Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Unelmien erikois­lääkärikoulutus
Etusivu > Unelmien erikois­lääkärikoulutus

Unelmien erikois­lääkärikoulutus

Kun keväällä 2025 Kaisa Koulutettava sitten valmistuu, hän on päättänyt hakea erikoistumaan yleislääketieteeseen ja saakin paikan hakumenettelyssä. Kaisa on tarkastellut etukäteen sähköisestä työpaikkaportaalista itselleen sopivia avoimia koulutuspaikkoja ja lähettänyt hakemuksen muutamiin paikkoihin. Työpaikkaportaalin avulla Kaisa on voinut etsiä itselleen sopivalle ajanjaksolle erikoistumispaikkaa, sillä kaikki yliopistojen hyväksymät koulutuspaikat ilmoittavat avoimista paikoistaan sen kautta.  

Naapurikunnan terveyskeskuksesta, joka vielä sattui saamaan viime vuonna viisi tähteä NLY:n Koulutuspaikkakyselyssä, tarjoutui Kaisalle sopiva paikka. Työ ja erikoisala alkavat Kaisasta tuntua omalta, vaikka työtahti terveyskeskuksessa välillä hektistä onkin. Kaisa saa kuitenkin kliinisten taitojen ohjauksen lisäksi myös mentorointia, jossa hän oppii oman työn hallintaa ja työtunnitkin pysyvät virka-ajan puitteissa.  

Kaisa jatkaa erikoistumistaan samalla terveysasemalla. Ohjaajansa kanssa Kaisa käy puolen vuoden välein läpi omaa osaamistaan ja vielä jatkossa kehitettäviä taitojaan. Vuodet vierivät ja Kaisa huomaa työskennelleensä jo 5 vuotta terveyskeskuksessa, välillä osa-aikaisesti perhe- ja tutkimusvapaita viettäen. Kaisa on kerryttänyt osaamistaan varsin joutuisasti, mutta lausuntoasioiden ja moniammatillisen kuntouksen hallitseminen tuntuu Kaisasta edelleen vaikealta. Tämän vuoksi hän sopii työnantajansa ja ohjaajansa kanssa, että jatkaa vielä puoli vuotta työjaksoaan terveyskeskuksessa, ennen kun siirtyy vielä syventämään taitojaan sairaalajaksolle. Tänä aikana hänelle ohjataan erityisesti potilaita, jotka kehittävät Kaisan osaamista juuri kuntoutusasioissa.  

Erikoistumiseen kuuluvia sairaalajakson työpaikkoja Kaisa on ajoittain selaillut työpaikkaportaalista hyvissä ajoin ennen terveyskeskusjakson loppumista. Työpaikkaportaalin hakutoiminolla Kaisa on etsinyt paikkoja sekä kiinnostavien erikoisalojen mukaisesti, että itselleen sopivalla etäisyydellä olevista sairaaloista. Kun sopivia paikkoja on tullut auki, Kaisa on hakenut niitä. Paikat psykiatrialle, sisätaudeilla ja lastentaudeille järjestyivät sujuvasti, kun eri mittaisia työjaksoja pystyi sovittamaan läheisessä keskussairaalassa hyvin yhteen. Vuonna 2033 Kaisa on sairaalatyössä syventänyt osaamistaan terveyskeskustyölle sopivissa työpisteissä, hän valmistuu erikoislääkäriksi. Tästä sitten alkaakin elinikäinen oppiminen erikoislääkärinä. 

Vaikka yllä oleva erikoistumispolku työpaikkaportaaleineen toistaiseksi muistuttaakin enemmän satua kuin totta, on muutosta positiiviseen myös tosielämässä tapahtumassa. 
Tämänhetkinen tilanne erikoislääkärikoulutuksen uudistuksessa on seuraava:  

Haku- ja valintamenettely on uusittu, pilotoitu keväällä 2019 ja toteutetaan täysimittaisena syksyllä 2019. 

  1. ​Sähköiseen erikoislääkäritenttiin on siirrytty huhtikuussa 2019. 
  2. Erikoislääkärikoulutuksessa ollaan siirtymässä vähitellen osaamisperustaisuuteen. 

  3. Erikoislääkärikouluttajien koulutusta on lisätty ja kehitetty.  

  1. Sähköinen osaamisen seurantajärjestelmä on kehitteillä. 

  1. NLY ajaa työpaikkaportaalia, jolla erikoistumiseen soveltuvat työpaikat olisivat avoimesti listattuna ja haettavissa. 

Anni Vartiainen
koulutusvaliokuntalainen, 
toivoisi olevansa tarinan Kaisa