisesta jää vaillinaiseksi, verkottumisesta ei ole tietoakaan.

NuoriLääkäriPäivien livelähetyksessä moderaattori Peter Nyman onnistui osallistamaan yleisöä ja keskustelu viestiseinällä kävi kuumana. Lisäksi tapahtuma-alusta tarjosi mahdollisuuden tavata kollegoita sekä kahden kesken että ryhmissä taukojen aikana. Livelähetyksen ilta päättyi siihen, kun huikea BEHM saapui laulamaan jokaisen tapahtumaosallistujan omaan olohuoneeseen. Vaikka virtuaaliset tapaamiset eivät täysin korvaisikaan konkreettista läsnäoloa ja ystävien kanssa BEHMin tahtiin tanssimista, niin kun kaikkea ei voi saadaotetaan ainakin se mikä on mahdollista!  

Ensi vuonna juhlitaan! 

Varmasti lähes jokainen kolmekymppinen toivoisi, että aika voisi pysähtyä ja että kolmekymppisenä voisi jatkaa edes muutaman vuoden pidempään. Ensi vuonna NuoriLääkäriPäivät viettää (toivottavasti) tänä vuonna etäillen kuluneita kolmekymppisiä entistäkin suuremmalla innolla ja yhdessä 31-vuotiaana. Tilanteen salliessa pyrimme järjestämään jälleen hands on -opetusta, pienryhmiä ja yhdessäoloa sekä hyödyntämään tänä vuonna saatuja oppeja ja kokemuksia key note puheenvuoroista ja pääsalin ohjelmasta. Nähdään siis jälleen ensi syksynä!

 

Enni Sanmark
Lotta Oksanen
Nico Vehmas
Emma Puosi

Kuvat: Ella Ihlberg

NuoriLääkäriPäivillä 2020 myönnettiin Vuoden nuori kliininen tutkija -palkinto – lue lisää palkitusta täältä!