Kuinka moni teistä saa vuonna 2020 kasaan Lääkäriliiton suosituksen mukaiset kymmenen täydennyskoulutuspäivää? Korona taitaa rokottaa sitä vähääkin, vaan eipä ollut auvoista ennen pandemiaakaan.
Vuoden 2019 koulutuspaikkakyselyn mukaan 28 % vastaajista oli päässyt suositusten mukaisesti toimipisteen ulkopuoliseen täydennyskoulutukseen. 22 %:lla tilanne ei ollut optimaalinen, mutta koulutuspäiviä oli kuitenkin 7–9 vuodessa. Lopuilla täydennyskoulutuspäivät toteutuivat tätäkin heikommin.
Pidän selvänä, että koronakevät tulee muuttamaan lukuja vain huolestuttavampaan suuntaan. Monet suunnitellut koulutuspäivät peruttiin, siirrettiin tai lyhennettiin. Olisi aiheellista kompensoida ohimenneet koulutuspäivät heti, kun se on mahdollista.
Jo ennen koronakevättä kuultiin mielenkiintoisia uutisia koulutusrintamalta, kun HUS määräsi kategorisen kiellon osallistua ulkopuolisten toimijoiden järjestämiin koulutuksiin. Kielto koski annettujen haastattelujen mukaan myös vapaa-ajalla tapahtuvaa koulutusta.
Päätöksen taustalla on ajatus riippumattomuuden tavoittelusta. Lääkärien riippumattomuus kaupallisista toimijoista, kuten lääkeyhtiöistä, on tietysti tärkeää. Kun kuitenkin otetaan huomioon HUSin alueen vielä selvästi muuta Suomea alhaisempi täydennyskoulutuksen toteutuminen, pidän prioriteettijärjestystä tässä sinänsä tärkeässä asiassa vääränä. Tärkeintä olisi nyt lisätä merkittävästi täydennyskoulutuksen resursointia. Mikäli joitakin koulutuksia rajoitetaan, tulisi samalla kertoa miten nämä korvataan. Tässä tilanteessa koulutuspäivien määrää ei voi vähentää.
Mekin kannamme kortemme kekoon. Toimisto ja koko NuoriLääkäriPäivien tiimi ovat tehneet tämän vuoden NLP:n eteen ison ponnistuksen. Pitkällä olleet NLP 30-vuotisjuhlavuoden suunnitelmat piti hetkessä laittaa hyllylle ja lähteä rakentamaan jotain, mitä tässä talossa ei ollut ennen kokeiltu – virtuaalisia NuoriLääkäriPäiviä. Ei siis mitään Zoom-webinaaria, vaan useamman päivän monipuolista koulutuskokonaisuutta studiotasoisella livelähetyksellä, iltajuhlia tietenkään unohtamatta.
Koska tänä vuonna koulutukset ovat olleet kiven alla, avataan NuoriLääkäriPäivät kaikille NLY:n lääkärijäsenille. Vaikka juhlavuoden isojen koulutuspäivien peruminen harmittikin kaikkia, voin jo tässä vaiheessa kertoa olevani ylpeä tiimistä, joka mukautui uuteen tilanteeseen ja hoitaa homman lokakuussa kunnialla maaliin. Toivotaan, että pääsemme juhlistamaan maan nuorekkaimman koulutustapahtuman pitkää ikää sitten kahta kovemmin NLP 30(+1) –iltajuhlassa!
Maan pinnalle palatakseni en jaksa povata pandemian jälkeisen ja koronan kurjistaman kuntatalouden ajanjaksosta varsinaisia täydennyskoulutuksen kultavuosia. Työnantajan säästölistalla koulutuspäivät varmasti houkuttelevat ensimmäisten menojen joukossa, mikä kylläkin olisi oman oksan sahaamista.
Korkea ammattitaito vaatii jatkuvaa ylläpitoa. Sen laiminlyöminen näkyy lopulta hoidossa ja siten myös väestön terveydessä. Tämän vuoksi monissa maissa onkin jonkinlainen resertifikaatiojärjestelmä, jolla todennetaan lääkärin ammatin harjoittamiseen tarvittavan osaamisen säilyminen työuran aikana. Eräässä mallissa osaaminen todennetaan suorittamalla säännöllisesti riittävä määrä ammatillista täydennyskoulutusta. Jos mikään muu ei saa työnantajia järjestämään lääkäreilleen riittävää määrää koulutuspäiviä, auttaisiko suosituksen sijaan täydennyskoulutusvelvoite?
Jesper Perälä
NLY:n puheenjohtaja