Vastaanoton lopuksi potilas kysyy, onko lääkärin työ rankkaa, kuten sanotaan. Hänen tyttärensä miettii lääkikseen hakemista. Suosittelisinko ammattiani omalle lapselleni?
Kertoisinko hänelle, että homma tökkii välillä? Lääkärin työ koetaan kuormittavaksi. Joku kollega nukkuu yönsä huonosti. Monella on ylirasitukseen liittyviä jaksamisongelmia, vaikka sairauspoissaoloja onkin vähemmän, kuin muissa ammattiryhmissä. (Elovainio ym. 2017)
Nuoren lääkärin työssä on paljon muitakin rasitteita. Erikoistuminen vaatii usein työskentelyä eri paikkakunnilla 50:50-säännön vuoksi. Erikoistuva lääkäri joutuu valitsemaan, olisiko pienempi paha sarja kodinvaihtoja, vai matkatyö keskellä ruuhkavuosia. Vaikka erikoistumispalvelut olisi mahdollista suorittaa yhdellä paikkakunnalla, voi siihen soveltuvaa työpaikkaa joutua jonottamaan pitkään. Akateemisen pätkätyön todellisuus tulee monille tutuksi.
Erikoistuminen sijoittuu usein elämänvaiheeseen, jossa perheen perustaminen on ajankohtaista. Työpaikkaa hakiessa naislääkärit kohtaavat vieläkin kysymyksiä raskaussuunnitelmista, vaikka perhevapaat kuuluvat myös lääkäreille. (NLY:n kannanotto 19.11.2017)
Perhe-elämän ja lääkärin työn välissä tasapainoilu voi tuntua ajoittain huomattavan vaikealta. Tasapainoilu vaikeutuu, jos perheessä on yksi tai kaksi erikoistuvaa lääkäriä. Lapset on haettava hoidosta määräaikaan mennessä, mutta lääkärin lapset tuppaavat odottamaan pihalla viimeisinä. (HS mielipide 27.12.17)
Nuoret lääkärit törmäävät edelleen kiusaamiseen työssään, uutisoi YLE 6.3.2018. Omille ammatillisille siiville nousu on herkkä aika häirinnälle. Olisi tärkeää turvata nuorelle lääkärille optimaaliset olosuhteet kasvulle hyväksi lääkäriksi potilailleen.
Onneksi on NLY. Toiminnan ydintä on työoloihin ja koulutukseen liittyvä edunvalvonta. Yhteisiä asioita on edistetty vuodesta 1928, jolloin yhdistys syntyi ajamaan nuorten lääkärien palkka-asiaa. Enää ei ammattiin pätevöitymistä tarvinnut tehdä pelkällä ruokapalkalla. Sittemmin on pala palalta parannettu lääkärien arkea, jotta homma ei tökkisi niin paljoa. Epäkohdat korjautuvat, kun niitä nostetaan esiin. Työntekijän hyvinvointi on avain parhaaseen mahdolliseen työtulokseen.
Aktiivisen edunvalvonnan keinovalikoima on laaja. Työtä tehdään lukuisilla areenoilla. Pitkän aikavälin haasteiden rinnalla on paljon merkittäviä ajankohtaisia edunvalvonnan tarpeita. Lääkärin työympäristö on murroksessa sote-uudistuksen myötä. Työaika- ja päivystysasiat ovat esillä. Uutta lääkäreiden palkkamallia pilotoidaan. Erikoislääkärikoulutus uudistuu ja samalla valintamenettely erikoislääkärikoulutukseen muuttuu. Koulutuksen vaihtuminen osaamisperustaiseksi on jo ovella ja samaan aikaan uuden sote-palvelujärjestelmän tulisi tarjota riittävästi soveltuvia koulutuspaikkoja. Yliopistojen toiminta ja lääkärien tieteellinen pätevöityminen kärsivät rahoitusongelmista, mikä heijastuu lääkärien perus- ja jatkokoulutukseen. Tietojärjestelmät ja uudet digivälineet haastavat lääkärin työnkuvaa ja toimivat, jos toimivat. Lasikatot odottavat vielä särkemistään, vaikka lääkärikunta on jo muuttunut naisvaltaiseksi. Lääkärin vastuuta, professiota ja johtajuutta koetellaan eri puolilta yhä kiihtyvällä tahdilla.
Tämä on vaalilehti. NLY:n keväisten valtuuskuntavaalien jälkeen käydään syksyllä Lääkäriliiton valtuuskunnan vaalit, joihin NLY lähtee omalla listallaan. Äänestä! Äänestä! Äänestä! Valitse mieluisin ehdokas ja käytä äänesi molemmissa vaaleissa. Siten voimme toimia laajalla valtuutuksella nuorten lääkärien näkökulmasta, nuorten lääkärien asioiden puolesta. NLY jatkaa aktiivista edunvalvontaa ja tekee muun kollegakunnan kanssa yhdessä jatkuvasti töitä sen eteen, että lääkärin työssä olisi mahdollista toimia potilaan parhaaksi.