NuoriLääkäriPäivät eli NLP järjestettiin 32. kerran, kahden vuoden koronatauon jälkeen vihdoin livenä, syyskuun lopussa Helsingissä Messukeskus Siivessä. Saimme pandemiavuosien aikana useita toiveita etäosallistumisen mahdollistamisesta myös koronatilanteen rauhoituttua, joten päätimme toteuttaa NLP22:n hybridinä ja striimata suurimman osan luennoista. Tapahtuman jälkeen luentotallenteet tulivat katsottavaksi nettiin virtuaalitapahtuma-alustalle 30 päivän ajaksi. Striimauksen järjestäminen ja tapahtuma-alustan rakentaminen aiheuttivat huomattavia lisäkustannuksia, mutta siitä huolimatta päätimme kokeilla tällaista uutta toimintatapaa, sillä tätä oli jäsenistö toivonut. Kokeilu oli onneksi erittäin onnistunut.
Suunnitteluvaiheessa arvioimme, että paikan päälle tulisi noin 400 nuorta lääkäriä. Etänä osallistuvien määräksi puolestaan veikkasimme korkeintaan 100 henkilöä. Kouluttautujien lukumäärän arviointi oli haastavaa, sillä NLP:tä ei oltu ennen järjestetty hybriditapahtumana tällaisessa muodossa. Perusolettamuksemme kuitenkin oli, että suurin osa haluaisi osallistua perinteiseen livetapahtumaan ja iltajuhlaan, sillä olihan edellisestä kerrasta kulunut jo kohta kolme vuotta. Jäsenistö kuitenkin yllätti meidät totaalisesti, sillä etälippuja myytiin lopulta peräti 200! Paikan päälle Helsinkiin saapui puolestaan 350 henkilöä, ja virtuaalitapahtuma-alustan luentotallenteita kävi katsomassa yhteensä noin 400.
NuoriLääkäriPäivien järjestäminen hybriditapahtumana tarjosi useita hyviä puolia.
NLP:n järjestäminen hybriditapahtumana tarjosi useita hyviä puolia. Ensinnäkin osallistuminen oli taas mahdollista aiempaa laajemmalle joukolle, sillä myös he, jotka eivät syystä tai toisesta voineet matkustaa Helsinkiin, pääsivät kuuntelemaan luentoja ja osallistumaan keskusteluun. Myös livelipun osallistujat hyötyivät uudistuksesta, kun heille tarjoutui mahdollisuus katsoa osa luennoista myös tapahtuman jälkeen. Perinteisissä isoissa koulutustapahtumissa iskee usein valinnan vaikeus, kun monet mielenkiintoiset luennot pidetään samaan aikaan, mutta osallistua voi kuitenkin vain yhteen kerrallaan. Hybriditapahtuma ja luentotallenteet ratkaisivat tämän ongelman. Etäosallistumismahdollisuus toi turvaa myös sairastapauksen yllättäessä, sillä syysflunssan iskiessä osallistujat pystyivät jäämään hyvällä omatunnolla kotisohvalle katselemaan striimejä ja tallenteita.
Etäyhteyksien välityksellä järjestettävä koulutus hakee kuitenkin vielä paikkaansa osana erikoislääkärikoulutuksen teoriakoulutusta, sillä osa yliopistoista ja erikoisaloista arvottaa luentojen katsomista kotoa käsin eri lailla kuin luentosalissa istumista. Viime vuoden NLP:n kohdalla yleislääketiede linjasi harmiksemme, että luentotallenteiden katsomista ei voida hyväksilukea osaksi erikoislääkärikoulutuksen teoreettista kurssimuotoista koulutusta. Tämän innoittamana NLY julkaisi toukokuussa kannanoton “Etäkoulutus ei ole perinteistä koulutusta heikompaa”. Asiat vaikuttavatkin olevan nyt muuttumassa. Helsingin yliopiston erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen johtoryhmä on käsitellyt etäkoulutuksia tänä syksynä, ja asiaa työstetään edelleen. Toivottavasti saamme jatkossa yhtenäisemmät valtakunnalliset määritelmät siitä, mitä erikoislääkärikoulutuksen teoriakoulutus voi olla.
Ensi vuoden NuoriLääkäriPäivien suunnittelu on jo käynnissä ja tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että etäosallistuminen tulee olemaan mahdollista jatkossakin. NLP23 -tapahtuman päivämäärät julkaistaan alkuvuodesta, joten pysy kuulolla ja pistä päivämäärät kalenteriin hyvissä ajoin.
Lauri Heiskanen
NLY:n hallituksen jäsen
NuoriLääkäriPäivien 2022 vastuuhenkilö