Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Äänestää vai eikö äänestää – onko siinä todella joku pulma?
Etusivu > Äänestää vai eikö äänestää – onko siinä todella joku pulma?

Äänestää vai eikö äänestää – onko siinä todella joku pulma?

Aina se vain yllättää, kuten talvi autoilijat – vaaliaika on taas täällä. Siirretyt kunnallisvaalit käydään kesällä ja presidentinvaalitkin siintävät jo tulevaisuudessa. Lääkärikunnan kannalta iso merkitys on nyt keväällä käytävillä NLY:n valtuuskuntavaaleilla ja syksyn Lääkäriliiton vaaleilla. Miksi niiden pitäisi kiinnostaa juuri Sinua, hyvä kollega?

Lääkärisopimus 2020. Päivystysuudistus. Erikoislääkärikoulutuksen uudistus. SOTEuudistus (edelleen). Viime vuonna tapahtui ja paljon. Osa oli uusiin tuuliin tyytyväisiä, mutta myös huomattava tyytymättömyyden puhuri kävi kollegakunnan riveissä. Miksi näin on päätetty? Kuka on vastuussa? Eikö kukaan aja minun etuani? Sitten voi esittää sen kuuluisan tuhannen taalan kysymyksen: tuliko äänestettyä viime vaaleissa? No ei tullut, ei sellainen kiinnosta. I rest my case.

Edunvalvontatyö ei herätä intohimoja monissamutta joissakin harvoissa onneksi kuitenkin. Todennäköisesti työolojen, palkkauksen tai koulutuksen huonontaminen ei ole kenenkään vaikuttamassa olevan lääkärin tavoite. Edustamme kuitenkin eri erikoisaloja ja elämäntilanteita. Meillä kaikilla on omat prioriteettimme koskien päivystystyötä, palkkausta ja työajan muokattavuutta. Kollega ei välttämättä osaa ajatella asioita toisen näkökulmasta, joten parasta tietysti olisi, että valtuuskunnissa meitä edustaisi mahdollisimman kattava otos lääkärikunnastamme. Toisin sanoen kiinnostusta pitäisi löytyä niin kirurgilta, terveyskeskuslääkäriä kuin keuhkotauteilijaltakin.

Kun nyt olen toivottavasti saanut Sinut vakuutettua siitä, että äänestäminen on tärkeää, miten edetä? Ensin edessäsi on huhtikuussa pidettävät NLY:n valtuuskuntavaalit. NLY:n valtuuskuntaan valitaan 30 varsinaista jäsentä (ja 30 varajäsentä), jotka yhdessä päättävät, minkälaisia asioita NLY lähtee ajamaan, mitkä ovat NLY:lle tärkeitä arvoja ja minkälaisiin asioihin NLY tekee julkilausumia ja kannanottoja. Esimerkiksi nyt tämä päivystysuudistus.

Kun NLY:lle on valittu uusi valtuuskunta, on vuorossa syksyllä käytävät Lääkäriliiton valtuuskuntavaalit.

Vastus kovenee, sillä ehdokkaita riittää aina kandeista erikois ja seniorilääkäreihin. Haluatko, että asioistasi liitossa päättää jo eläkkeelle jäänyt kollega tai muun kuin oman erikoisalasi edustaja? Ehkä löydät omaa agendaasi parhaiten tukevan ehdokkaan NLY:n ehdokaslistalta! Kun nämä kaksi kierrosta on saatu kunnialla päätökseen, on loppuvuodesta vielä aikaa katsastaa Duodecimin vaalit.

Kun siis sähköpostiisi kilahtaa muistutus vaaleista tai saat käsiisi uuden vaaliehdokasluettelon, älä paina suoralta kädeltä delete-näppäintä tai heitä paperilappuja roskikseen. Silmäile joukosta sopivin ehdokas juuri Sinulle ja saatat olla askeleen lähempänä parempaa tulevaisuutta. Kohti ääretöntä ja sen yli!

Niin ja se itse äänestäminen: kaikkihan on nykyisin sähköistä ja helppoa. Rohkenisin arvella, että aikaa ei montaa minuuttia kulu. 

 

Liisa Viita-aho
Koulutusvaliokunta, NLY