Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Vuoden nuori kliininen tutkija: Aleksi Reito
Etusivu > Vuoden nuori kliininen tutkija: Aleksi Reito

Vuoden nuori kliininen tutkija: Aleksi Reito

NLY myöntää Vuoden nuori kliininen tutkija -palkinnon vuosittain merkittävää kliinistä tutkimustyötä tekevälle nuorelle lääkärille, joka on ansiokkaasti yhdistänyt tutkimuksen tekemisen työ- ja muun elämän kanssa. Henkilö on omalla esimerkillään tuonut kliinisen tutkimustyön tärkeyttä esille ja edistänyt tutkimuksen arvostusta. Tänä vuonna NuoriLääkäriPäivillä jaetun palkinnon sai LT, dosentti, ortopediaan ja traumatologiaan erikoistuva lääkäri Aleksi Reito TAYS:sta! Nuori Lääkäri-lehti haastatteli Aleksi Reitoa heti palkinnon myöntämisen jälkeen.

 

Aleksi Reito, osasitko odottaa palkintoa, millaisia ajatuksia se sinussa herätti? 

”En sitten yhtään! Lyhyen hämmennyksen jälkeen fiilikset olivat tietysti mahtavat! Ennen kaikkea oli mahtava kuulla, että oma tekeminen on saanut näkyvyyttä.”

 

Mikä on sinusta parasta lääketieteessä? Entä tutkimuksessa?

”Lääketieteessä parasta on ihmiset ja inhimillisyyden merkitys omassa työssä. Tutkimuksessa parasta on se, että mitä enemmän teet, selvität ja opit, sitä enemmän tuntuu olevan epäselviä asioita. Tämä on loistava motivaattori kehittää itseä ja viedä omaa tekemistä eteenpäin.”

 

Mikä on vaikeinta tutkimuksen tekemisessä? 

”Rahoituksen saaminen on totta kai aina haastavaa. Toisaalta se on asia, joka tässä lajissa pitää vain hyväksyä. Vaikeaa on myös pysyä perässä alati muuttuvista säädöksistä tutkimuksen tekemiseen liittyen. Onneksi meillä TAYS:ssa on erittäin osaavat tutkimuskoordinaatorit!”

 

Mikä sinusta tulee isona? 

”Toivon, että isona pystyn täysipainoisesti yhdistämään tutkimuksen ja opetuksen sekä kliinisen työn.”

 

Miksi lääkärin kannattaa tehdä tutkimusta?  

”Tutkimuksen tekeminen ja tieteellisyys antavat potilastyöhön ja erityisesti lääketieteelliseen päätöksentekoon laajempaa näkökulmaaKun oppii ymmärtämään epävarmuutta tutkimuksissa, voi päätöksentekoprosessia kliinisessä työssä katsoa eri tavalla. Mielestäni keskeistä on ymmärtää myös tieteen filosofiaa ja kliinistä epidemiologiaa, pelkkä mekanistinen tutkimusten tekeminen ilman näiden ymmärrystä ei anna riittävää perspektiiviä.”

 

Mikä on ohjeesi nuorille lääkäreille tutkimuksen saralla? 

Nuori ikä tai kokemattomuus ei ole este lähestyä kliinisen työn ongelmia tieteen tekemisen näkökulmasta. Nuorempia tutkijoita kannustan rohkeasti kysymään senioreilta ja konkareilta, miksi asioita tehdään kuin on totuttu.”

 

Enni Sanmark
LT
NLY:n tutkimusryhmän johtaja

Vuoden nuori kliininen tutkija palkittiin virtuaalisilla NuoriLääkäriPäivillä. Lue myös: Tulevaisuuden nuori lääkäri – NuoriLääkäriPäivät 2020