Siirry suoraan sisältöön
Etusivu > Kaupallinen yhteistyö: Pääterveysasemasta infektioasemaksi yhdessä viikonlopussa
Etusivu > Kaupallinen yhteistyö: Pääterveysasemasta infektioasemaksi yhdessä viikonlopussa

Kaupallinen yhteistyö: Pääterveysasemasta infektioasemaksi yhdessä viikonlopussa

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa.

Perjantaina 13.3. iltapäivällä valmistauduimme terveysasematoiminnan johtoryhmässä tulevan viikonlopun viettoon. Kesken kokouksen meille tuli määräys käynnistää pandemia-aseman toiminta Samarian terveysasemalla maanantaiaamusta 16.3. alkaen. Vaikka olimme aikaisemminkin selvinneet vaikeista tilanteista kuten terveysaseman vesivahingosta ja tulipalosta, muutos tuntui hyvin haastavalta, sillä mitään käytännön ohjeita ei ollut. Infektioaseman toiminnan suunnittelu – se, miten 20 lääkäriä ja 26 hoitajaa toimisivat tullessaan töihin maanantaiaamuna – tehtiin alusta alkaen yhden viikonlopun aikana. Suunnittelusta vastasivat yl Paula Pallasaho, osastonhoitaja Jaana Luomalan ja ayl Riikka Salo.

 

Muutoksia totuttuihin toimintatapoihin 

Ennen korona-aikaa terveysaseman päivystävän sairaanhoitajan vastaanotolle sai tulla ilman ajanvarausta. Maanantaista 16.3. alkaen kaupunkitasoiseksi ohjeeksi tuli ottaa terveysasemalle yhteyttä puhelimitse. Vastaanotolle sai saapua ainoastaan ajanvarauksella. Olimme laskeneet suojavarustusten määriä, ja varusteita oli tilattu muutama viikko aikaisemmin varmuuden vuoksi lisää. Suojainten saatavuus oli maaliskuussa 2020 huono, ja eri suojavarusteita oli Samarian varastossa muutamasta kymmenestä parin sataan kappaleeseen. 

Normaalissa tilanteessa päivystävät sairaanhoitajat olivat hoitaneet omatoimisesti noin 80 % päivystystapauksista. Hoitajien työpanoksen siirryttyä puhelimeen siirrettiin lääkärit vastaanottotyöhön. Uusi toimintamalli opastettiin henkilökunnalle maanantaiaamuna 16.3. yhteisessä kokouksessa klo 7:30 ja pääterveysasemasta infektioasemaksi muuntautuneen Samarian ovet avattiin klo 8:00. Suojavarusteiden oikea käyttö sekä ohjeet kosketuspintojen ja tutkimusvälineiden puhdistamisesta kerrattiin vielä yhteisesti, ja laitoshuollon kanssa sovittiin oikeista toimintatavoista.  

Infektioaseman ovelle järjestettiin sairaanhoitaja ns. aulaoppaaksi. Tämän oppaan tehtävänä oli varmistaa, ettei infektioasemalle tule muita kuin ne, joilla on hoidon tarpeen arviooperustuva ajanvaraus. Ovella potilaille asetettiin maski ja annettiin käsidesiä. Sisään pääsi 10-15 min ennen vastaanottoaikaa, jotta terveysaseman tiloihin ei syntyisi ruuhkaa 

Terveysaseman 3 osiota kohortoitiin niin, että tietyssä osassa työskentelevät ruokailivat samojen tilojen taukohuoneissa. Terveysaseman tiloissa toimiva kuvantaminen ja laboratorio rajattiin vain infektioaseman potilaiden käyttöön. Raskaana olevat työntekijät siirrettiin varotoimena pois infektioasematyöstä. Henkilökunnan sijoituksen seuraamiseksi ja sen viestimiseksi rakennettiin päivittäisjohtamisen taulutPotilasmäärien, ambulanssiliikenteen, thorax-kuvien ja pika-CRP-näytteiden seuranta aloitettiin. Koronanäytteenoton käynnistyttyä seurattiin näytteiden määrää ja positiivisten näytevastausten osuutta infektioasemalla. Suojavarusteiden kulutuksen seuranta aloitettiin samalla.

 

Tuntematon ja salakavala koronavirus 

Aluksi taudista ja sen kulusta oli riittämättömästi tietoa, mutta vähitellen tieto ja hoito-ohjeet kehittyivät. Opimme, että tauti saattaa edetä salakavalasti ja että hengitysfrekvenssin ja happeutumisen mittaaminen kertoo enemmän kuin keuhkokuva tai keuhkojen auskultaatio. Selvisi, että koronainfektioon liittyy veritulppariski, ja varauduimme profylaksialääkityksen pistosopetukseen ja lääkityksen jakeluun. 

Tautitapaukset lisääntyivät nopeaa tahtia ja infektioaseman henkilökuntaa jouduttiin lisäämään nopeasti. Ehdimme jo laskea Samarian terveysaseman maksimikapasiteetin ja suunnittelemaan tilannetta, jossa joutuisimme avaamaan toisen infektioaseman. Onneksi pahimmat ennusteet taudin suhteen eivät kuitenkaan toteutuneet.  

Tautihuippu saavutettiin huhtikuussa, jolloin pidensimme aukioloaikoja ja järjestimme päivystystä myös pääsiäispyhien aikaan. Kesäksi tilanne alkoi rauhoittua ja ehdimme toivoa paluuta normaaliin. Nyt syksyn kynnyksellä tiedämme, että tarinamme infektioasemana jatkuu toistaiseksi. Henkilökuntamme on hoitanut infektioasematoimintaa esimerkillisen asiantuntevasti ja antaumuksellisesti – koko työyhteisömme ansaitsee sydämelliset kiitokset! 

 

Teksti: Paula Pallasaho ja Riikka Salo