Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Ehdokkaalta: Lääkärien edunvalvonta on tärkeämpää kuin koskaan
Etusivu > Ehdokkaalta: Lääkärien edunvalvonta on tärkeämpää kuin koskaan

Ehdokkaalta: Lääkärien edunvalvonta on tärkeämpää kuin koskaan

Nuorten Lääkärien Yhdistys perustettiin alunperin 1928 ajamaan palkanmaksua vastavalmistuneille apulaislääkäreille. Edunvalvonta on jatkunut vajaa sata vuotta ja löytänyt uusia muotoja. Palkkojen kohentuessa on avautunut erilaisia edunvalvonnallisia ulottuvuuksia – koulutus, työhyvinvointi ja urakehitys.

Yhteiskunnan ja yksilöiden arvomaailmojen muuttuessa nuorelle lääkärille ei enää välttämättä olekaan tärkeintä missä maksetaan parasta palkkaa, vaan paras koulutuspaikka. Koulutuspaikkakyselyn vaikutus valtakunnallisesti erikoistuvien lääkärien koulutuksen kehittämiseen on merkittävä ja se toimii monelle vaikuttimena erikoistumispaikan valintaan.

Työurien pidentyessä myös työhyvinvointi korostuu entisestään. Monesta paikasta on kuulunut ahdingon ääniä, kun lääketiede on joutunut prosessikonsulttien uhriksi. Toiminnan tehostamisessa tarvitaan yhteistyötä prosessiasiantuntijoiden ja lääketieteellisten asiantuntijoiden välillä.

Lääkärin työ on muutakin kuin tekninen suorite – se on myös kohtaamista ja välittämistä. Sitä ei voi kokonaan muuttaa liukuhihnatyöksi ja näteiksi prosessikaavioiksi. Paras asiantuntija on paikallinen käytännön työtä tekevä terveydenhuollon ammattilainen.

Tehostamismuutokset tulee tehdä työntekijöitä kuunnellen.

Erityisen huolestuneena olen seurannut oman alueeni laajaa julkisen terveydenhuollon yksityistämistä. Toimivia yksityisiä palveluntuottajia en halua purettavan (esimerkiksi Coxa, Laatupäivystys) mutta alueeni laaja ulkoistus vaatii myös kriittistä tarkastelua ja aktiivista edunvalvontaa. Alueeni toimijalle saatiin aktiivisen vaikuttamistyön ansiosta erikoistumiskoulutusoikeudet yleislääketieteen osalta ja tässä suuri vaikutus oli NLY:llä. Osallistuin itse myös vaikuttamiseen blogikirjoituksen ja ministeri Kiurun kontaktoinnin muodossa. On ongelmallista ettei yritys halunnut tai pystynyt ratkaisemaan asiaa itse. Alueen ja yrityksen pelastus oli kuitenkin aktiiviset paikalliset ja valtakunnalliset toimijat – NLY, Lääkäriliitto, Päijät-Hämeen Lääkäriseura ja luottamusmiehet.

Lääkärien edunvalvonta on tärkeämpää kuin koskaan. Työhyvinvoinnin ja koulutuksen edunvalvontaan tarvitaan yksilöä leveämpiä harteita. Näissä molemmissa NLY:llä on tuoretta ja vakuuttavaa näyttöä.

Muista äänestää!

 

Janne Virtanen
Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri
Päijät-Hämeen keskussairaala
Kuntavaaliehdokas, Lahti (sd.)

 

Instagram: jannevirtanensdp
Facebook: f.com/JanneVirtanenSDP
Kotisivu: jannevirtanensdp.com