Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Palkkaedunvalvonnan vaikuttamispaikat vuonna 2021
Etusivu > Palkkaedunvalvonnan vaikuttamispaikat vuonna 2021

Palkkaedunvalvonnan vaikuttamispaikat vuonna 2021

Edunvalvonta on jatkumo, jossa ajoittain tarjoutuu mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon ja pyrkiä muuttamaan tulevaisuutta joko hakeutumalla vaikuttajaksi itse tai äänestämällä itselleen sopivaa henkilöä. Tänä vuonna vaikuttamispaikkoja tarjoutuu reilusti, sillä edessä on kahdet tärkeät vaalit: NLY:n ja Lääkäriliiton valtuuskuntien vaalit.  

Valtuuskunnilla on merkittävä rooli palkkaedunvalvonnassa. NLY:n valtuuskunta hyväksyy NLY:n palkkaneuvottelutavoitteet seuraavalle neuvottelukierrokselle. Lääkäriliiton valtuuskunta lopulta hyväksyy itse Lääkärisopimuksen Lääkäriliiton osalta.

NLY:n työehtosopimuspalkkaneuvottelutavoitteiden muodostaminen aloitetaan NLY:n edunvalvontavaliokunnassa, johon kaudelle 2021 viime vuoden marraskuun julkisessa haussa pyrki kiitettävästi NLY:n jäseniä. Valiokunta ei toki aloita työtään tyhjältä pöydältä, vaan keskusteluja sopimusasioista on käyty jo edeltävinä vuosina. Lisäksi valiokunta on kuullut palkkaneuvottelujen asiantuntijoita useaan otteeseen. Keskustelujen tueksi on kuultu jäsenistöä esimerkiksi Koulutuspaikkakyselyn ja Nuori Lääkäri -lehden lukijakyselyn avulla.

Valiokunta tekee ehdotuksen NLY:n neuvottelutavoitteista. Ne esitetään NLY:n valtuuskunnalle, joka päättää lopulliset Lääkäriliiton neuvottelutoimikunnan tiedoksi vietävät tavoitteet. Tässä on sinun paikkasi vaikuttaa: lähtemällä ehdolle NLY:n valtuuskunnan vaaleihin tai äänestämällä sinulle sopivaa ehdokasta.

Lääkärisopimuksesta neuvottelevat Kuntatyönantajien ja Lääkärikartelli ry:n neuvottelijat. Lääkäriliitto on yksi kolmesta Lääkärikartellin jäsenjärjestöstä. Kaksi muuta ovat Hammaslääkäriliitto ja Eläinlääkäriliitto. Nämä jäsenjärjestöt joko hyväksyvät tai hylkäävät neuvottelutulokset omalta osaltaan: Lääkäriliitossa päätös tehdään valtuuskunnan kokouksessa. Voit vaikuttaa lähtemällä ehdolle Lääkäriliiton valtuuskunnan vaaleihin tai äänestämällä sinulle sopivaa ehdokasta.

Lääkäriliiton valtuuskunnan hyväksynnän jälkeen Lääkärikartellin hallitus hyväksyy tai hylkää Lääkärisopimuksen. Lopulta Jukon hallitus vahvistaa päätöksellään myös Lääkärisopimuksen hyväksymisen.

Tärkeät lääkäreitä koskevat päätökset tehdään edunvalvonnan jatkumossa, jossa sinullakin on mahdollisuus olla mukana. Äänestä! 

 

Sonja Aukee
Puheenjohtaja, NLY:n Edunvalvontavaliokunta
sonja.aukee@nly.fi 

 

  • NLY:n valtuuskunnan vaalien ehdokasasettelu on auki sähköisesti ma 1.2. kello 9.00 – ma 1.3. kello 16.00Lisätietoa tulee osoitteeseen nly.fi/vaalit.
  • NLY:n valtuuskunnan vaalien äänestysaika on to 1.4. kello 9.00 – to 29.4. kello 16.00
  • Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalit ovat syksyllä ja tarkempi aikataulu julkaistaan myöhemmin. 
  • Kiinnostuksestasi asettua ehdolle Lääkäriliiton valtuuskunnan vaaleissa voit kertoa NLY:n vaalivastaavalle Joel Kontiaiselle (joel.kontiainen@nly.fi).