Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Kannanotto: Hyvä hoitojärjestelmä tarvitsee lääkärin osaamista – ja osaaminen tarvitsee aikaa
Etusivu > Kannanotto: Hyvä hoitojärjestelmä tarvitsee lääkärin osaamista – ja osaaminen tarvitsee aikaa

Kannanotto: Hyvä hoitojärjestelmä tarvitsee lääkärin osaamista – ja osaaminen tarvitsee aikaa

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) ratkaisee terveydenhuollon kriisin palauttamalla lääkärin asiantuntijaroolin terveydenhuollon kehittämiseen. 

NLY esittää näkemyksensä lääkärin työnkuvan uudelleen järjestämisestä juuri julkaistussa kannanotossaan. NLY haluaa kohdentaa vähintään 20 % lääkärien työajasta vastaanottotyön ulkopuolisiin lääkärin tehtäviin. 

NLY:n puheenjohtaja Sara Launio kertoo, miksi laaja-alaiseen työnkuvaan tulee panostaa: ”Potilaan vaivan ja sairauden parantaminen ei ole mahdollista ilman kehittyvää lääketiedettä. Lääkäri yhdistää työssään uusimman tieteellisen tiedon ja pitkän perinteen lääkintätaidosta. Toisaalta lääkärin ammattitaitoa tarvitaan terveydenhuollon kehitys- ja johtotehtävissä. Lääkäri on kokonaiskuvasta vastaava terveydenhuollon ammattilainen. ” 

Parhaillaan käydään keskustelua perusterveydenhuollon ylikuormitustilasta, josta on sote-uudistuksen viivästyessä tullut vakiotilanne. Samaan aikaan useat sairaanhoitopiirit käyvät yt-neuvotteluja kiristyneen kuntatalouden seurauksena. “Se sotii lääkärintyön perusperiaatteita vastaan, sillä potilaskohtaamisen laadusta säästäminen vaarantaa kustannusvaikuttavan hoidon”, kommentoi NLY:n valtuuskunnan puheenjohtaja Jussi Paterno. Lääkärit ovatkin nousseet vaatimaan mahdollisuutta tehdä työnsä hyvin ja pyytäneet lääkärille työrauhaa – potilaan parhaaksi. Paternon mukaan nuorten lääkärien avaus tarjoaa työkaluja tilanteen korjaamiseksi. “Yleislääketieteen osaajille varattava aika kehittämistyöhön vie ammattitaidon lisäksi eteenpäin työyhteisöä ja näiden kautta potilaan saamaa hoitoa. On aika antaa lääkäreille mahdollisuus kehittää terveyskeskusta!” toteaa Paterno.

Sonja Aukee, NLY:n edunvalvontavaliokunnan puheenjohtaja, näkee välttämättömäksi sen, että erikoistuvan lääkärin ohjattuun koulutukseen ja itseopiskeluun kohdennetaan työaikaa säännönmukaisesti. ”On jo paikkoja, missä näin toimitaan. Tämä on tervettä kehitystä, ja voi osaltaan parantaa myös lääkäreiden työhyvinvointia. Mielestäni se toimii rekrytointivalttina!” kannustaa Aukee. 

“Työntekijöillä on oltava mahdollisuus luoda uusia kehitysideoita ja myös toteuttaa niitä” sanoo Aukee, jonka mukaan työnohjaus olisi luonteva tapa kehittää itseään ja työyhteisöään. “Hyvää johtamista on määritellä kehitystavoitteet ja seurata niiden toteutumista.” Aukee iloitsee, että tuore hallitusohjelma on linjassa NLY:n aloitteen kanssa. Hallitusohjelmassa luvataan, että sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstö saa olla tiiviisti mukana uudistuksen valmistelussa ja palveluiden kehittämisessä. 

“Edellä mainitut tavoitteet eivät kuitenkaan toteudu, jos henkilöstölle ei anneta aidosti aikaa työskennellä niiden eteen. Terveydenhuoltojärjestelmä on hukannut sen potentiaalin, joka lääkäreissä olisi.” Launio jatkaa.

Nuorten Lääkärien Yhdistys (NLY) on 12 000 lääkärin asiantuntija- ja edunvalvontaorganisaatio. NLY liittää yhteen Suomen nuoret lääkärit, edistää heidän ammatillista kehitystään, valvoo heidän ammattiinsa liittyviä etujaan sekä ilmaisee heidän mielipiteensä maan terveydenhuollolle ja lääkärikunnalle tärkeissä kysymyksissä. NLY:ssä uskomme, että hyvinvoiva ja osaava lääkäri on paras lääkäri potilaalle. 

Kannanotto julkaistiin 25.10.2019 NuoriLääkäriPäivillä. Nuorten lääkärien ammatillinen jatkokoulutustapahtuma on käynnissä Marina Congress Centerissä Helsingissä tänään ja huomenna.

Voit lukea kannanoton täällä.

Sara Launio
Puheenjohtaja,
Nuorten Lääkärien Yhdistys
sara.launio@nly.fi

Sonja Aukee
Edunvalvontavaliokunnan puheenjohtaja
Nuorten Lääkärien Yhdistys
sonja.aukee@nly.fi

Jesper Perälä
Yhteyshenkilö NuoriLääkäripäivien kutsuvieraille
jesper.perala@nly.fi