Eräänä maaliskuisena viikonloppuna uutispuuroa aamupöydässä: ”MPR-rokotteen kattavuus jäi alle 95%”, ”Eilan sietämättömän kutinan taustalta paljastui harvinainen sairaus, joka voi lopulta tuhota maksan”. Mainoksia kadun varrella ja selaimen välilehdillä: ”Kurkumaa terveytesi tueksi!”, ”Apteekkarin C+Sinkki – Flunssanhoitoon”, ”Laihdu hypnoosilla”. Pienellä kaivelulla löydettyjä keskustelunavauksia Suomi24 -sivustolla: ”Kookosöljy on terveellistä”, ”Testosteroni korvaushoitoa pakko saada” ja ”kannabista stressiin ja masennukseen?”. Sanoisin, että melkoinen kattaus terveyteen liittyvää tietoa ja huuhaata sulateltavaksi. Kuuden vuoden yliopistokoulutuksen jälkeen kuvittelen kykeneväni poimimaan jyvät akanoista ja ohitan edellä mainitut otsikot kummemmin pureksimatta, lähinnä rokotekattavuuden laskua harmitellen. Kunnolla kiinnostun vasta, kun silmiini osuu ensin Twitterissä ja heti perään Facebookissa kumman kuuloinen nettisivu ”Vastalääke”. Klikkaankin samantien lukemaan lisää, kuka kumma, mitä ihmettä, missä ja miten?
Mikä ihmeen Vastalääke?
Vastalääke on turkulaisten lääketieteen opiskelijoiden perustama yhdistys, jonka tavoitteina on tieteen yleistajuistaminen ja paremman terveyskeskustelun edistäminen. Iskulauseemme on “Tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan”. Päämajamme sijaitsee tällä hetkellä Turussa, mutta meillä on aktiiveja myös Helsingistä, Tampereelta, Kuopiosta ja Riikasta.
Vau, kuulostaapa tärkeältä ja hienolta toiminnalta! Kaivaakseni taustoja hieman pintaa syvemmältä otinyhteyttä Vastalääkkeen hallitukseen, josta saimme yhdistyksen varapuheenjohtajan Kristiina Makkosen ja taloudenhoitaja Oskari Välimäen vastaamaan kysymyksiimme. He opiskelevat molemmat kolmatta vuotta lääketiedettä Turun yliopistossa.
Mistähän se idea Vastalääkkeeseen oikein lähti?
Idea Vastalääkkeen perustamisesta syntyi Duodecimin järjestämässä D-illassa keväällä 2018, jossa Juhani Knuuti piti esityksen terveyshuuhaan torjunnasta. Illan lopuksi tuli puhetta, olisiko opiskelijoista moni valmis lyömään viisaat päät yhteen ja lähtemään mukaan vaikuttamaan terveyskeskusteluun.
Erilaiset villit terveysväittämät sekä sairaiden ihmisten rahastus epävirallisilla ja kyseenalaisilla hoidoilla herätti monissa tunteita, eikä asiaa tarvinnut kahta kertaa pidemmälle pohtia. Virheellisiä terveysväittämiä vastaan on vaikea taistella yksityishenkilöinä, joten kerättyämme aktiivisen porukan kasaan päätimme järjestäytyä.
Haimme rahoitusta hankkeeseemme Opetus- ja kulttuuriministeriöltä kesällä 2018. Tässä vaiheessa myös rekisteröidyn yhdistyksen perustaminen tuli kyseeseen, ja syntyi Vastalääke ry. Toimintamme katsottiin tarpeelliseksi ja rahoitushakemuksemme hyväksyttiin.
Millaista toimintanne on käytännössä?
Suurin projektimme tähän mennessä on ollut OKM:n rahoituksella järjestetty pilottihanke, jossa koulutettiin lääketieteenopiskelijoista taitavampia argumentoijia ja kirjoittajia. Julkaisemme terveysaiheisia ja arkikielisiä artikkeleita nettisivuillemme. Näissä pyrimme ottamaan kantaa eri terveysväitteisiin ja -tuotteisiin parhaan mukaan tutkitun tiedon valossa selkokielellä.
