Euroopassa valmistaudutaan ja samalla reagoidaan jatkuvasti syventyvään terveydenhuoltoalan henkilöstövajeeseen. Suomi on osana European Junior Doctors (EJD) yhdistystä, joka kokoaa Euroopassa nuorten lääkärien etuja valvovat kansalliset järjestöt yhteen. Noin vuosi sitten EJD julkaisi ”From Tradition to Transition” -raportin, jossa pureuduttiin nuorten lääkärien kokemuksiin työelämästä ja pyrittiin löytämään ratkaisuja esille nousseisiin ongelmiin.
Raportissa yhdistävinä kokemuksina esille nousivat muun muassa työn kuormittavuus ja työolot, joustavuuden puute, sukupuolten välinen epätasa-arvo, sekä kiinnostus työn ja vapaa-ajan tasapainolle. Suomi ei ole näissä poikkeus. Nämä asiat puhuttavat kovasti myös meillä, kuten esimerkiksi koulutuspaikkakyselystä käy ilmi. Seuraavaksi EJD onkin teettämässä koulutuspaikkakyselyyn verrattavaa tutkimusta koko Euroopan alueelta. Erityisesti tällä halutaan saada kattava analyysi erikoistuvien lääkärien työkuormasta. Lisää tutkittua tietoa työoloista koko Euroopan alueelta tarvitaan, kun käydään keskusteluja esimerkiksi Euroopan Unionin kanssa ja tehdään päätöksiä terveydenhuollon tulevaisuudesta.
NLY on tuoreeltaan perustanut jaoksen panostaakseen kansainväliseen edunvalvontaan
NLY on tuoreeltaan perustanut jaoksen panostaakseen kansainväliseen edunvalvontaan. Jaoksen idea on yksinkertainen: kootaan kansainvälisissä ympäristöissä vaikuttavat ja niistä kiinnostuneet ihmiset yhteen tarkoituksena varmistaa, että Suomi on aina paikalla, kun meitä tarvitaan. Sama toimii tietysti myös toisinpäin, sillä emme me pärjää yksin. Oli kyse sitten Pohjoismaiden nuorien lääkärien foorumeista, Euroopan laajuisista yleiskokouksista, WHO:n kanssa järjestettävistä työpajoista tai sitten ylipäätään lääkärin kansainvälisistä liikkuvuusmahdollisuuksista, olemme vahvasti vaikuttamassa mukana. Mikäli kansainvälisyys edes sanana resonoi yhtään, laitathan allekirjoittaneille viestiä, mukaan mahtuu mainiosti.
Lääketieteilijät voivat harjoittaa kansainvälisyyttä myös monin eri tavoin edunvalvonnan ulkopuolella. Maailman lääketieteen opiskelijoiden kattojärjestö IFMSA, jonka Suomen edustaja FiMSIC on, tai Erasmus-ohjelma tarjoavat upeita mahdollisuuksia nuorille kollegoille nähdä maailmaa, tutustua muihin kulttuureihin ja ammentaa oppia toisenlaisessa kontekstissa. Klinikassa saattaa pyörähtää myös vanhempia kollegoja suorittamassa jatko-opintoja tai vierailemassa opintoreissulla muuten vain. Yhtä kaikki upeita mahdollisuuksia laajentaa omaa näkemystä maailmasta.
Mikä onkaan hienompi tapa syventyä toiseen kulttuuriin, kuin toisen tarinoiden välityksellä. Haastankin sinut, hyvä kollega, menemään vaihto-oppilaan kanssa syömään tai kysymään ulkomailla vaikuttaneelta kollegalta hauskoja kommelluksia. Ammatillisen tiedon ja kokemusten vaihdon lisäksi nämä ovat upeita tilaisuuksia nauraa, viihtyä ja rikastuttaa omaa juttupussia. Sitähän kansainvälisyys on parhaimmillaan: ajatusten, mokien ja onnistumisten jakamista erilaisten ihmisten kanssa. Onneksi emme ole yksin.
Olli Koivukangas
Kansainvälisten asioiden projektivastaava