Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Edunvalvontavaliokuntakolumni: Palkkalaskelma ei saa olla mysteeri
Etusivu > Edunvalvontavaliokuntakolumni: Palkkalaskelma ei saa olla mysteeri

Edunvalvontavaliokuntakolumni: Palkkalaskelma ei saa olla mysteeri

Tämän lehden artikkelissa “Palkkalaskelman salat” palkanlaskennan asiantuntijat vahvistivat sen, mitä lääkärien lounaspöydissä on jo pitkään osattu epäillä: lääkärien palkkalaskelmat todella ovat vaikeaselkoisempia kuin muiden palkansaajien.

Palkkakuittien rivimäärää on lääkärien keskuudessa taivasteltu jo pidemmän aikaa. Suuri osa lääkäreistä on kokenut oman palkkakuitin lukemisen vaikeaksi muun muassa lukuisten eri lyhenteillä merkittyjen palkkaerien vuoksi. Epäselvyyttä on aiheuttanut myös se, millä perusteella mitäkin eriä pitäisi maksaa.

Nuorten Lääkärien Yhdistys on jo vuosia järjestänyt jäsenilleen palkkakuitinlukutilaisuuksia, eikä niiden tarve ole toistaiseksi ainakaan vähenemään päin. Tilanne on kuitenkin selvästi vaikeutunut tänä vuonna, kun moni on uraporrasjärjestelmän käyttöönoton myötä saanut jopa kymmensivuisia tilinauhoja.

Kuten Monetran asiantuntijat mainitussa artikkelissa osoittavat, on palkkakuittien monimutkaisuudelle syynsä. Lääkärien palkkakuittien rivimäärä paisuu helposti, sillä palkka koostuu useista eri komponenteista. Aivan tavallisellakin lääkärillä erilaisia eriä maksetaan muun muassa tehtäväkohtaisesta palkasta, lausuntopalkkioista, päivystyskorvauksista ja lomakorvauksista. Erityisesti virka-ajan ulkopuolinen työ lisää palkanlaskennan vaikeuskerrointa, kun varsinaisen päivystysajan palkan lisäksi pitäisi osata huomioida aktiivivapaat ja viikkolepokorvaukset.

Osittain lääkärikunta saa syyttää ongelmasta itseään. Vaikka viime kesänä käyttöönotettua uraporrasjärjestelmä on monella tapaa edistyksellinen, ei se onnistu juurikaan yksinkertaistamaan lääkärien palkkarakennetta. Palkkajärjestelmän selkiyttäminen ei ole virkaehtosopimusneuvotteluissa prioriteettilistan kärkipäässä, sillä tärkeämpää on saada tehtävää ja kokemusta vastaava korvaus hyvin moninaisissa tehtävissä työskenteleville lääkäreille. 

Hyvä kysymys silti on, onko näin moniportainen palkkajärjestelmä kenenkään eduksi? Monimutkaisuus kun tekee muun muassa sen, että oma ansiotaso on vaikeammin ennustettavissa. Ilman mittavaa omaa harrastuneisuutta voi olla vaikea etukäteen ennustaa, millaiseksi oma palkkataso vuoden aikana muodostuu. Ei ole lääkärien keskuudessa harvinaista, että esimerkiksi verokorttia joutuu loppuvuodesta muokkaamaan isostikin. Myöskään toteutuman vertaaminen omaan arvioon ja mahdollisten palkanlaskennan virheiden huomaaminen ei ole helppoa.  Pahimmillaan läpinäkyvyyden puute voi siten maksaa työntekijälle ihan aitoa rahaa. 

Vastuu oman palkan tulkinnasta ei muutenkaan voi olla vain työntekijän ongelma.

Vastuu oman palkan tulkinnasta ei muutenkaan voi olla vain työntekijän ongelma. Palkanmaksu oikein ja ajallaan on työnantajan tärkein velvoite, jonka voidaan katsoa sisältävän myös vaatimuksen siitä, että palkkalaskelma toimitetaan ajallaan ja ymmärrettävästi. Palkkalaskelman ymmärrettävyyttä voidaan helpottaa paljon jo sillä, että käytettävät termit ja lyhenteet ovat intuitiivisia tai ne avataan. Myös selvät ohjeet palkkakuitin lukuun helpottaisivat tilannetta.

Myös työntekijän kannattaa olla omasta palkastaan sen verran kiinnostunut, että edes silloin tällöin selvittää itselleen, mihin palkkaeriin on oikeutettu ja laskee auki, mitä eriä palkkalaskelmassa pitäisi suurin piirtein olla. Tarvittaessa apua oman tilanteen selvittämiseen voi pyytää omalta esihenkilöltä.

Joel Kontiainen
NLY:n edunvalvontavaliokunnan puheenjohtaja