Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Puheenjohtajalta: Me olemme Nuoren Lääkärin ääni
Etusivu > Puheenjohtajalta: Me olemme Nuoren Lääkärin ääni

Puheenjohtajalta: Me olemme Nuoren Lääkärin ääni

Demokratian juhlaa on keväällä tarjolla kuntavaalien siirtymisestä huolimatta: elämmehän parhaillaan NLY:n valtuuskuntavaalin äänestysaikaa! Mutta miksi on tärkeää, että valtuuskunta koostuu monipuolisesti eri erikoisaloja, alueita ja uravaiheita kattavasta joukosta nuoria lääkäreitä? 

 

Me rakennamme uuden lääkärisukupolven tulevaisuuden – sinä päätät millaisen 

NLY:n tavoitteena on tasapainoinen Nuoren Lääkärin arki. Työn ei pitäisi olla elinvoimaa imevä rasite vaan mielenkiintoista, opettavaista ja antoisaa. Sellaista kuin lääkärin työ parhaimmillaan on. Vapaa-aikaa palautumiselle, ystäville ja harrastuksille pitää riittää, eikä Nuoren Lääkärin tarvitse pelätä perheen perustamisen tai muun työn keskeyttävän inhimillisen syyn vetävän mattoa työuran alta. Tasapainoa haetaan siis ainakin työn ja muun elämän välillä.

Yhtä lailla tasapainoa haetaan työn sisällä.

Onko lääkäri terveydenhuollon duunari vai akateeminen asiantuntija? Jääkö kliiniseltä työltä aikaa ammatin vaatimaan jatkuvaan kouluttautumiseen, ja miten työn vaatima täydennyskoulutus turvataan?

Näitäkin kysymyksiä pohtii NLY:ssä valtuuskunta! 

 

Me kehitämme erikoislääkärikoulutusta – sinä päätät mihin suuntaan 

Vuonna 2014 NLY esitteli mallin erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelystä, jossa arvioidaan työkokemusta, tieteellisiä ansioita ja henkilökohtaisia ominaisuuksia. Vuonna 2018 valintamenettely astui voimaan. Jos vertailee nykyistä valintamenettelyä ja NLY:n esitystä seitsemän vuoden takaa, voi huomata NLY:n vaikuttavuuden uudistuksessa. Eikä erikoislääkärikoulutuksesta kehityskohteet lopu. Miten rakennetaan koulutusväylät, osaamisperustainen koulutus ja arviointimenetelmät? Nuoren Lääkärin ääntä kuullaan vielä monta kertaa, joten huolehdi omasta osuudestasi äänestämällä vaalissa! 

 

Me päätämme Nuorten Lääkärien tavoitteet uuteen Lääkärisopimukseen – sinä päätät kuka puhuu puolestasi 

NLY:n tehtävä on huolehtia Nuorten Lääkärien äänen kuuluminen sopimusneuvotteluissa. Sinun tehtäväsi on huolehtia, että sinun äänesi puolestaan kuuluu valtuuskunnassa.

Edellisellä kerralla Nuorten Lääkärien tavoitteiden valmistelussa oli hienoa, että tärkeään kysymykseen päivystyksen järjestämisestä saatiin mukaan monen päivystystyötä tekevän mielipiteet. Vaikka nuo tavoitteet eivät sellaisenaan toteutuneetkaan, oli NLY:n lähtökohtana aidosti päivystävän erikoistuvan ja erikoislääkärin näkökulma.

Nyt on sinun aikasi päättää. Millaista tulevaisuutta uudelle lääkärisukupolvelle rakennetaan? Mihin suuntaan erikoislääkärikoulutusta, työelämää ja terveydenhuoltoa kehitetään? 

Sinä olet nyt Nuoren Lääkärin ääni. 

 

Jesper Perälä
Puheenjohtaja
puheenjohtaja@nly.fi