Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Erilaiset lomamajoitukset
Etusivu > Erilaiset lomamajoitukset

Erilaiset lomamajoitukset

Kotimaanmatkailu on suositumpaa kuin vuosiin – ja mikäpä Suomen järven- tai merenrantakaupungeista eli olisi ‘ihana kesäkaupunki’. Kun tulevana kesänä suuntaa matkalle kotimaassa, voi majoituksestakin hakea elämyksiä. Hotellin lisäksi kesä-Suomessa voi majoittua niin vetten päällä kuin puun latvassa. Toimitus perehtyi ‘erilaisiin majoituskohteisiin’.

Majakat

Suomenlahden ja Perämeren rannoilla on useampia majakkasaaria, joiden majakat ja rakennukset on muunnettu majoituskäyttöön. Miltä tuntuisi yöpyä majakkatornin huipulla?

Bengtskär  

Eksoottinen avomerellä sijaitseva Bentskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka ja Suomen eteläisin matkakohde. Majakalle kulkee kesäisin vuoroveneitä.  

Majakkahotellin varauksista vastaavan Pipsa Toukolan mukaan majakalla majoittuvia yllättää eniten kodinomaisuus: “Huoneet ovat vanhoja majakanvartijoiden koteja, ja majakka muutenkin tyyliltään 30-40-lukua. Monelle tulee mieleen vanha mummonmökin tyyli. Toukokuun kiivaimpana pesimäkautena yllättää myös haahkanpesien valtava määrä.” Majakalle matkustaessa mukaan kannattaa pakata lämpimiä, mukavia ja tuulenpitäviä vaatteita sekä hyvät jalkineet. Toukola itse pakkaisi mukaan lisäksi otsalampun bunkkerien tutkimista varten.  

Bannerin kuva: Bentgskär, kuvaaja Nora Wilson

Kylmäpihlajan majakka  

Rauman edustalla Kylmäpihlajan saarella sijaitseva majakka on valmistunut vuosina 1952-1953. Majakalle pääsee niin omalla veneellä kuin Rauman saaristokuljetuksen reittiliikeneellä. Kylmäpihlajan majakka on Suomen majakoista ainoa, jossa matkailija pääsee yöpymään majakkatornissa. Tornista avautuu näkymä avomerelle.  

Kuva 2: Kylmäpihlajan majakka, Aimo Holtari
Kuva 3: Kylmäpihlajan majakka, Rauman Saaristokuljetus

 

Muita majakkamajoituksia:  

Kokkola, Tankarin Majakkasaari

Kustavi, Isokarin Majakka

 

Houseboat

Houseboat eli asuntovene on kuin täydellisesti varusteltu huoneisto veden päällä, eikä sen kuljettamiseen tarvita kipparikorttia tai erityisosaamista. Asuntoveneiltä puuttuu tavallisten veneiden nopeus, mutta samalla ne ovat veneilyyn tottumattomille lomailijoille helppokäyttöisiä, sillä maksiminopeus on noin 10 kilometriä tunnissa. Päivässä asuntoveneellä taittaa muutaman kymmenen kilometriä järvimaisemassa. Vuokraajalta saadulla opastuksella kuka tahansa voi körötellä asuntoveneellä pitkin järvenselkää.  

Asuntoveneen voi vuokrata esimerkiksi Päijänteeltä Jyväskylän satamasta ja Lohjajärveltä. Päijänteellä pääsee ihailemaan Järvi-Suomen luontoa eikä vesistökään lopu kesken. Lohjalla asuntovene on vielä verstaalla, mutta se on vuokrattavissa tulevana kesänä kesäkuusta eteenpäin Lohjan keskustasta. Lohjajärven kautta saavuttaa lukuisia rantakahviloita ja ravintoloita, ja aluksen voi kipparoida Mustion linnalle asti.  

“Houseboateissa on parasta helppous ja mukavuus. Kun alla on kulkupeli, jossa on samalla makuutilat, keittiö ja sauna, niin kun kaunis auringonlasku ja täydellinen rantapaikka löytyvät, on alus nopeaa ankkuroida ja alkaa rentoutua”, toteavat Rea Rahola-Liukkonen ja Jarmo Liukkonen Houseboat Lohjan Helmen verstaalta.  

 

Asuntoveneitä:

Lohja: houseboatlohja.com

Jyväskylä: houseboat.fi  

Kuva 4: Houseboat, Olaf Meinhardt

 

Yöpyminen puumajassa 

Alavetelissä Pohjanmaalla, noin 30 kilometrin päässä Kokkolasta, sijaitsee Emmes Retreat: lomakohde, jossa on mahdollisuus majoittua puumajassa tai ilmaan ripustettavassa teltassa. Lapsuudenaikaisista rakennelmista poiketen näissä puumajoissa on sähkövalaistus ja kuivakäymälä eikä puhelimenlatausmahdollisuutta tarvitse etsiä majatalon päärakennusta pidemmältä.  

Emmes Retreatin pitäjät Ulla-Beth Mäki-Jussila ja Henrik Wik tietävät omakohtaisesti, miten tärkeää on pystyä hiljentymään ja rauhoittumaan. Lomakohteen rakentaminen onkin ollut heille unelman toteuttamista. Paikka on rakentunut pikkuhiljaa idea ja rakennus kerrallaan. Ajatus puumajoista syntyi, kun päärakennus ja sauna olivat valmistuneet. 

”Siinä ruvettiin miettimään, miten saataisiin yöpymismajat rakennettua ilman, että alueen ihana luonto tuhoutuisi. Heitin Henrikille hullun ajatukseni ääneen: tehdään puumajoja! Sitten ryhdyttiin toteuttamaan ideaa”, muistelee Ulla-Beth. Luonnon kunnioittaminen ja ekologisuus näkyvät lomapaikassa: muun muassa sähkö tuotetaan koko lomakohteelle aurinkopaneelien avulla.  

Emmes retreat  

Kuva 6: Emmes Retreat, Seppo Autio
Kuva 7: Emmes Retreat, Seppo Autio

 

Poroja pääkaupunkiseudulla

Suomen eteläisimmät porot asustavat Nuuksion poropuistossa. Noin kilometrin päässä luontokeskus Haltialta on mahdollisuus yöpyä ekologisessa päremajassa, jonka ikkunoista poroja voi ruokkia. Tämä on Lappi-kokemus HSL:n lipulla!  

Espoo, Nuuksio, Sea & Mountain Adventures Oy  

Kuva 8: Yö päremajassa, Susanna Almén

 

Muita kauniita majoituskohteita:

Hanko, Tellina Pensionat

Pulsa, Pulsan Asema  

Punkaharju, Hotelli Punkaharju 

 

Johanna Suur-Uski