Lisäksi järjestämme lukiovierailuja, terveyskahviloita ja käymme puhumassa terveystiedon luotettavuudesta erilaisissa tilaisuuksissa. Terveyskahviloihin voi osallistua vapaasti kuka tahansa. Niissä pyrimme rakentamaan keskusteluja potilaan kohtaamisesta, terveydestä ja huuhaasta. Palaute on tähän mennessä järjestetyistä kahdesta terveyskahvilasta ollut erittäin positiivista.
Mikä on teidän vastalääkkeenne arjen kiireeseen ja stressiin?
Vastalääke arjen kiireeseen ja stressiin on positiivinen elämänasenne ja hyvät yöunet, joista on tärkeää pitää kiinni! Kun töitä ja töihin verrattavia asioita tehdään hyvässä tiimissä, ei rasitu yhtä paljon. Kaikkia asioita ei saa ottaa liian vakavasti ja välillä on hyvä elää päivä kerrallaan.
Mihin pyritte nyt ja tulevaisuudessa?
Pyrimme laajentamaan toimintaamme yli kaupunkien ja ainerajojen. Lisäksi haluamme tarjota jäsenillemme koulutusta vaikuttamiseen, kuten kirjoittamisesta ja esiintymisestä. Tarkoituksena on tehdä Vastalääkkeestä vakiintunut ja luotettava linkki tieteellisen vaikealukuisen tekstin ja suomalaisten välillä.
Saatteko jonkinlaista tukea toimintaanne?
Saimme tälle kaudelle rahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä Kansanvalistusseuran, Lääkäreiden Sosiaalinen Vastuu ry:n ja Juhani Knuutin kanssa.
Minkälaista palautetta olette saaneet?
Palaute on suurimmaksi osaksi ollut positiivista ja kannustavaa. Nettisivujen avautumisen jälkeen olemme saaneet hurjasti aihe-ehdotuksia. Kysyntää siis selvästi on ja sen aiomme hyödyntää.
Luonnollisesti positiivisen palautteen lisäksi myös muutama negatiivinen kommentti on tullut vastaan. Meistä on väännetty villejä huhuja ja salaliittoteorioita aivan kuten muistakin tutkitun tiedon puolestapuhujista. Oli hauska huomata, miten nopeasti meidät nimettiin akateemiseksi trolliryhmäksi ja lääkeyhtiöiden kätyreiksi sosiaalisen median hämärissä ryhmissä, vaikka olemmekin täysin sitoutumattomia.
Miten saatte teidän aikanne riittämään kaikkeen?
Ajanhallintaa helpottaa Google Kalenterin ja Doodlen taitava käyttö. Valitettavasti aika ei riitä ihan kaikkeen, joten välillä joutuu priorisoimaan asioita ja tehtäviä. Säännölliset viikoittaiset harrastukset on vaikea sovittaa koko ajan elävään kalenteriin, joten ne on vaihtunut joustavimpiin puuhailuihin.
Minkälaista palautetta haluaisitte antaa nuorille lääkäreille?
Vaikuttaminen siirtyy yhä enemmän sosiaaliseen mediaan, jossa meininki saattaa yltyä välillä villin lännen tasolle. Toivomme, että useampi osallistuisi terveyskeskusteluun, sillä puuttumattomuus on hiljaista hyväksymistä. Jo se, että jakaa totuudenmukaisia asioita sosiaalisessa mediassa on pois valeuutisilta.
Niinpä niin, vaikuttaminen pohjautuu pitkälti pieniin tekoihin. Ehkäpä ensi kerralla uutispuuroa lusikoidessani ja etenkin netin keskustelupalstoille eksyessäni voisin muistaa tämän sekä linkata jonkin luotettavan lähteen, kuten Vastalääkkeen, artikkelin ajankohtaisesta, keskustelun alla olevasta aiheesta. Olkoon tutkittu tieto kanssamme.
Vastalääke -yhdistyksen aktiiveja: ylärivissä Tatu Han (puheenjohtaja) ja Mia Muhonen (sihteeri/viestintävastaava), alarivissä vasemmalta oikealle Elias Mokkala (päätoimittaja), Kristiina Makkonen (varapuheenjohtaja), Miikka Kiviranta (toimitussihteeri) ja Oskari Välimäki (taloudenhoitaja)
Sara Mäkelä
LL