Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Vinkit oman työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämiseen
Etusivu > Vinkit oman työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämiseen

Vinkit oman työhyvinvoinnin ja mielenterveyden edistämiseen

Korona-aika on lisännyt entisestään lääkäreiden kuormitusta niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin. Lääkärin on tärkeää muistaa pitää itsestänsä huolta; muistathan laittaa happimaskin ensin omille kasvoille. Yksin ei kuormittuneisuuden kanssa tarvitse kuitenkaan jäädä: NLY kasasi vinkit, mistä saa matalalla kynnyksellä apua oman hyvinvoinnin edistämiseen. 

Ensisijainen avun lähde tulisi olla oma työterveyshuolto. Aina se ei kuitenkaan ole mahdollista tai tarve olisi enemmänkin vertaistuelle. Lisäksi opiskeluterveydenhuoltoon tai julkiselle jonot voivat olla pitkiä.

Lähteet: finnhelp.fi, laakariliitto.fi/palvelut/tyohyvinvointi, mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito, toivo.me, mieli.fi

FinnHelp – Keskusteluapua Sote-ammattilaiselle

FinnHELP tarjoaa työnantajasi tuella matalan kynnyksen lyhytkestoista keskusteluapua. Keskustelu on asiakkaan omia voimavaroja ja valintoja arvostavaa ja kunnioittavaa.

FinnHELP-auttajat ovat terveysalan tai sosiaalihuollon ammattilaisia, joilla on kokemusta ensilinjan keskusteluavun tuottamisesta. Kyseessä ei ole psykoterapia -tai terveydenhuollon palvelu. Apua tarjotaan Movendos Oy:n suojatun videoyhteyden avulla.

Ilmottautuminen käy helposti osoitteessa finnhelp.fi

Lääkäriliiton jäsenpalvelut

Lääkäriliiton luottamuslääkärit

Lääkäriliitolla on luottamuslääkäreitä, joiden puoleen lääkäri voi kääntyä terveysongelmissa silloin, kun hoitoon hakeutuminen muuta kautta tuntuu hankalalta tai asia on erityisen luottamuksellinen. Lääkäriliiton luottamuslääkärit ovat kokeneita kollegoita, jotka auttavat lääkäriä terveydellisissä ongelmissa ja hoitoon hakeutumisessa.

Luottamuslääkärien antama hoito ja neuvonta on Lääkäriliiton jäsenelle maksutonta. Luottamuslääkäreissä on erityisesti työssä jaksamisen tukemiseen ja psykiatrisiin ongelmiin perehtyneitä lääkäreitä.

Lääkärityönohjaajat

Lääkärityönohjaajat- alaosasto ja lääkärityönohjaajat ovat tukemassa lääkäreitä tässä vaikeassa tilanteessa tarjoamalla työnohjausta etänä mahdollisuuksiensa mukaan.

Apua päihdeongelmaan keskusteluryhmästä tai lääkärien itseapuryhmästä

Keskustelua alustaa omasta alkoholiongelmastaan toipunut lääkäri. Keskusteluryhmä on suljettu ja ehdottoman luottamuksellinen. Osanottajien nimettömyyttä suojellaan. Tilaisuuksiin ovat tervetulleita myös hammaslääkärit ja eläinlääkärit sekä heidän perheenjäsenensä.

AA:n periaatteita noudattava Lääkärien itseapuryhmä, joka kokoontuu joka lauantai klo 16 Helsingissä osoitteessa Lääkäritalo, Mäkelänkatu 2A,  8. kerros – tarkista kokoontumisajat koronavirusepidemian aikana yhteyshenkilöltä. Ryhmän toiminta perustuu nimettömyyteen, luottamuksellisuuteen ja kollegiaalisuuteen AA-filosofian mukaisesti. Myös hammaslääkärit ja eläinlääkärit ovat tervetulleita ryhmään. Ennakkoilmoittautumista ei tarvita.

Ota yhteyttä: 

Anu Wacklin p. +358 40 590 7509 (anu.wacklin@fimnet.fi)

Matti Rossi puh. +358 400 753 572 (matti.rossi@pp.inet.tele.fi)

Mielenterveystalo

Omahoito ja oppaat

Mielenterveystalon sivuilla on oppaita sekä ohjeita oman mielenterveyden hoitamiseksi. Löydät apua esimerkiksi masennukseen, ahdistukseen tai alkoholin liikakäyttöön. Voit työskennellä vointisi parantamiseksi omaan tahtiisi, missä ja milloin vain.​

Nettiterapia

Nettiterapia on tehokasta matalan kynnyksen hoitoa ja aloittamaan pääsee nopeasti, noin viikossa.

Jos koet tarvitsevasi terapiaa, hakeudu terveydenhuollon ammattilaisen luo keskustelemaan tilanteestasi, esimerkiksi terveysasemallesi, työterveyshuoltoon tai opiskelijaterveydenhuoltoon. Sitä kautta voit saada lähetteen nettiterapiaan. Lähetteen voi tehdä kuka tahansa lääkäri,​ ympäri Suomen.

Nettiterapiat ovat Helsingin yliopistollisen sairaalan (HUS) tuottamia ja Suomessa asuville ilmaisia​.

Mieli ry kriisipuhelin 

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Kriisipuhelin auttaa esimerkiksi silloin, kun

  • Elämäsi on juuri muuttunut ja sinun on paha olla
  • Olet kokenut järkyttävän tapahtuman
  • Koet, ettet jaksa yksin pelon, huolen tai surun kanssa
  • Sinulla on itsetuhoisia ajatuksia
  • Olet huolissasi läheisestäsi

Kriisipuhelin-päivystäjät ovat kriisityön ammattilaisia, alan opiskelijoita sekä vapaaehtoisia.

TOIVO.ME

TOIVO.ME tarjoaa maksutonta keskusteluapua terveydenhuollon ammattilaisille. Auttajat ovat vapaaehtoisia mielenterveyden ammattilaisia. Taustaltaan he voivat olla esimerkiksi laillistettuja psykoterapeutteja, psykologeja, psykiatreja tai psykiatrisia sairaanhoitajia. Keskustelu ei ole terveydenhuoltoa, joten siitä ei tehdä myöskään potilasasiakirjamerkintöjä. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Palvelu perustuu täysin vapaaehtoisuuteen. Tapaamiset ovat etäyhteyksin. 

Vinkki mielenterveyden ammattilaisille: palveluun voit lisäksi liittyä itse vapaaehtoiseksi auttajaksi!